Колко дълго живеят птиците?

| от |

Много от любимите ни пернати имат и една от най-кратките продължителности на живота, когато става въпрос за пребиваване в дивото. Обикновено червеногръдката живее само около 2 години, а същото важи и за синигерите – макар че се смята, че най-възрастният регистриран досега е живял над 11,5 години.

Rouge gorge familier - crop (WB correction)

Червеногръдка

Освен че размахът на крилете на белоглавия орел е по-голям от ръста на повечето възрастни хора, продължителността на живота му в дивата природа обикновено е между 20 и 30 години. Най-старият, за който знаем, е доживял до 37.

Действащият шампион

Но коя е най-старата жива дива птица? Тази титла принадлежи на един лайзенски албатрос, известен като Уисдъм (от английски език – мъдрост). Този вид може да живее повече от 50 години, но Уисдъм се смята, че се е излюпила през 1951 г. и сега е на 74. За това време се смята, че тя собствено е излюпила между 30 и 36 пиленца, като дори излюпва едно на крехките 70 години.

За съжаление, тази могъща възраст е свързано и с риск да надживееш партньора си. Обикновено албатросите остават заедно за цял живот, но вече 3 години партньорът ѝ Акеакамаи – на хавайски език „любител на мъдростта“ – не е забелязван на мястото на гнездене, като мнозина подозират, че е починал.

Наскоро обаче тя беше забелязана да се връща в играта.

Laysan Albatross RWD2

Лайзенски албатрос

Защо дивите птици живеят толкова дълго?

Дивите птици живеят изненадващо дълго. Хубаво за тях, но няма много логика, когато погледнем останалата част от животинския свят. Уравнението „по-голям размер на тялото = по-дълъг живот“ не е точно непоклатимо, но в по-голямата част от случаите е вярно. Много птици обаче живеят два до три пъти по-дълго от бозайниците със същия размер като тях.

Много птици също така имат свръхбърз метаболизъм, който обикновено се свързва с по-бързото стареене при животните поради уврежданията, които нанася на клетките. Някои изследвания сочат, че птиците са в състояние да живеят по-дълго от очакваното при тези условия, защото може да имат механизми, които смекчават тези увреждания.

Други (както най-вероятно и вие) предполагат, че дълголетието им се дължи на способността им да летят… „Те е трябвало да бъдат доста напреднали биотехнологично, за да могат да летят“, казва Стивън Аустад, биолог, който изучава стареенето, пред списание Audubon. „Този напредък им е позволил и да бъдат здрави много по-дълго от другите животни.“

Както и да го направят, дългият им живот напук на условията е впечатляващ подвиг – и може да ни даде някои идеи за нашето собствено дълголетие.

 
 
Коментарите са изключени за Колко дълго живеят птиците?

Повече информация Виж всички