Мистериозното езеро с 200 скелета

| от |

В долина високо в Хималаите в северна Индия има малко езеро на име Рупкунд. Местните го наричат Мистериозното езеро.

Местността около Рупкунд е необитаема. На надморска височина от 5 километра, то е замръзнало през по-голямата част от годината освен за около месец. Мистерията е по повод обитателите на езерото: те не са риби или нещо подобно, а стотици човешки скелети.

Състоянието на скелетите сочи, че те са там от векове. Точната им възраст не се знае, както и причината за масовата им смърт – поне до 2004, когато екип на National Geographic отива на мястото да ги изследва.

Учените откриват, че костите датират от около 850 година. Повечето от тях произлизат от Иран, но някои са на местни индийци. По останките няма други следи от наранявания освен доста фрактури по черепите – от кръгли предмети с размер малко по-голям от топка за тенис. Тези фрактури се смятат и за причина за смъртта – така екипът заключава, че група пътешественици от Иран, наела местни водачи да ги преведат през планината, е застигната от ужасна градушка. Групата не успява да намери подслон и съответно пада жертва на природата, а телата им падат по стръмните хребети и се събират в езерото.

 
 
Коментарите са изключени за Мистериозното езеро с 200 скелета

Повече информация Виж всички