shareit

Великите любовни истории: Михаел и Корина Шумахер: Семейство от един човек… и половина

| от Мая Вуковска |

На 29 декември 2013 г. нелеп ски инцидент прекъсва кариерата и на косъм и живота на един от най-титулуваните и обичани пилоти на Формула 1. Освен това поставя на чудовищно изпитание любовта и предаността на една жена.

Вече седем години Корина Шумахер се бори за всеки ден живот на съпруга си Михаел и ревниво пази в тайна случващото се зад стените на семейното им имение от общественото внимание. Вече седем години никой не е виждал Михаел Шумахер, а спекулациите относно здравословното му състояние не спират да валят. Завинаги ли ще остане “зеленчук” или има надежда да се оправи?

Може би никога няма да разберем какво се случва с него, писа през април т.г. германското издание Focus и посочи две причини за това: От една страна, и най-добрите лекари в света не могат да дадат каквато и да е дългосрочна прогноза, а от друга страна, ако семейството му веднъж проговори, ще трябва да го прави всеки ден. Корина обаче няма да допусне това да се случи. Корина, която е неотстъпно до мъжа си вече 25 години “в болест и здраве” и която няма намерение да си тръгне… Не и преди смъртта да ги раздели.

Преди Деня Х

За първи път разказвам за семейна двойка, в историята на която ще има само едно действащо лице. Това е така, понеже животът на семейство Шумахер преди фаталния инцидент в Алпите изглежда като високобюджетно, но скучновато филмче на Hallmark в сравнение с трилъра, в който се превръща той след инцидента. Всичко, което Google казва за живота на Корина Беч преди да стане фрау Шумахер е, че е родена през 1969 г.  в западногерманския град Халвер, от малка обича животните и иска да стане ветеринарен лекар. Става обаче състезателка по конна езда. И то толкова добра, че печели не един и два турнира.

С Михаел се запознават чрез общ приятел през 91-а. Ходят четири години преди да се оженят на скромна церемония  през август 1995 г. Дъщеря им, Джина-Мария, се ражда след по-малко от две години, а синът, Мик, през 1999 г. Дотук, както виждате, нищо скандално или необичайно – просто една щастлива светска двойка, която винаги блести и се усмихва на светски събития и от страниците на списанията и вестниците по света.

Преди Деня Х светът беше вперил очи само в него и успехите му на пистата.

Преди Деня Х светът не я забелязваше.

Преди Деня Х тя беше просто русото, усмихнато момиче, хванало под ръка великия Шуми.

След Деня Х обаче всичко ще се промени и тя ще застане във фокуса на медийното внимание.

Денят Х

“Седем пъти световният шампион по Формула 1 Михаел Шумахер е в критично състояние с тежка мозъчна травма след ски инцидент във Франция.” С такива заглавия гръмват вестниците по света сутринта на 30-ти декември 2013-а.

На камерата, закрепена на каската на Шумахер, разследващите инцидента виждат, че той се спуска с умерена скорост по писта в алпийския зимен курорт Мерибел, когато в един момент губи баланс и, падайки, ударя главата си в камък. При удара каската се цепи на две, но все пак успява да запази живота му. Хеликоптер откарва пострадалия в местната болница, но понеже състоянието му е много тежко, го поставят в медикаментозна кома и го транспортират в университетската болница в Гренобъл, където му правят спешна мозъчна операция.

На първи януари следва втора операция, за която хирурзите казват, че леко е облекчила състоянието му, но животът на пациента все още не е вън от опасност.

На трети март коматозният Шумахер навършва 45 години.

Година след фаталното падане пилотът все още е в кома, а Корина дава първото си изявление пред медиите. Моли да оставят семейството й, но най-вече лекарския персонал на Гренобълската болница на мира, за да могат да си вършат работата на спокойствие.  Доктор Гари Хастайн също прави изявление, което не звучи никак обнадеждаващо. Казва, че шансът Шуми един ден да бъде същият човек като преди граничи с научната фантастика.

Чак в края на януари 2014 г. лекарите започват процес по изваждане на пациента от изкуствената кома.

На хоризонта – нищо ново

На 17  юни 2014 г. агентът на Шумахер, Кем, съобщава, че пилотът вече не е в кома и дори е започнал да разпознава гласа на съпругата си. Местят го със специално пригоден транспорт в дома на семейството в Лозана.

Две години след инцидента все още само ограничен брой хора, освен медицинския персонал, са виждали Шумахер. Бившият състезател във F1 Филип Страйф е един от тях. Пред пресата той твърди, че Михаел е в инвалидна количка, страда от загуба на паметта и не може да говори, но комуникира с очи. Някак ироничен на този фон е фактът, че 2015-а е годината, когато 16-годишният тогава син Мик записва първата си победа като автомобилен състезател.

В началото на 2016-а шефът на “Ферари” Лука ди Монтедземоло съобщава, че, за съжаление, новините за състоянието на Михаел Шумахер никак не са добри, без да дава повече детайли. Явно нещата не вървят на оправяне и семейство Шумахер трябва да се подготви, че битката ще продължи дълго. Много дълго. Неопределено дълго.

SEPANG, MALAYSIA – OCTOBER 16: FORMEL 1: GP VON MALAYSIA 1999 Sepang, 16.10.99, Michael SCHUMACHER/FERRARI mit seiner Frau CORINNA im Fahrrerlager. (Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)

Хер Шумахер, само че в пола

Още през 2015-а става ясно, че Корина ще трябва да сложи кариерата си на ездач-шампион, както и голяма част от живота си на пауза, за да бъде болногледачка и мениджър на делата на съпруга си с 24-часов работен ден. Освен че движи всичките бизнес дела на Михаел, Корина се заема с нелеката задача да реновира семейния дом в Швейцария така, че да отговаря на нуждите на съпруга й, както и да ги пази от любопитни погледи. Отделно от това се налага да менажира екипа от медицински лица, които е ангажирала да й помагат в грижите за Михаел. А заплащането им не излиза никак евтино – по 43 хил. евро на седмица!

Корина става легален настойник на съпруга си и преминава през болезнена, но необходима трансформация. От миловидна съпруга и майка на децата на известен и богат мъж тя се превръща в глава на семейството, във вожд на клана, в свирепа и неудържима бизнес кралица, на чиито плещи пада отговорността не само за живота, но и за оценяването на многомилионната компания на съпруга й.

Едно от първите кардинални решения, които Корина взима, когато поема властта в свои ръце, е да продаде семейната ваканционна къща в Норвегия, както и любимия частен самолет на Михаел, понеже изглежда малко вероятно той да ги ползва в бъдеще. Скоро след това тя пуска на пазара и хижата им, която се намира в непосредствена близост до фаталния ски инцидент. Все пак трябва да се плащат сметките, а към средата на 2018-а за Михаел се грижат 15 души медицински персонал. На тях им е забранено с клауза за конфиденциалност в договора да разпространяват информация пред медиите за състоянието на пациента. Корина е тази, която решава кои външни лица да бъдат допускани в къщата. И въпреки че списъкът е крайно ограничен, от време на време някой близък или роднина на семейството получава карт бланш за достъп. Сред тях обаче не е мениджърът и близък приятел на Миахел Вили Вебер. Според него причината е, че семейството се страхува да не разкрие подробности за настоящето състояние на пилота.

Междувременно цената на домашното медицинско обслужване е набъбнала на 134 хил. евро.

Corinna Schumacher wife of Michael, 1990s. (Photo by: GP Library/Universal Images Group via Getty Images)

Битката продължава, а неизвестните са много

През 2017 г. гръмва поредната сензация около семейство Шумахер. Корина завежда дело за 50 хил. евро срещу женското списание Die Aktuelle. Подразва я това, че списанието е публикувало на корицата си нейна със следния текст: “Корина Шумахер – ощастливена от една нова любов.” В статията всъщност става дума за дъщеря й и новото й гадже, но въпреки това адвокатът на Корина я съветва да съди списанието за подвеждащото заглавие. Хамбургският съб обаче отхвърля жалбата като несъстоятелна и Корина губи делото.

Друго списание,  този път Bunte, излиза със сензационната новина, че Корина е купила за 50 млн. луксозна вила в Майорка, където възнамерява да се премести с мъжа си, за да избегнат поредната студена зима в Швейцария. Все още отвсякъде я притискат да даде някакъв ъпдейт за състоянието на Михаел, обаче тя държи фронта и продължава да дава неясни, завоалирани отговори от типа на: “Михаел е боец и няма да се предаде.”

През септември 2019-а обаче изтича информация, че Шумахер ще се подложи на иновативно лечение със стволови клетки в болницата “Жорж Помпиду” в Париж. Дали ще помогне, всички се питат. В едно от редките си интервюта от този период Корина прави изненадващо изказване: Не тя, а съпругът й е този, който желае да не се разпространява каквато и да е информация за здравословния му статус. Как обаче го е направил, след като е некомуникативен, всички се чудят…

В средата на декември същата година In Touch публикува материал, според който “чудодейното” лечение на Шумахер не е проработило. В документален филм, разказващ за битката на шампиона на F1, неврохирургът Ерих Ридерер казва: “Михаел се намира във вегатативно състояние, което означава, че е буден, но неадекватен. Диша самостоятелно, сърцето му бие, може да седи изправен и в бъдеще дори ще може да прави по няколко крачки с чужда помощ, но мисля, че това ще бъде неговият функционален лимит. Дали има шанс да го видим такъв, какъвто беше преди инцидента? Честно казано, не вярвам.”

Междувременно разходите по поддръжката и лечението на Шумахер трябва да се увеличили още повече, понеже през май т.г. Корина пусна на пазара на имоти имението им на Женевското езеро в очакване да получи за него не по-малко от 6.4 млн. евро.

Само преди дни бившият шеф на отбора на “Ферари” и настоящ президент на FIA, Джий Тод направи сърцераздирателно изявление пред Bild: “Пракарвам много време с Корина, откакто се случи това с Михаел, и мога да ви кажа, че тя е велика жена.  Не е очаквала, разбира се, че ще я настигне такава съдба, обаче след като се случи, нямаше друг избор освен да се бори за живота на съпруга си. И продължава да го прави с голям успех. Вярвам в нея, а и тя вярва в мен. Благодарение усилията на докторите и тези на Корина, която толкова искаше Михаел да оцелее, той е жив днес. Но това си имаше своите последствия. Сега се борим с последствията и се надяваме  нещата бавно, но сигурно да се подобрят.”

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Михаел и Корина Шумахер: Семейство от един човек… и половина

Повече информация Виж всички