shareit

Музикални хроники: „Ако не съм Оли Сайкс от Bring Me the Horizon, кой съм изобщо?“ Битката на певеца с наркотиците, подигравките и голямото его

| от Тодор Ковачев |

След месец, прекаран в един ашрам в Бразилия около монаси, и след дълги молитви към Бог, който през повечето си живот е отричал, Оли Сайкс успява да надприказва своя първи гуру.

Музикантът е стигнал до идеята за духовно уединение заради психическото изхабяване от изтощителните години като фронтмен на метълкор сензацията Bring Me the Horizon. Обзет от завист и желание за още и още успехи, Сайкс става заложник на егото си, което започва да го съсипва.

В Бразилия обаче британецът открива мъдрост и стабилност в ученията на монасите и знае какво да каже, когато един ден негов гуру се оплаква от малкото интерес към своя проповед.

„Не забравяй какво си ми казвал. Не бива да те интересува дали имаш всичко или нищо, трябва да се чувстваш еднакво при всякаква съдба. Трябва да запазиш своето равновесие“, осъзнал е Сайкс.

Днес певецът на Bring Me the Horizon празнува 36-ия си рожден ден в нова фаза от живота си – помъдрял и по-силен след преодолените трудности.

Бандата вече може да се похвали с албуми на върха в британските класации, с номинации за „Грами“, с хитова колаборация с Ед Шийрън и още доста неща, но може би най-значимият ѝ принос е, че връща по-тежкото рок звучене в мейнстрийма.

Стилът на Bring Me the Horizon постепенно се отдалечи от хардкор метъла и усвои повече поп и рок елементи, което позволи на музикантите да постигнат сериозен комерсиален успех и да окажат голямо влияние върху популярната култура. Бандата възниква в Шефилд през 2004 г. в началото на деткор вълната, а Оли Сайкс мигом се отличава не само с мощния си глас, но и с емблематичната си за началото на 2000-те визия.

С нарастването на популярността си, Сайкс получава и все повече подигравки за външния си вид, за прическата и за грима. Но за него не е нищо ново да бъде мишена, тъй като е бил жертва на тормоз още в училище. Оли е бил странно хлапе, биели са го местните хулигани, а учителите са го порицавали за пиърсинга на веждите, за смъкнатите дънки и за колана с пистолет играчка, който е носел на кръста си.

Именно в Bring Me the Horizon Оли Сайкс за пръв път усеща, че е приет в своята среда, а дебютният албум на групата влиза в топ 100 на най-слушаните в Myspace. В първите си концерти Оли и останалите се алкохолизират тежко и почти никога не са трезвени, редовно даже повръщат на сцената.

Тогава те все още не приемат сериозно бандата и целта им е просто да правят възможно най-тежката парти музика, на която хората отпред да скачат и да се блъскат. Тийнейджърките обикват групата и по-точно Оли Сайкс, така че Bring Me the Horizon привлича предимно момичешка аудитория и парадоксално, това още повече засилва подигравките отвън.

Фронтменът и другарите му са изненадани, когато първият им албум Count Your Blessings се оказва успешен. „Направихме световно турне и спечелихме някакви награди покрай него, така че си казахме: „А какво ще стане, ако се захванем сериозно и реално опитаме да направим някаква хубава музика?“. Оттам беше началото на опитите ни да се развием като музиканти и да се мотивираме за нещо повече“, разказва Сайкс.

През цялото това време певецът се опитва да се пребори с егото си и търси решението в тежките наркотици. Не цели да си достави щастие, като се надруса, а да притъпи чувствата си. Естествено, няма как да се размине с ужасните последици.

Оли прекарва месец в рехабилитационна клиника малко след като групата издава третия си албум. Тогава Bring Me the Horizon променят звученето си и започват да извеждат на преден план електронните и поп елементи за сметка на класическия метълкор.

„Само няколко месеца по-късно започнах отново да пия“, признава певецът. Но точното когато е обзет от все по-мрачни усещания, той среща настоящата си съпруга, бразилския модел Алиса Салс. Двамата са на една вълна, защото са открили, че половинките им изневеряват. „Ако бяхме започнали да си говорим в който и да е друг период, сигурно щяхме да се пропуснем един друг. В крайна сметка се спасихме“, смята Сайкс.

Но това не слага край на неговите лични проблеми.

С настъпването на пандемията и неочакваната изолация през 2020 г., британецът започва отново да се друса и да се напива. „Изведнъж отново не знаех какъв е смисълът на моя живот… ако не съм Оли Сайкс от Bring Me the Horizon, кой съм изобщо?“ Предишните пъти, когато затъва в зависимостите си, Оли няма стабилна приятелка и няма кой да се чувства предаден от решенията му живота. Този път обаче вече е женен от 5 години за любовта на живота си.

„За нея това беше все едно съм ѝ изневерил… защото взимах наркотици зад гърба ѝ. Не знаеше, но разбра, а никога преди не беше виждала нещо такова. Мислех, че вредя само на себе си, но докато се възстановявах и говорих с нея и с терапевт, наистина осъзнах, че съм я наранил“.

Това осъзнаване и страхът от рецидив са нещата, които днес държат Сайкс далеч от вредните навици. Преди алкохолът и наркотиците са били неговият начин да се скрие, но ситуацията вече се променя.

„Винаги съм бил суров съм себе си и срамежлив, не можех дори да звъня на хората или да говоря с непознати. Не можех да вляза в магазин да купя нещо, притеснявах се… и не бях никак горд със себе си. Каквато и награда да получехме с групата, аз я скривах в една кутия… никога не казвах на хората, че имам група, не можех да се погледна в огледалото. Бях странен за всичко“.

За щастие, днес Оли Сайкс може да каже, че е по-различен човек. „Успявам да говоря за чувствата си, да отстоявам себе си, просто… израствам като личност. И съм много по-щастлив, отколото към бил преди в живота си“.

А какво по-прекрасно състояние може да има, в което да посрещнеш рождения си ден?

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: „Ако не съм Оли Сайкс от Bring Me the Horizon, кой съм изобщо?“ Битката на певеца с наркотиците, подигравките и голямото его

Повече информация Виж всички