shareit

Оракулът на Делфи: Когато цяла Древна Гърция слуша една жена

| от |

Древна Гърция е свят, доминиран от мъже – те заемат най-високите позиции в обществото и се бият на бойното поле. Всички те обаче, от най-обикновения селянин до самият император, търсят съветите на един човек – и този човек е жена.

Комуникацията с бог не е никак малък въпрос и не на  всеки може да се позволи или да му се гласува доверие да служи на тази позиция. Решено е, че една чиста, целомъдрена и честна млада девица ще бъде най-подходяща за такава божествена роля. Има обаче един недостатък – красивите, млади девици привличат вниманието на мъжете, които търсят съветите им, което води до изнасилвания и съответно съсипване на оракулските им качества. Така постепенно по-възрастните жени, на най-малко 50 години, започват да запълват длъжността (те все пак по традиция носят древните дрехи на девиците).

Тези по-възрастни жени често са някоя от жриците на храма в Делфи, но може да са и всеки уважаван човек родом от града. Образованите знатни дами вдъхват повече доверие, но дори селянките имат възможност да изпълняват тази функция. Тези от тях, които са женени, трябва да се откажат от всяка семейна отговорност и дори от самоличността си. Да бъдеш оракул означава да поемеш древна и жизненоважна роля – такава, която надхвърля самия теб. Тези оракули, наричани пития, са толкова важни за гръцката цивилизация, че е от съществено значение да не се влияят от нищо, така че децата, съпрузите и всякакви връзки с предишния им живот трябва да бъдат прекъснати в полза на Аполон и боговете.

Причината за нарастващото им значение е проста – пития дава правилни и важни отговори. За една амбициозна и религиозна цивилизация тази много визуална и вокална връзка с боговете е третирана с най-голямо уважение. През деветте най-топли месеца на всяка година, на седмия ден от всеки месец, пития приема въпроси от всички членове на гръцкото общество. Това трябва да отразява вярването, че Аполон напуска храма през зимните месеци.

След като се пречисти чрез пост, пиене на светена вода и къпане в свещения Касталийски извор, пития е готова да заеме позицията си – на стол над зейнала пукнатина, където според митологията е победен древен питон. Изпаренията от тялото му ще я облеят и така тя ще влезе в царството на божествата.

John Collier - Priestess of Delphi

Точният произход на тези магически пари – ако приемем, че всъщност не са наистина от гниещите останки на питон – остава загадка. Разкопките на руините на храма през 19 век не разкриват вида на пещерата или дупката в земята, които археолозите очакват да намерят, така че през по-голямата част от 20 век учените смятат, че те са само митологично място. Така е до края на 80-те години, когато нов екип от учени отново решава да проучи руините. Скалите, които те откриват под храма, са варовици и са счупени от два разлома. Това едва ли е съвпадение. Групата предполага, че тектоничните движения и древните земетресения причиняват триене на тези разломи. В комбинация с изворната вода, която тече под храма, метанът, етиленът и другите газове се издигат през процепите директно в свещеното място. Ниското помещение с ограничената вентилация и липсата на кислород би спомогнало за усилване на ефекта на газовете и индуциране на транс-подобните състояния, изпитвани от оракулите.

Други предполагат, че трансовете на оракула може да са предизвикани от змийска отрова, особено тази на кобрата, за която е известно, че е халюциногенна. Разбира се, една от най-популярните теории, обясняващи състоянието, е, че оракулите просто се преструват.

Claude Lorrain 027

Делфи

Обратно в Древна Гърция, след като историята за жената, която може да общува с боговете, се разпространява, стичат се тълпи, за да говорят с нея. Мнозина пътуват с дни или дори седмици, за да стигнат до Делфи. След като пристигат, те претърпяват интензивен разпит от храмовите свещеници, които определят дали ситуациите им са истински и ги инструктират как по-правилно да формулират въпросите си.

Одобрените след това трябва да преминат през различни традиционни процедури, като например да носят лаврови венци в храма. Също така те са насърчени да предоставят парично дарение, както и животно, което да бъде принесено в жертва. След като животното е принесено в жертва, червата му са изследвани и ако се възприемат за неблагоприятни, човекът  може да бъде отпратен да си ходи.

Накрая му е позволено да се приближи до пития и да зададе въпроса си. Според някои истории оракулите дават отговорите си директно, но според други пития ще изрече неразбираеми думи, които свещениците ще „преведат“ в стихове. След като получи отговора си, човекът се прибира, за да действа по съвета на оракула.

И това е сложната част. Оракулът получава множество посетители през деветте дни, в които е на разположение – от фермери, отчаяно желаещи да разберат резултата от реколтата, до императори, които питат дали трябва да водят война с враговете си. А отговорите му не винаги са ясни.

Отговорите или техните преводи от храмовите свещеници често изглеждат умишлено формулирани, така че, независимо от резултата, оракулът винаги да изглежда прав. За търсещият съвет  е изключително важно да обмисли внимателно думите му, по който да рискува лоша реколта или дори поражение на цяла армия.

Когато Крез, кралят на Лидия, пита оракула дали да атакува Персия, той получава отговор: „Ако прекосите реката, велика империя ще бъде унищожена.“ Той възприема това като добра поличба и продължава с нашествието, но за съжаление великата империя, която е унищожена, е негова. По този начин оракулът, също като боговете, е безпогрешен и съответно неговата божествена репутация нараства. Да го поставяш под съмнение означава да се съмняваш в боговете – а това е немислимо.

Скоро никой не взима важно решение преди да се консултира с оракула на Делфи. Не само гърците, но и чуждестранни високопоставени лица, лидери и крале пътуват до града, за да получат възможност да зададат въпроса си. Тези, които могат да си го позволят, плащат големи суми, за да преминат бързо през дългите опашки от поклонници и обикновени хора. Използвайки тези дарения, храмът се развива и придобива все по-голяма значимост. Изглежда, че Делфи изпълнява собственото си пророчество като става център на света, и привлича много посетители за игрите в Питий – предшественик на Олимпийските игри. Под влиянието на изявленията на оракула Делфисе трансформира в мощен и проспериращ град-държава. Оракулът седи в центъра не само на града, но и на самата велика гръцка империя. Без неговата консултация не е взето нито едно важно решение и така в продължение на близо хиляда години позицията на може би най-голямото политическо и социално влияние в древния свят е заета от жена.

 
 
Коментарите са изключени за Оракулът на Делфи: Когато цяла Древна Гърция слуша една жена

Повече информация Виж всички