Как да спим по-добре в жегата?

| от |

В разгара на всички рекордни горещини, на които светът е свидетел в момента, сънят ни може да е едно от първите неща, които страдат. Не само, че това е неприятно, когато се случва, но липсата на сън, разбира се, ни накара да се чувстваме доста зле и в следващите дни.

Как тогава да спим в тая жега?

Колкото и да е изкушаващо, когато времето е като за почивка, дрямката по време на гореща вълна не е толкова добра идея, ако искате да спите по-късно. Макар че кратките дрямки могат да ни накарат да се почувстваме малко по-добре, ако навлезем в зоната на дълбокия сън или ако просто не дремем при нормални обстоятелства, това може: а) да ни накара да се почувстваме изключително отпаднали, което е още по-зле в горещините, и б) да направи заспиването през нощта още по-трудно.

Самата горещина може да ни накара да се почувстваме по-отпаднали – това се дължи на допълнителната енергия, която тялото изразходва, за да се опита да поддържа нормална температура. Видимият признак за това е по-силното потене (което може да се случи и по време на дрямка в горещините), но в основата на охлаждането е силно енергоемкото увеличаване на сърдечната и метаболитната честота.

Ако искате да имате пълноценен сън по време на горещините, едно от най-добрите, бързи и елементарни решения е да поохладите спалнята. Климатикът е очевиден начин за постигане на тази цел, но от една страна, не всеки разполага с него, а от друга, експлоатацията му може да бъде доста скъпа. За щастие, има и друга, по-проста и безплатна възможност.

Дръжте завесите си затворени през деня – така слънчевата светлина няма да влиза много и няма да затопля стаята. По подобен начин може да помогне и затварянето на прозорците – въздухът навън вероятно е по-топъл от този вътре.

На места, където нощите са по-хладни, ако е безопасно, отварянето на прозорците за малко по-късно през нощта и рано сутрин може пък да изведе горещия въздух навън и да внесе така необходимата прохлада.

Хладното и по принцип ни помага да спим по-добре, тъй като понижаването на температурата е част от начина, по който тялото се подготвя да се успокои за нощта. Ако въздухът наоколо е прекалено горещ, е много по-трудно да се охладим, което затруднява заспиването.

Дебелите чаршафи от баба за Коледа, са абсолютно неприложими в горещото време. Вместо това се препоръчва да преминете към спално бельо, изработено от по-дишащи, естествени влакна като памук и лен. Можете също да ги оставите във фризера в найлонова торбичка.

В този контекст, имайте предвид, че в хода на съня тялото може да продължи да се охлажда – така че гледайте да имате и един чаршаф за завиване до вас, ако ви стане студено.

Сега това може да противоречи на всякаква логика, когато ви е горещо и потно, но вземането на леденостуден душ преди лягане всъщност може да ви направи още по-топли. Причината е, че може да доведе до свиване на кръвоносните съдове, което е реакция на тялото да пести топлина – което пък от своя страна е последното нещо, което искате да направите.

Вместо това вземането на душ с хладка вода може да помогне да се предизвика понижаването на телесната температура, необходимо за заспиване.

 
 
Коментарите са изключени за Как да спим по-добре в жегата?

Повече информация Виж всички