Роси МакКий: Българо-американска продукция ще покаже истината за спасяването на българските евреи

| от |

10-ти март е една важна дата, защото отбелязваме 81 години от спасяването на българските евреи. Почитаме паметта на загиналите по време на Холокоста и си припомняме саможертвата, която българският народ, българската общественост, политици и Църквата направиха, за да може да спасят живота на 50 хиляди български евреи.

„Аз работя заедно с екип по реализацията на една българо-американска продукция – документален филм, с който ние да заявим и отново да повдигнем темата за хуманността, за човечността, която все повече става актуална в наши дни и излиза на дневен план във връзка с разразяващите се събития в региона“. Това каза в интервю за БГНЕС Роси МакКий, основател на Асоциацията “Българи в чужбина 681”.

Тя присъства на официалната церемония в столичното 134-о Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School, на която бе отдадена почит към паметта на невинните жертви на Холокоста и бе отбелязана 81-годишнината от спасяването на българските евреи.

С Роси МакКий разговаряхме за човечността, за това колко е важно да помним историята, както и за един от проектите, върху които работи.

Роси МакКий подчерта, че в момент, в който светът се разяжда от нарастваща вълна на антисемитизъм, на омраза и разделение между хората, темата за толерантността, за хуманността, за човечността, за разбирането, за конфликти, които могат да се разрешат чрез други средства, а не чрез военна ескалация, назрява все повече и повече.

„Точно заради това темата за спасяването на българските евреи и огласяването ѝ в международната общност става все по-актуална“, отбеляза тя.

Роси МакКий обясни, че преди около половин година започва работа с международен екип по документалния филм, като планират той да се реализира в следващата година. „Надяваме се, че скоро ще можем да обявим малко повече и за него“, каза тя.

Роси МакКий оправи послание към хората: „Бъдете човечни. Разчитайте на своята гражданска будна съвест. Недейте да се подвеждате по послания, които са в конфликт с човечността и бъдете верни на себе си, защото само така ние можем да продължим напред като хора и да се изправим срещу несправедливостите в обществото.“ 

 
 
Коментарите са изключени за Роси МакКий: Българо-американска продукция ще покаже истината за спасяването на българските евреи

Повече информация Виж всички