Как да различим истинското злато от „златото на глупака“

| от |

Ако сте ловец на съкровища, може да сте запознати с термина „златото на глупака“.

Пиритът е наречен така поради необичайната си прилика с истинското злато. Но докато то е ценен метал, неговият зъл близнак е практически безполезен, което прави грешките много скъпи.

Той е често срещан кристален железен сулфиден минерал, който може да се намери под формата на малки кристали в почвата и седимента. Минералът се образува чрез реакция между сулфид и желязо и може да се появи в златни, сребърни, хромирани или дори в цветовете на дъгата.

Приликата му с истинският благороден метал и неговата достъпност го правят отличен заместител на златото за по-евтини, но убедителни бижута и орнаменти.

Проблемът идва обаче, когато пиритът се използва за измами.

И така, как да направим разлика между истинското злато и златото на глупака?

Рисковани тестове

Ако не се притеснявате за структурната цялост на вашия образец, има редица тестове, които могат да дадат доста добра представа за материала, с който имате работа, но рискувате да го унищожите.

Твърдост

С теста на (Фридрих) Моос – скала, използвана за идентифициране на минерали въз основа на това кои материали могат да ги надраскат – пиритът има оценка на твърдост от 6 до 6,5, докато златото има оценка 2,5. Така медта, например, с оценка 3, ще надраска златото, но не и пирита.

Сектилност

Сектилността на материала се отнася до способността да се реже с остър нож. Пиритът не може да се реже с нож, докато златото може.

Пластичност

Или колко лесно се огъва материалът. Под натиск златото е ковко, което го прави лесно за огъване без да се счупи. Пиритът, от друга страна, или изобщо няма да се огъне, или ще се счупи под натиск.

Нерисковани тестове

Ако предпочитате да запазите вашия потенциално благороден метал непокътнат, могат да се извършат и други тестове, но с малко по-малка сигурност.

Цвят

Докато двата материала изглеждат предимно идентични на цвят, при пряко сравнение пиритът ще изглежда малко по-месингов от чистото злато. Понякга необработеното златото директно от природата може да се легира със сребро, което му придава по-бял оттенък.

Форма

Златото често се намира във водни тела, където острите ръбове на късовете се изглаждат от течението. Пиритът обаче има по-ъглова форма. Този тест е донякъде ненадежден, тъй като формата на материала ще се различава значително в зависимост от условията, в които се намира.

Набраздявания

Кристалите пирит имат линии, които преминават през повърхността на минерала, докато златото няма.

Потъмняване

При излагане на естествената среда, пиритът лесно ще покаже признаци на потъмняване на повърхността си, докато златото ще остане блестящо и неопетнено, независимо от излагането му на елементите.

Специфично тегло

Специфичното тегло на даден обект е неговата плътност, разделена на плътността на водата. Специфичното тегло на пирита е около 5, докато на златото е 19,3.

Магнетизъм

Златото не е магнитно. Пиритът обаче е магнитен, както и някои златни сплави.

Миризма

Освен непотребен, бедничкият стар пирит също смърди на развалени яйца. Когато се разтърка с абразивен предмет, тази неприятна миризма ще се освободи от минерала, докато златото няма да излъчва никаква миризма.

И така, въпреки че е много по-малко ценен заместител на златото, той се използва за създаване на железен сулфат, който се намира в редица ежедневни продукти: мастило, хранителни добавки, а също може и да се използва за стимулиране на фотосинтезата в растенията, което го прави идеален за пръскане на тревни площи.

 
 
Коментарите са изключени за Как да различим истинското злато от „златото на глупака“

Повече информация Виж всички