shareit

Диви глигани тормозят Рим

| от |

В и около Рим не е необичайно да забележим космати диви свине да ровят из кофите за боклук или да се скитат по улицата. И докато жителите предимно са се примирили и си съжителстват с тях, ситуацията изглежда постепенно се влошава. Някои от животните сега носят заразна болест, а други нараняват хората, които живеят в постоянно разширяващия се град.

RN Insugherata 1

Италианското правителство планира да унищожи популацията, след като поне една дива свиня е дала положителна проба за африканска чума в природния резерват Insugherata тази седмица, а други две животни, открити в същия район, вероятно също са положителни, съобщава държавната новинарска телевизия Rai.

Болестта не заплашва хората. Но това не означава, че са в безопасност от италианските глигани – през последните месеци жителите съобщават за множество случаи на агресивни нападения срещу граждани. В някои части на Северен Рим пикниците на открито вече са забранени, а някои квартали дори въвеждат полицейски час, за да ограничат контакта между прасета и хората.

Случаите на болестта в северозападните региони на Пиемонт и Лигурия по-рано тази година са първият път, в който властите откриват африканска чума у животни близо до италианската столица, съобщава Guardian.

Около 2,3 милиона диви свине обикалят из Италия, като около 20 000 са в района на Рим. И докато африканската чума не може да се предаде на хората, тя може да зарази и убие прасета във фермите, отглеждани за храна.

African swine fever ears

Силно заразният вирус се появява за първи път в Източна Африка в началото на 20 век, след което се разпространява в Европа и Азия. Засега не е открит в САЩ. Избухванията могат да бъдат опустошителни за животновъдите, които или губят животните си заради самата болест, или трябва да заколят стадата си, за да спрат разпространението. В Китай, най-голямата в света нация, произвеждаща свинско месо, фермерите убиват стотици милиони прасета поради вирусното заболяване през 2018 и 2019 г.

Заразените животни имат висока температура, зачервяване или петна по кожата, диария и повръщане, кашлица, затруднено дишане и слабост, според Министерството на земеделието на САЩ.

„Уважавам чувствителността на всички активисти за животните и околната среда, но сме изправени пред извънредна ситуация и тя трябва да бъде адресирана с инструменти за спешни случаи“, казва на Рай Андреа Коста, заместник-секретар по здравеопазването на Италия.

Домашните прасета произлизат от техните диви братовчеди, които са родом от Европа и Азия. Изследователите казват, че популацията им е нараснала през последните десетилетия поради високата репродуктивност на животните и липсата на хищници, съчетано с изменението на климата, усилията за възстановяване на горите и намалелия лов.

Освен че представляват заплаха за животновъдите в страната, глиганите също плашат – а в някои случаи и нападат успешно – жителите. По-рано този месец няколко квартала в северната част на Рим налагат полицейски час 20:30 часа, след като дива свиня бута жена на земята.

Марта Сантанджело излиза навън да изхвърли боклука и да разходи кучето си към 23:00 часа, когато майка глиган със седем прасенца я напада, съобщава Ромина Марсека от La Repubblica. Сантанджело се опитва да избяга от нападението, но падна на земята и дивата свиня се качва на главата й. Случайни минувачи откарват клетата италианка в болница, където лекарите третират леките й наранявания.

Самоналоженият полицейски час има за цел да гарантира, че други хора са наоколо, за да помогнат по време на евентуална следваща атака.

„Този ​​път беше възрастен“, казва Франко Куранта, президент на квартална група, пред Валентина Лупия от La Repubblica. „Но какво ще стане, ако такова нещо се случи на дете?… Със такива зъби, да го ухапят на крака е достатъчно, за да се застраши животът на човек.“

Гладните животни също са готови на много рискове, за да се сдобият с храна. Миналата година видео, на което глиганите притискат в ъгъла жена, която излиза от магазин за хранителни стоки, се разпространява из интернет. След няколко секунди борба, жената пуска чантите си и прасетата бягат с плячката.

„Животните не могат да се въртят безконтролно из града, без никой да направи нещо“, пишат от Асоциацията за селска култура на страницата си във Фейсбук, споделяйки видеото. Групата, чиито членове са от ловци до търсачи на трюфели, използва видеото „…да поискаме незабавно да се задейства ефективен план за благополучието на всички граждани.“

Остава да видим как италианското правителство ще се справи с все по-проблемните животни. Поне засега глиганите продължават да обикалят улиците на страната в безопасност.

 
 
Коментарите са изключени за Диви глигани тормозят Рим

Повече информация Виж всички