Ангъс Барбиери, който свали 125 килограма

| от |

През юни 1965 27-годишният Ангъс Барбиери постъпва в болница Мерифилд в Дънди, Шотландия. Причината е „силно затлъстяване“. При приемането си той тежи 205 килограма. Затова докторите му предписват кратък период на пост, надявайки се коремът му да се свие и така апетитът му да намалее. В края на поста обаче Ангъс няма никакъв проблем с глада и затова продължава с поста под докторско наблюдение. Веднъж щом Барбиери достига желаното си тегло, той празнува със закуска от едно варено яйца, филия хляб с масло и чаша черно кафе.

Това е първият път, в който Ангъс яде твърда храна от 382 дни. В този период той успява да свали 125 килограма и вече тежи 82.

Докато пости само на течности, сваля по около 1/3 килограма на ден. Докторите не забелязват никакви вредни ефекти от диетата. През 1971 година Книгата с рекорди на Гинес дава на Барбиери рекорда за човека, издържал най-дълго без да яде твърда храна. Този рекорд обаче едва ли някога ще бъде счупен, защото по-късно Гинес спират да връчват рекорди, които смятат за потенциално силно опасни за здравето.

В следващите години Ангъс качва малко тегло, но то е сравнително незначително – достига 89 кг. – и остава толкова до смъртта си през 1990.

Законът за запазване на масата ни казва, че материя не може да се създава и да се разрушава – от това следва, че човек трябва да изхвърля материя от тялото си, за да отслабне. Анкета от 2013 година пита здравни специалисти как според тях тялото се отървава от подкожните мазнини. Мнозинството отговарят грешно – те казват или че „изгорените“ мазнини се превръща в енергия или топлина, или че се превръща в мускули, или че се изхвърля в тоалетната. Всъщност, противно на очакванията ни, над 90% от загубената маса напуска тялото като въглероден двуокис, издишан от дробовете. Останалото си отива с отделянето на урина, пот и други телесни течности.

 
 
Коментарите са изключени за Ангъс Барбиери, който свали 125 килограма

Повече информация Виж всички