shareit

Лабрадудъл – кутията на Пандора в кучешкия свят

| от |

Всеки човек прави поне една грешка в живота си. Създателите на атомната бомба съжалявали до последно за своето адско творение, Франк Малина бил изключително отвратен, че неговата ракета се превърнала в интерконтинентален носител на атомен заряд. Сред всички разочаровани има един човек на име Уоли Конрон. Той наистина съжалява за своето откритие – лабрадудъл. Конрон работи в Кралската Асоциация на Австралия за кучета – водачи през 80-те години. Неговото творение било създадено след невинно и мило писмо от жена в неравностойно положение. Тя пишела, че има нужда от куче – водач, но нейният съпруг имал свирепа алергия и непоносимост към всички кучета, включително и към лабрадорите – най-утвърдената порода за придружаване на слепи хора. Конрод преценил, че може да направи кръстоска между женски лабрадор и мъжки пудел. Асоциацията подкрепила идеята, а дори началникът на Уоли – Джон Гослинг предложил своя личен пудел за мисията.

Bernedoodle

Бърндудъл

Снимка: iStock

И така след като се ражда едно скромно кучило от малки симпатични животинки, асоциацията избрала Султан за тежката мисия – полет до Хаваи и посвещаване в ранг „Водач“. Новата порода не била пропусната от медиите и много скоро Султан се появявал в почти всяка новинарска емисия. Уоли нямал нищо против вниманието, а и се надявал, че останалите две кученца също ще бъдат използвани за тази благородна цел. И тук човешкото любопитство преминало границата на разумното. Започнали да се появяват всякакви породи в кръстоска с пудела: голдендудъл, бърнъдудъл и всякакви други. Всеки искал да види какво ще се случи, когато кръстоса друго куче с пудел. Защо Уоли страда? Точно както творението на Михаил Калашников продължава да сее смърт по света, така и появата на новите породи драстично намалява шансовете за осиновяване на куче от приюта. Самият Конрон признава пред медиите, че е отворил черната кутия на Пандора в кучешкия свят.

Не можем да оставим вината само на него, все пак тези кучета се озовават и при знаменитости като Дженифър Анистън, Тайгър Уудс и дори Барак Обама. Точно тази сензация кара много любителите да правят кръстоски и понеже породите не винаги са напълно чисти ще се появят много по-слаби или увредени животни, чиято съдба почти винаги е изхвърляне или евтаназия. И така създателят признава, че е дал на света един симпатичен пухкав Франкенщайн, който се експлоатира за много по-неблагородни и комерсиални цели от воденето на слепи хора. Професионалистът не само е спрял да ги развъжда преди 20 години, но и никога повече няма да направи тази грешка. Най-големият му страх? Наскоро чул, че някой се опитва да кръстоса пудел с ротвайлер…

 
 
Коментарите са изключени за Лабрадудъл – кутията на Пандора в кучешкия свят

Повече информация Виж всички