shareit

Робърт Дауни Джуниър и наркотичната въртележка по пътя нагоре

| от |

През 1987 г. кината представят едно ново заглавие „Less Than Zero“, което отчасти се възползва от романа на Брет Елис със същото заглавие. Историята ни запознава с Клей Ийстън – праволинеен колежанин с много мечти и идеи за бъдещето, който се завръща обратно в родния си дом в Лос Анджелис за коледната ваканция. Завръщането му идва с някои изненади, неговите приятели са се променили много сериозно, гаджето му е пристрастено към кокаин, неговият най-добър приятел Джулиан също е тръгнал в тази посока. Филмът се опитва да покаже колко изкушаващи завои има пътят на наркомана и до известна степен дори критиците са съгласни с представянето и дават положителни оценки.

Тази мелодрама на 80-те години започва да показва своите първи наченки за кариерата на актьора, който изиграва ролята на Джулиан – Робърт Дауни Джуниър. От 80-те години нататък, героят и актьорът сякаш влизат в една симбиоза, която продължава и извън снимачната площадка. Робърт отдавна е флиртувал с наркотиците, до някаква степен всичко това идва и с помощта на бохемския начин на живот в семейството, но също така можем да забележим и появата на по-сериозното пристрастяване.

Заедно с фамилията напуска Ню Йорк и се мести в Калифорния през 70-те години на миналия век.  Робърт се отказва от училище, за да се върне обратно в родния град и да преследва мечтата си – филмова кариера и изучаване на актьорското майсторство. Талантът и умението да влезе в обувките на по-сериозните и тежки роли, помагат значително за този успех, освен това е достатъчно красив, за да получи роля. Лека полека и критиците започват да го разпознват като обещаващ млад талант, похвалите също не закъсняват.

gettyimages-159829314-594x594

Нещо повече, големият талант често внася доза професионализъм дори в посредствените роли, а това няма как да остане под холивудските радари. 90-те години се оказват златни, всеки иска Робърт в своя филм, публиката ще отиде да гледа новото заглавие, за да види как се справя Дауни, а с това започват да текат и по-сериозните финансови възнаграждения. Величието, в комбинация с наркотиците и похвалите, започва да образува един прекрасен водовъртеж от преживявания. Можем да забележим първата изненада във филма Air America, където Дауни се опитва да впечатли Мел Гибсън, за да получи роля в „Смъртоносно оръжие“.

gettyimages-1146655-594x594

Тогава обаче сценаристите започват да забелязват, че основните проблеми се зараждат точно покрай наркотиците. Робърт се жени за Дебора Фалконър точно след 42 дена от запознанството им, а тя самата така и не осъзнава с колко демона дружи Робърт, когато сключва брак. В средата на 90-те години публиката започва да се забавлява с трагедията на своя любимец. Всеки месец се очаква поне едно легендарно влизане в затвора, придружено със сбивания, нарушаване на гаранцията, придружено с купища извинения на съдии, полицаи и всички останали, които са пострадали от лошото настроение на актьора. Медиите също печелят, описвайки го като разглезено хлапе, което профуква таланта си.

През 1999 г. получава присъда от три години и е изпратен в затвора. По същото време участва в телевизионното шоу „Али Макбийл“, където е номиниран за наградата „Златен глобус“. Оказва се, че Робърт може да бъде жесток извън снимачната площадка, но опитът и талантът влизат в невероятна симбиоза за публиката. Въпреки опитите да се подобри, въртележката отново се завърта и коства още едно уволнение. Робърт лека полека запчова да заприличва на Чарли Шийн. Нещо по-лошо, сценаристите не искат да го наемат, защото никой не знае кога ще бъде на колене от зависимостите си, които биха коствали провал на целия филм.

gettyimages-80828805-594x594

Лошата слава обаче не решава проблема с финансите, а дилърите започват да искат своите пари. Думичката „банкрут“ се появява все по-често в устата на счетоводителите. Колкото и черен да е за Холивуд, актьорът продължава да показва нещо, което другите нямат – чар. Дори и в най-тежките си моменти в началото на 2000-та година, той продължава да бъде в светлината на прожекторите, без значение колко точно злини е успял да сътвори. През 2003 г. започва да проблясва и светлината в тунела. Подадената ръка идва от Мел Гибсън и ролята за The Singing Detective. Двамата се срещат и очи в очи се разбират, че ако този проект пропадне, Дауни никога повече няма да работи като актьор.

Заканата е гарантирана от Гибсън. През 2005 г. Дауни се жени за пореден път, но този път е избрал правилния човек до себе си. Сюзан Левин се оказва необходимата опора за актьора и именно тя го подкрепя да влезе в комуна и да започне да работи с тежката наркотична зависимост. Покрай терапията, Дауни започва да тренира и бойни изкуства, усвоява значително източната философия и осъзнава, че има нещо повече от големите и тежки партита, на които е свикнал да подлага тялото си.

gettyimages-51043232-594x594

Страстта, която почва да блика от едно хоби, бързо се насочва към следващото, а после и към следващото. Ако се чудите защо 50-годишният Робърт изглежда така, причината се крие в постоянното каляване на духа и тялото, което може да помогне за най-различни красиви предизвикателства. През 2008 г. получава ролята за „Iron Man“ и признава, че точно това предизвикателство е извадило най-доброто от него. Комбинацията от чар, хумор и отношение, може да се забележи не само от неговите колеги на снимачната площадка, но и от зрителите.

Гай Ричи също вижда таланта и ни позволява да се запознаем с една още по-интересна възможност за легендарния Шерлок Холмс. Тогава мнозина забелязват, че старият актьор с всички възможни пороци на света е изпратен в миналото и очевидно няма да се върне. Пътят на възстановяването е достатъчно труден, за да го държи настрана от всички слабости, които е проявявал назад във времето. И ако има нещо, което този холивидуски талант доказва, това е шансът за едно свежо начало. Очевидно никога не е късно. Впрочем не трябва да забравяме, че докато е бил в затвор, актьорът споделя, че никога няма да каже какво точно се е случило там, но и няма да забрави преживяното.

 
 
Коментарите са изключени за Робърт Дауни Джуниър и наркотичната въртележка по пътя нагоре

Повече информация Виж всички