shareit

Бирената река на Хонолулу – екологична катастрофа или щастлива случайност

| от |

Ватикана има една много специфична процедура, за да може да обяви събитие за чудо. Процесът отнема сериозно време, но с напредъка на медицината и науката генерално, започваме да наблюдаваме, че Ватикана е доста скромен в обявяването на чудеса. Има една сфера, в която чудесата започват да се разпространяват с невероятна скорост – алкохолът. Преди да заключите, че говорим за някои особен геройски подвиг от тези дебри, връщаме лентата назад във времето и по-конкретно онази част, когато Исус превръща водата във вино. Онези от вас, които са успели да сключат църковен брак, най-вероятно знаят, че това е един от най-често цитираните пасажи от Библията.

За съжаление това е само един момент в историята. Последният път, когато алкохолът замени вода, документиран при това, насочва вниманието ни към град Марино в Италия. Популярният фестивал на виното е успял да изненада жителите на града, когато от чешмите, вместо вода, потича вино. Историята е наистина приятна, но преди Ватикана да заяви, че има някаква сериозна магия, от винарната, отговорна за охладената доставка, бързо променят процеса. Може и да не говорим за чудо, но поне знаем, че понякога от чешмата може да потече вино. Фокусирали сме се върху алкохола, защото ако религията отказва да предостави някаква форма на чудо в настоящото време, то природата няма да ни разочарова, при това изобщо.

Един местен планинар е успял да открие малко поточе близо до Уайпо, Хаваи и да установи, че вместо чиста вода, от него излиза бира. Без да подозира, че е успял да открие невероятното чудо, мъжът попаднал на истинско чудо, като бил привлечен от безпогрешния аромат на бира, който се носил именно от малкия водоем. Повечето хора биха били изключително щастливи от факта, че най-вероятно точно те са откривателите на поточето. Подозираме, че няма да остане съд, без да се запълни с мистичната бира, открита в дълбините на планината, но не и този откривател.

Неговата основна задача била да потърси Каръл Кокс – еколог и активист от НПО, което се стреми да запазва природата чиста. Същият е бил известен с откриването на река, замърсена с боя и цимент, а сега вече е един от експертите в търсенето на подобни територии. Самият той също не може да повярва, че поточето ухае на бира и водата има вкус на бира. На около 300-400 метра от поточето минава магистрала H-2, а само на около 23 километра от Хонолулу се намира друг водоем, позициониран близо до бирарията Paradise Beverages.

С малко повече разследване става ясно, че чистият алкохол се излизава от тръба за дъждовна вода, която по мистични пътища се свързва с оригиналния източник на алкохол, преминава под магистралата и се изсипва по скалите и така до поточето. По описанието на Кокс, ситуацията можела да се опише като една страстна кръчма, която не се е проветрявала около 3-4 дена – това бил ароматът от малкия водоем. И докато мнозина биха заявили, че това е чудо и веднага ще се постараят да пресушат източника, то самите еколози са притеснени от факта, че най-вероятно алкохолът във водата не се отразява положително на живота там.

Самият поток се влива в Пърл Харбър и точно там може да засегне крехкия баланс на морски живот в Хонолулу. Доброволци за пресушаването винаги ще се намерят, но не и според еколога. Оказва се, че малкото поточе често променяло ароматите си, при това в рамките на 5 години. Местните никога не са се заемали с откриването на виновника, трудно е да си помислим защо, но самият водоем е бил известен с това, че често можел да ухае на плодов пунш, бира и други подобни. Най-накрая се стига до някакво решение, когато еколозите се намесват и проверяват замърсяването на водата.

Макар и официалните замервания да говорят за 1.2 процента алкохол, то някои от местните са категорични, че същият е много повече в определени дни – не е известно как са стигнали до това заключение. Освен това са открити и около 0.4 процента захар, като това привлича и други видове към водата. Пивоварната, която е отговорна за алкохолното чудо, се смята за един от най-големите производители на алкохол в Хаваи. В момента господата са започнали да работят върху почистване и опазване на околната среда, като алкохолните дажби ще приключат в най-близко време. Според еколозите, това е особено грешно поведение, след като еко системата и особено крехка, но не разбират защо никой не ги е потърсил за помощ.

Ние имаме подозрение, но не бихме могли да се ангажираме. Откривателят на тайният извор на Дионисий също не е упоменат, най-вероятно от съображение за сигурност – не е трудно да се замислим колко хора не са доволни от неговото добро сърце. Според Кокс, количеството алкохол не е подходящо за морските обитатели, замърсява почвата и освен това действа против наложените закони на околната среда. Разбира се, предприети са мерки и това най-вероятно няма да се отрази положително върху абсолютно никого, особено за пазителите на тайната.

Макар и екологът да не знае какъв е ефектът върху хората, някои от местните признават само за миризмата, но не признават дали са консумирали водата. На този етап няма нито един пострадал, следователно можем да направим някакви заключения. Единственият друг случай, когато алкохол е потекъл като река, е в Ирландия, където една от местните пивоварни е претърпяла авария и изпуска цялата си продукция по улиците.

Подобни феномени се случват твърде рядко в историята и дори водят до бунтове, както и смърт от препиване, но ето, че и в модерно време някой става свидетел на подобни чудеса. Екологичният проблем е открит през октомври, като в ноември историята има развитие и намеса на екологичните власти. Към днес няма информация дали замърсяването е приключило, но и никой не брои планинарите, които се разхождат в региона.

 
 
Коментарите са изключени за Бирената река на Хонолулу – екологична катастрофа или щастлива случайност

Повече информация Виж всички