shareit

Близнаци от различни бащи

| от chronicle.bg |

През 1993 година Уилма Стюарт ражда две момченца. Те са разнояйчни близнаци, така че се очаква да изглеждат различно. Едното обаче има светла кожа като родителите си, а другото е с тъмна.

Уилма забременява чрез ин витро, използвайки като донор съпруга си. В болницата обаче правят непростима грешка като не стерилизират колбата след последния донор. Така яйцеклетките на Стюарт са оплодени и от двамата мъже и се развиват в две здрави момченца – Коен и Туен.

33

Коен и Туен

Момчетата се раждат като близнаци, но на практика са полубратя. Техният случай е вписан в медицинските анали като още една хетеропатернална свръхеккундация. Повечето такива раждания обаче не са резултат на ин витро, а на по-традиционния начин на зачеване.

Въпреки че разнояйчните близнаци може да не изглеждат толкова впечатляващи като еднояйчните, те са по-редки: 1 случай на 200, докато идентичните деца са 1 на 150. Това е по чисто биологични причини: еднояйчните близнаци идват от една оплодена яйцеклетка, която дава два ембриона. При разнояйчните се оплождат няколко яйцеклетки.

Съответно хетеропатерналните близнаци са още по-рядък случай. Мъжкото семе може да издържи във фалопиевите тръби между 3 и 5 дни, докато яйцеклетката издържа едва часове, ако не е оплодена. Така че прозорецът е кратък, особено ако трябва да участват двама мъже.

51306dBiYwL._SX258_BO1,204,203,200_

Корицата на учебника Williams Obstetri, 1980

Има между 7 и 10 описани случая на хетеропатернална свръхеккундация в медицинската литература, повечето от които включват деца с различен цвят на кожата. Първият се описва от американският доктор Джон Арчър през 1810 година. Неговият текст, за последно публикуван през 1980 в медицинския учебник Williams Obstetrics, все още се използва за стандартен пример.

Според историята на Арчър, бяла жена е имала взаимоотношения с бял и цветнокож мъж в обсега на няколко дни. Съответният резултата е бил два близнака – единият бял, а другият цветнокож. В учебника Williams Obstetrics се описва и още един случай – с децата от следващата снимка.

13

Тук жена е изнасилена на десетия ден от месечния си цикъл, а седмица по-късно спи с мъжа си. След 9 месеца ражда близначета – едното с кръвна група А, а другото с кръвна група О. Майката и бащата са к. г. О.

Разбира се, хетеропатернална бременност може да даде и тризнаци, четиризнаци и дори деветзнаци… Стига само да има достатъчно яйцеклетки и достатъчно кандидат-бащи. Заради нищожните шансовете това да стане обаче все още няма описани такива случаи.

От 80-те години насам хетеропатерналните близнаци зачестяват, предимно заради по-добрите методи на тестване. Дотогава тестовете за бащинство били основно тестове за кръвната група на майката, детето и бащата (бащите). Затова ставали и грешки, докато тестовете не станали на база ДНК. Според статистиката 2,4% от близнаците са хетеропатернални, но изследователите предупреждават, че този процент може да е завишен.

Случаите зачестяват и заради покачването на средната възраст, на която жените раждат. С годините дамите са по-предразположени да имат повече яйцеклетки, а и много лекарства за плодовитост могат да предизвикат именно това.

Въпреки по-добрите тестове и засиленото внимание на медиите към подобни събития, повечето случаи на хетеропатернална свръхеккундация остават недокументирани, а често и незабелязани. Все пак невинаги децата са с различен цвят на кожата.

 
 
Коментарите са изключени за Близнаци от различни бащи

Повече информация Виж всички