Една от най-любопитните секти в света

| от |

На север от Нова Зеландия и на запад от Фиджи има един остров, който е дом на една по-необичайна религиозна секта.

Днес Вануату е независима държава, но от 1906 до 1980 островът в южната част на Тихи океан е колония, управлявана едновременно от Англия и Франция. Тогава той се нарича Нови Хебриди и е единствената колония в света с двама господари вместо един. Често тези господари били в обтегнати отношения, включително и когато Вануату започва да се ориентира към независимост през 70-те години. Тогава Англия подкрепя една определена политическа партия в опит да запази влиянието си, а Франция подкрепя друга.

И двете държави работят активно и в посока на общественото мнение. В това отношение британците имат оръжие, което Франция няма – кралското семейство. Портрети на кралица Елизабет и съпруга й, принц Филип, се разпространяват из всичките 65 острова, съставящи Нови Хебриди. През 1973 двойката дори идва на посещение в столицата Порт Вила на острова Ефате с кралската си яхта Британия.

Визитата им дава резултат и подкрепяната от британците партия печели парламентарните избори. Тя обаче постига и нещо повече – на 200 километра от Ефате, на остров Тана, едно аборигенско племе от 300 човека, наричано Кастам, смята принц Филим за господ в човешки облик и го приема за свой месия.

Prince Philip March 2015 (cropped)

Принц Филип, 2015

Животът в Яонанен, изолирания град, който приютява племето от Тана, се е променил изненадващо малко, откакто техните предци идват преди 2400 години. Хората там живеят в бамбукови колиби, а традиционното им облекло – поли за жените и намби за мъжете – е оскъдно. Няма ток, няма течаща вода, няма радио, няма телевизия, няма вестници, няма интернет. Единствената форма на валута са прасетата. Хората от това племе рядко напускат острова и единствената им връзка с външния свят става, когато някой реши да дойде. Езикът им няма писмена форма и повечето членове на племето са неграмотни. Ако някой иска да се образова, трябва да напусне острова, защото на него няма училища.

Ласкателното им мнение за Филип най-вероятно се дължи на портретите. Културата им е доминирана от мъжете и за тях е трудно да осмислят идеята, че има държава на име Великобритания, която се управлява на всичкото отгоре от кралица Елизабет, а Филим няма никаква роля. Когато им дават портрета и им казват, че Елизабет е една от най-важните хора на света, те по презумпция разбират, че мъжът, който стои до нея, е дори още по-важен.

Това съвпада много хубаво и с вярата им – докато юдео-християнският свят има Адам и Ева, племето Кастам вярва, че два духа, един тъмнокож и един светлокож, излизат от Ясур – вулкана на остров Тана. Тъмнокожият остава на острова, а светлокожият пътува надалеч, за да намери кралица, за която да се ожени. (Друга легенда гласи, че богът от вулкана изпраща сина си във Великобритания, за да наставлява духовно хората там, както и да ги спре да разпространят християнството в Кастам).

Идеята се бетонира в следния момент: когато принц Филип заедно с Елизабет идват на посещение във Вануату през 1974, началникът на Кастам, Джак Наива, е част от делегацията по посрещането. Подобно лидерите на другите племена, той е в кануто си, когато пред него се появява яхтата Британия, която е дълга 125 метра. Това е впечатляваща гледка за Джак, а когато принцът излиза на борда на яхтата: „Видях го в бялата му униформа и знаех, че той е истинския месия.“

За жалост Филип не посещава остров Тана, защото кралската визита е много кратка.

Когато обаче принцът се върне (което според хората от племето той е обещал), ще настане нова ера, точно както християните вярват че ще се случи при второто идване на Исус Христос. Растения кава, от които местните правят силна напитка със същото име, ще избуят от земята веднъж щом принц Филим постави крак върху нея. Той ще им донесе и много подаръци – ножове за колене на прасета, лопати, електрически уреди, пикапи и цигари, а също и ще излекува всички болести.

Местните дори са построили колиба и градина за Филип. „Знам, че в Англия той има дворец и слуги, но тук ще живее просто, като нас“, казва внукът на Наива, Сикор Натуан, през 2010. В колибата освен електричество, липсват и гардероби, защото Филип ще смени дрехите си за традиционното мъжко облекло.

Two Yaohnanen Tribesmen

Двама члена на племето Кастам в традиционно мъжко облекло

Местните очакват той да има няколко съпруги и затова кандидатките вече са избрани. На тези жени не им е забранено да създават семейства с други мъже, но когато Филип дойде, те ще трябва да ги напуснат. „Не се притеснявайте. Която и да избере, ще напусне мъжа си по собствено желание.“ И не само това: ако пък на кралица Елизабет й стане самотно без принца, племето е готово да изпрати човек в Лондон, който да й прави компания.

 
 
Коментарите са изключени за Една от най-любопитните секти в света

Повече информация Виж всички