shareit

Позабравената Лора Баси – една от първите жени учени

| от |

Макар и относително непозната днес, Лора Баси е важна фигура в ерата на Просвещението. Като първата жена професор по физика в европейски университет и член на престижна научна академия, тя често се смята за една от първите професионални жени учени.

Лора Баси е родена през 1711 г. в Болоня, Италия. Майка й често боледуваше и вечно присъстващият семеен лекар Гаетано Такони бързо забеляза силния интерес и внимателния ум на Лора. Когато е на около 13 години, той поиска разрешение от баща й да я обучава по философия. Баси получи солидно частно образование от лекаря, който й преподава по теми като логика и метафизика. Въпреки младата си възраст, Баси показа способности и впечатлява с интелект.

Нетърпелив да покаже ученика си, Такани я запознава с местната общност от учени в Болоня и скоро тя е забелязана от учения и архиепископ Просперо Ламбертини (бъдещият папа Бенедикт XIV). Ламбертини е известен с това, че подкрепя таланта, където и да го срещне.

Приятели и семейство убеждават младата Баси да започне да участва в дебати с други учени и скоро тя става публична фигура. Толкова впечатлява колегите си светила, че те започват да я предлагат за кандидат за университетска специалност по философия. След силно обсъждана защита на тезата си в местната зала през 1732 г., тя получава желаната степен на доктор по философия на 21-годишна възраст. Това я прави втората жена в Европа, която получава степен от университет след Елена Корнаро Пископия през 1678 г.

Малко след това тя е назначена за професор в университета в Болоня, където преподава физика. Това я прави първата жена професор по физика в Европа. Някои дори твърдят, че тя е първата в целия свят. Разбира се, позицията й идва с някои ограничения „поради пола“. Например, тя има право да изнася лекции само понякога, когато изрично е помолена от работодателите си да го направи. Баси обаче прекарва кариерата си в борба за равни условия и прави впечатляващ напредък за времето си.

По време на учителската си кариера Лора Баси изиграва важна роля за въвеждането на нови предмети в учебната програма на университета. Например, тя е отговорна за разпространението на нютоновата физика и пионерските изследвания на електричеството в Италия.

През 1738 г. тя се омъжва за колега лекар и университетски професор Джузепе Верати, от когото има осем деца. Бракът й получава критики от женомразците, които казват, че „изследва тайните на природата с тялото си, а не с ума си“. За разлика от други жени по това време, тя не се стреми към знания от манастира като монахиня, а в публичното пространство като професор.

И за разлика от много други жени, които са насърчавани да изоставят другите си занимания след брака и да се съсредоточат в дома, тя категорично казва: „Избрах човек, който върви по същия път на обучение и който, от дълъг опит, бях сигурен, че няма да тръне да ме разубеждава да се отклоня от него.“

Дори и с недоброжелателите на Баси, архиепископ Просперо Ламбертини остава важен покровител на Лора, след като той е избран за папа през 1740 г. Няколко години по-късно тя успява да се присъедини към папската група на Бенедетини те – елитна група от 25 учени – което я прави единствената жена, която е избран в престижния клуб.

Към този момент нейната работа беше известна. Мислителят от Просвещението Волтер й пише: „В Лондон няма Баси и бих бил много по-щастлив да бъда добавен към вашата Академия в Болоня, отколкото към тази на Англия, въпреки че е произвела Нютон“.

Към 1749 г. тя започва да предлага частни уроци в дома си, които скоро привличат както местни, така и чуждестранни амбициозни учени.

Баси е не само добре известна с това, че привлича Нютоновата наука в университета, но и с това, че поддържа теорията на Франклин за електрическото привличане и отблъскване. За целия си живот Баси прави няколко дисертации на теми като гравитацията, реконструкцията, механиката и хидравликата. Междувременно тя, заедно със съпруга си, също помогат на Болоня да стане център за експериментални изследвания в областта на електричеството. През 1776 г. тя получава изключителната чест, когато е обявена за председател на експерименталната физика в Института по наука.

Подобно на своя покровител, папа Бенедикт, Баси е „просветен католик, който не вижда конфликт между търсенето на нови знания и традициите на вярата“. Всъщност, колкото повече тя разбира природния свят, толкова повече чувства, че може да оцени Божието творение. За съжаление тя не оставя след себе си много публикувани материали. Само четири от нейните статии някога са били публикувани. След смъртта й Лора за жалост е избутана в периферията на историята.

Но Баси е призната от велики мислители по онова време и тачена в научната общност за нейния принос в научната област. Тя несъмнено проправя пътя за други велики мислители на бъдещето – както мъже, така и жени. И както отбелязва историкът Пола Финдлен още през 19 век, поколение важни учени с гордост казват: „Учех в училището Синьора Дотореса – училището на Лора Баси.“

 
 
Коментарите са изключени за Позабравената Лора Баси – една от първите жени учени

Повече информация Виж всички