Теодор Адорно беше изгонен от Германия, за да създаде цяла кампания срещу фашизма

| от |

Едва ли има по-добър начин да разберем повече за фашистите, от хората, които са имали честта да ги срещнат и за жалост да се опитат да живеят с тяхната идеология. Историята на Теодор Адорно е не само интересна, но и вълнуваща. Той е един от хората, които открито критикуват Германия и приемането на хора като Хитлер в управлението. Неговото влияние може да бъде забелязано малко преди началото на втория глобален конфликт, а както може да се досетим, по време на войната ще се наложи да смени адресната регистрация и да слуша за всички извършени престъпления.

След избухването на войната, Теодор ще прекара около 15 години в Англия, а след това ще живее известно време и в САЩ. Въпреки всички по-сериозни географски различия, социологът никога не се отказва от войната, която води срещу Хитлер и неговите поддръжници. Дори и след края на войната, точно това движение, отговорно за обръщането на цяла Европа с хастара навън, започва да го притеснява и Теодор отдава живота си на тази идея, опитвайки се да анализира и да предскаже кога ще е следващият такъв катаклизъм.

Някъде през 1947 г. пише есе на тема „Вагнер, Ницше и Хитлер“, участва в други научни изследвания и през 1950 г. помага за публикуването на книгата „Авторитарната личност“. Това е интересен труд, който показва къде точно се намира една тоталитарна личност в социалните условия на една система. Един от основните фактори в това изследване е и наличието на така наречената скала Калифорния – Ф и разбира се, буквата означава „Фашизъм“.

За да стане още по-интересно изследването, Адорно решава да създаде и специална селекция от въпроси, с която да се оформи личен тест и да изчисли нивото на авторитаризъм, който дава основата на анти-семетизма и авторитаризма. И тук идва големият въпрос, възможно ли е наистина да се изчисли подобен фактор в един човек.

По това време науката използва най-различни функции, за да отговори на читателите си, но Теодор, повлиян от разказите на своите сънародници в лагерите, започва да открива правилната посока. Ето защо се добавят и други елементи като суеверия, агресия, цинизъм, консерватизъм и интереси в личния полов живот. Всички тези открития придвижват по един или друг начин човека в скалата.

За всеки един от въпросите, човек трябва да каже дали е абсолютно несъгласен, по-скоро несъгласен, съгласен до някаква степен, съгласен и абсолютно съгласен. В социологията се изисква да се поставят минимум 5 възможни отговора, за да се даде и по-точна представа на статистиците при проверка на отговорите. Точно по тази причина и в много други изследвания ще откриете точно това. Ето и какви са въпросите:

1. Покорство и уважение към властите, са сред най-важните качества, с които детето трябва да бъде възпитано.

2. Човек с лоши маниери, навици и поведение може да бъде трудно приет и да се разбира с разумните хора.

3. Ако хората работят повече и говорят по-малко, всички ще бъдат много по-добре.

4. Човек с бизнес и производител са много по-важни за обществото, отколкото творец или професор.

5. Науката има своето място, но има твърде много неща, които човешкият мозък никога няма да разбере.

6. Всеки човек трябва да има пълно доверие на свръхестествените сили и да се подчинява на всичко случващо се.

7. Младите често имат революционни идеи, но с възрастта ги преодоляват и се успокояват.

8. Това, от което всяка една страна има най-голяма нужда, повече отколкото закони и политически програми, е няколко смели, неуморими и отдадели лидери, в които хората да инвестират своето доверие.

9. Нито един разумен, нормален и качествен човек може да помисли за вреда срещу свои приятел или роднина.

10. Никой не може да научи нищо важно, освен през призмата на страданието.

11. Младите имат най-много нужда от строга дисциплина, безрезервна отдаденост и волята да работят и да се борят за семейството си и страната.

12. Обида към нашите лидери трябва да се наказва.

13. Сексуални престъпления като изнасилване и атака на деца, заслужава най-тежкото наказание; такива престъпници трябва да се наказват публично или дори по-лошо.

14. Няма нищо по-долно от човек, който не чувства любов и благодарност към своите родители.

15. Всички социални проблеми могат да бъдат решени, когато се отървем от неморалните, измамниците и слабоумните хора.

16. Хомосексуалността не е по-добра от престъпността и трябва да бъде наказвана сурово.

17. Ако един човек има проблем или притеснение, най-добре за него ще бъде да не мисли, но да продължи да бъде позитивен и да работи.

18. Днес все повече хора се опитват да затворят своите най-важни проблеми в социалната си и личната си среда.

19. Някои хора се раждат с желанието да скачат от високи точки.

20. Хората могат да се разделят на две класи – слаби и силни.

21. Някой ден ще бъде доказано, че астрологията може да обяснява редица проблеми.

22. Войните и социалните беди може да бъдат спрени чрез земетресение, потоп или чрез унищожението на целия свят.

23. Няма слабост или трудност, която може да бъде спряна, ако разполагаме с достатъчно сила.

24. Най-добре е употребата на някои предвоенни автори да се използва, за да може в Германия да се поддържа ред и да се избегне хаоса.

25. Много хора дори не осъзнават как техните животи се контролират предимно от установени договорки, подписани на тайни локации.

26. В човешката природа е закодирана войната и тя винаги ще остане там.

27. Фамилиарниченето води до лукавост.

28. Днес, след като толкова много хора се смесват и пътуват, човек трябва да бъде много внимателен, за да не бъде заразен с болест, която те са донесли.

29. Дивият сексуален живот на древните гърци и римляни е почти миролюбив, спрямо днешният в някои страни, при това в такива, за които най-вероятно не сте подозирали.

30. Истинският американски начин на живот изчезва толкова бързо, че трябва да се наложи сила, за да може да се запази.

Самият тест може да се направи свободно в интернет, но имайки предвид епохата на неговото създаване, днес е силно критикуван и не може да се смята за точно толкова акуратен. Проблемът е, че се използват видимо стари въпроси, които до голяма степен нямат рентабилност, но пък запазват основната идея за политическо послушни и подчинени граждани, които никога да не мислят самостоятелно и да не се опитват да критикуват.

Днес сигурно има много по-добри методи, а и ако трябва да бъдем честни, точно този тест може да се използва върху поведението на различни политически лидери. Историята се повтаря отново и отново, като точно това не може да ни изненада по никакъв начин.

 
 
Коментарите са изключени за Теодор Адорно беше изгонен от Германия, за да създаде цяла кампания срещу фашизма

Повече информация Виж всички