Могат ли животните да раждат близнаци

| от |

За много животински видове е нормално да имат няколко бебета наведнъж. Една партида новородени прасенца може да бъде 11 или повече!

Майкъл Джафе и Трейси Джафе са преподаватели в Колежа по ветеринарна медицина към Държавния университет на Мисисипи и през годините са присъствали на раждането на много кученца и котенца – и почти винаги се раждат много бебета.

Но дали всички тези животни с един и същи рожден ден все пак са близнаци?

Red-haired Siblings

Близнаците се определят като две деца от една и съща бременност.

Те могат да бъдат еднояйчни, което означава, че един сперматозоид е оплодил една яйцеклетка, която се е разделила на две отделни клетки, от които са се развили две идентични бебета. Те споделят една и съща ДНК и затова двамата близнаци по същество не се различават един от друг.

Близнаците могат да бъдат и двуяйчни. Това се получава, когато две отделни яйцеклетки (хиперовулация) се оплождат поотделно и по едно и също време. Този път всеки близнак има свой собствен набор от гени от майката и бащата. Единият може да бъде мъж, а другият – жена. Двуяйчните близнаци по принцип си приличат колкото всички братя и сестри.

Приблизително 3 % от човешките бременности в Съединените щати водят до появата на близнаци. Повечето от тях са двуяйчни – приблизително една от всеки три двойки близнаци е еднояйчна.

При животните

Всеки вид животно има свой собствен стандартен брой потомци от едно раждане. Хората съвсем очаквано знаят най-много за опитомените видове, които се отглеждат като домашни любимци или селскостопански животни.

Едно проучване, в което е изследван размерът на над 10 000 приплода сред чистокръвни кучета, установява, че средният брой кученца варира в зависимост от размера на породата. Кучетата от миниатюрни породи – като чихуахуа и пудели, които обикновено тежат по-малко от 4,5 килограма – са имали средно по 3,5 кученца на кучило. Кучетата от гигантски породи, като мастифите и немските догове, които обикновено тежат повече от 45 килограма, имат средно повече от 7.

Когато едно кучило например се състои само от двама потомци, хората са склонни да наричат двете кученца близнаци. Близнаците са най-честият резултат от бременността при козите, въпреки че те могат да родят и едно-единствено козле или пък повече от две. При овцете често се раждат близнаци, но по-често се срещат и еднородни агнета.

Конете, които носят 11-12 месеца, и кравите, които са бременни 9-10 месеца, обикновено раждат само по едно жребче и теле – но могат да се появят и близнаци. Ветеринарните лекари и животновъдите отдавна смятат, че би било финансово изгодно да се насърчава зачеването на близнаци при млечните и говеждите животни. Така фермерът би получил две телета на цената на една бременност.

Но близнаците при едрия рогат добитък могат да доведат до усложнения при раждането на кравата и до маломерни телета, които по-често умират. Подобни са рисковете и при конете, където обикновено се наблюдават усложнения на бременността, които могат да навредят на кобилата, и до раждане на слаби жребчета.

ДНК

Hereford twins

Телета близнаци от породата Херефорд

Много животни могат да раждат близнаци. По-сложният въпрос е дали две животински бебета, родени заедно, са еднояйчни или двуяйчни.

Женските кучета и котки овулират по няколко яйцеклетки наведнъж. Оплождането на отделните яйцеклетки от различни сперматозоиди от един мъжки дава множество ембриони. В резултат на този процес се раждат кученца или котенца, които са дву-, а не еднояйчни, въпреки че могат да изглеждат много еднакво.

Биолозите смятат, че еднояйчните близнаци при повечето животни се срещат много рядко. Трудната част е, че много животински малки изглеждат много, много сходно и изследователите трябва да направят ДНК тестове, за да потвърдят дали две животни действително споделят всичките си гени. Само един документиран случай на кучета близнаци е потвърден чрез ДНК тест. Никой обаче не знае със сигурност колко често оплодените животински яйцеклетки се разделят и се превръщат в идентични бебета близнаци.

А и възпроизводството при различните животни е различно. Например деветопоясните броненосци обикновено раждат идентични четиризнаци. След като майката освободи яйце и то се оплоди, то се разделя на четири отделни идентични клетки, които се развиват в идентични малки. Неговият родственик, седмопоясният броненосец, може да роди от 7 до 9 идентични малки наведнъж.

Все още има много неща, за които учените не са сигурни, когато става въпрос за близнаци при други видове. Тъй като при животните не се извършват често ДНК тестове, никой не знае колко често се раждат еднояйчни близнаци. Абсолютно възможно е – може би дори вероятно – при някои видове да се раждат постоянно, без никой да знае.

 
 
Коментарите са изключени за Могат ли животните да раждат близнаци

Повече информация Виж всички