Кое е най-голямото ято птици, виждано някога?

| от |

Ятата от птици могат да бъдат една от най-величествените гледки в света на природата, ако не обръщаме внимание на крясъците и хаотичното пляскане. А сред някои видове тези хипнотизиращи сборища могат да достигнат невероятни размери.

Едно от най-големите регистрирани ята включва над 40 милиона червенокрили трупиали, прелетели над Арканзас през декември 1964 г. Тази група е наблюдавана в окръг Пуласки от местната организация за защита на животните по време на коледното преброяване на птиците и изглежда е най-голямото единично ято, записано в eBird – онлайн база данни за наблюдения на птици, използвана от учените.

Agelaius phoeniceus 0110 taxo

Червенокрил трупиал

Съществува и друг често цитиран доклад от зимата на 1951-52 г., според който над швейцарския град Тун прелита ято от 70 милиона планински чинки. Съвременните изследователи обаче смятат, че тази оценка е получена със „съмнителни методи“.

Fringilla montifringilla -Poland -male-8

Планинска чинка

По същия начин не е сигурно как е измерен и случаят от 1964 г. в Арканзас. Днес оценките за размера на конкретно ято се правят с помощта на високоскоростни камери и компютърен анализ, нито едно от които не е било на разположение на орнитолозите по онова време.

Когато се говори за обилни птичи ята, няма как да не се спомене червеноклюният тъкач – пословично лакома птица, родом от Субсахарска Африка. През 2006 г. екип на документалния филм на BBC „Планетата Земя с Дейвид Атънбъро“ улавя гигантско ята от такива пилета.

Макар че Атънбъро обяснява, че в Африка живеят 1,5 милиарда представители на този вид, което ги прави най-многобройните птици в света, не е направена оценка на броя на птиците в това конкретно мега ято.

Въпреки това има основателни причини да се смята, че те могат да бъдат рекордьори: тези ята са толкова огромни, че могат да минават над земята в продължение на 5 часа.

Red-billed Quelea (Quelea quelea) (6040990915)

Червеноклюният тъкач

Тази малка врабчоподобна птица често е наричана „пернатия скакалец на Африка“ или „най-мразената птица на Африка“ заради репутацията си на унищожител на зърнени култури и способността си да се размножава бързо.

„Намаляването на броя им е много проблематично – те са много подвижни, имат малко естествени хищници и се размножават изключително бързо. Човекът не е в състояние да окаже сериозно въздействие въпреки наличния арсенал от оръжия“, казва Клайв Елиът, пенсиониран експерт по птиците в Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

„Една нова популация може бързо да се премести в район, който тъкмо сте прочистили… и тъй като се размножават три пъти годишно, с по средно три яйца, една двойка птици от вида може да създаде до девет потомства на година“, добавя Елиът.

Martha last passenger pigeon 1912

Марта – последният странстващ гълъб

Една непроветрена история от 1866 г. разказва, че през южната част на Онтарио е прелетяло ято странстващи гълъби с размери 1,6 км ширина и 482 км дължина. Твърди се, че са му били необходими 14 часа, за да премине. Ако това е вярно, то би се състояло от приблизително 3,5 милиарда птици и може да се счита за най-голямото ято птици, виждано някога.

Въпреки че е трудно да се прецени достоверността на историята предвид нейната възраст и липсата на твърди доказателства, тя си струва да се спомене, тъй като странстващите гълъби вече са изчезнал вид, въпреки някогашната им огромна численост.

И накрая, ако се чудите за нелетящи птици, пингвините са безспорният шампион на колосалните цифри. На остров Заводовски – необитаем вулканичен остров в южната част на Атлантическия океан – живеят повече от 1 милион антарктически пингвини, което ги прави най-голямата колония от пингвини в света.

 
 
Коментарите са изключени за Кое е най-голямото ято птици, виждано някога?

Повече информация Виж всички