Кръвожадния враг на Британската империя и питието, което създаде

| от |

До 40-те години на 19 век Британската империя е в зенита си, управлявайки колонии на всеки континент освен Антарктика. Причината Островът да доминира така е Индия, която предоставя памук, дървесина, но и един от най-страховитите врагове, които Империята е срещала някога. Меркантилният британски успех е спънат почти пагубно от… комарите.

Маларията е широко разпространена в тропичните колонии. Първите й симптоми са температура, втрисане и гадене. В по-тежките случаи се стига до припадъци, кома и смърт. Ако не се лекува, болестта може да се прояви отново у хората, които вече са я изкарали. Връзката между нея и насекомите се знае още от времето, когато римляните окупират северните части на Африка. Паразитни протозои обаче, които комарите пренасят – и които причиняват маларията – са открити чак през 20 век. Лечението преди това все пак било сравнително ефективно, макар и гастрономично неприятно.

Cinchona.pubescens01

Цвят на хининовото дърво

Хининът, добиван от кората на хининовото дърво, характерно за Южна Америка, се ползва за ефикасен лек срещу маларията още от 16 век. Затова изсушената и стрита на прах кора се изпраща из Империята, за да се лекуват обществото.

Гадният, горчив вкус на алкалоида обаче отвращава хората и за целта го смесват с вода и захар. Този самоделен „тоник“ в последствие се разпространява из колониите по-бързо от самата малария. Офицерите от Британската армия го добавят към следобедното си питие – джинът, фаворит сред армейския елит. Така се ражда добре познатия ни коктейл джин с тоник.

Най-вероятно никога няма да разберем кой е първият смесил двете течности (какъвто е случаят и с коктейла Блъди Мери), но историческото им значение заедно не може да бъде пренебрегнато. Затова лятно време, за да се предпазите от малария, пийте джин с тоник като можете да му добавите и малко лайм – против скорбут.

 
 
Коментарите са изключени за Кръвожадния враг на Британската империя и питието, което създаде

Повече информация Виж всички