shareit

Активисти освободиха десетки хиляди норки, отглеждани заради козината им

| от |

Някъде между 1:00 и 4:00 часа сутринта във вторник активисти се промъкват във фермата за норки Lion Farms USA в град Хоаглин, Охайо. И под прикритието на тъмнината те пускат на свобода между 25 000 и 40 000 норки, отглеждани заради козината им, след което изчезват в нощта.

В първоначално създалия се хаос някои от норките изчезват в пустинята на Охайо. Други, които не бягат далече от фермата, са задържани от служителите й.

А толкова много загиват, докато се опитват да пресекат близкия път, че труповете им трябва да бъдат отстранени с плуг, според Асошиейтед прес.

В изявление, публикувано във Facebook, офисът на шерифа на окръг Ван Верт съобщава, че около 10 000 норки все още са в неизвестност.

Aretha Franklin, The Gospel Tradition In Performance at the White House, 2015 (cut)

Арета Франклин в сапфирено палто от норка преди представление

Първоначално службата на шерифа предупреждава, че животните са „хищни бозайници“, които „редовно ловуват плячка, дори по-голяма от тях самите“ и могат да бъдат опасни за „живущите в местността, собствениците на добитък и фермерите“.

Въпреки това, по-късно изявление признава, че норките „като цяло няма да оцелеят в дивата природа, защото им липсват естествени умения за оцеляване“. Но все пак хората, които ги забележат, трябва да бъдат внимателни, тъй като животните може да хапят. „Ако срещнете норка някъде, обадете се на Lion Farms или на някой опитен с животните ловец, за да могат те да бъдат заловени отново и отведени на безопасно място“, съветват служителите на реда.

Въпреки че инцидентът все още се разследва, WANE-TV съобщава, че виновниците са оставили следа за самоличността си. Те стигат до фермата, като прерязват ограда, а на близката стена пишат със спрей буквите „ALF“ заедно със зловещо предупреждение: „Ще се върнем“.

WANE-TV съобщава, че ALF може да означава „Фронт за освобождение на животните“ (Animal Liberation Front), екстремистка група за правата на животните, създадена през 70-те години във Великобритания. Тяхната цел е да сложат край на злоупотребата и експлоатацията на животни, а ФБР ги описва през 2004 г. като „сериозна локална терористична заплаха“.

Джон Е. Люис, тогава заместник-помощник-директор на ФБР, обяснява, че групата участва в „директни действия“ срещу „компании или лица, които според тях използват животни за изследвания или икономическа изгода, или правят някакъв бизнес с тези компании или лица“, според WANE-TV.

Групата е активна в Охайо напоследък – нейни кативисти заявиха на 8 ноември, че са пуснали 1000 норки от съоръжение за кожа в Масилон, Охайо, на около три часа от Lion Farms, въпреки че никоя ферма не е съобщила за такова събитие по това време.

За съжаление повечето от освободените норки вероятно ще умрат в дивата природа. Еди Майер, управител на фермата за норки, казва пред WANE-TV, че приблизително 95% ще загинат, защото нямат умения да оцеляват сами.

Къртис Йънг, преподавател по селско стопанство и природни ресурси в Щатския университет в Охайо, също казва, пред WTOL 11, че на животните ще им е много трудно през зимата. „Поради времето на годината наличието на храна ще е малко ограничено за тях, така че за съжаление много ще умрат от глад.“

Оцеляването през зимата в дивата природа обаче е най-малката грижа на норките. Някои местни жители също са тръгнали и да ловуват животните.

„Получихме голям брой обаждания относно улов и стрелба“, пише офисът на шерифа във Facebook. „Собствениците на имоти, които отговарят на разрешението в лиценза им за лов, могат да ловуват или да заловят животно, носещо ценна кожа, в собствените си земи без разрешение за специален лов с цел добив на кожи.“

Службата на шерифа добавя, че хората имат право да защитават животните и домашните си любимци, ако норките влязат в тяхната собственост, докато „стрелянето с огнестрелно оръжие в общински райони може да бъде в нарушение на закона“.

Стив Реплогъл, който се присъединява към десетки други местни жители, за да ловят заедно норки, казва пред WTOL 11, че убиването на животните в момента се усеща като услуга в полза на обществото. Норките, казва той, са „опасност за хората и неудобство“.

От 25 000 до 40 000 пуснати на свобода, само около 7 000 са били върнати във фермата. Останалите вероятно ще умрат в пустинята или ще бъдат убити от ловци.

 
 
Коментарите са изключени за Активисти освободиха десетки хиляди норки, отглеждани заради козината им

Повече информация Виж всички