shareit

Момичето на Бонд, което беше мъж

| от chronicle.bg |

Е, зависи какво разбирате под „мъж“ и „момиче на Бонд“. Ако под „мъж“ имате предвид човек, който е роден с пенис, а под „момиче на Бонд“ – всяка мацка, която се появява в някои от филмите, тогава да, едно от момичетата на Бонд е родом от мъжки пол. Ако обаче дефинирате „мъж“ като човек, роден с XY хромозоми, а не с XX, както са при жените, тогава не. Нещата са малко сложни.

Caroline11_956

Каролин Косей

Жената, за която говорим е актрисата и модел Каролин Косей, родена като Бари Кенет Косей. Тя има така наречения синдром на Клайнфелтер, което ще рече, че има XXY и съответно 47 вместо 46 хромозома. Това е генетична болест, която се появява при 1 на всеки 500-1000 мъжки рожби (и значително по рядко при момичетата). Това я прави една от най-често срещаните хромозомни аномалии, които познаваме.

Някои от обичайните ефекти на синдрома са по-ниски нива на тестостерон спрямо средните при мъжете, по-широк таз, по-малко мускулна маса, оформяне на гърди (в 1 от 3 случая), безплодие, значително по-малко телесно окосмение, както и други.

Често хората със синдрома на Клайнфелтер са наричани „XXY мъже“, за да се различават от XY мъжете. В Международния журнал по андрология обаче през 2011 няколко изследователи публикуват материал, озаглавен „Thinking Outside the Square: Considering Gender in Klinefelter Syndrome“, в който пише, че някои XXY мъже трябва всъщност да се наричат XXY жени, а други – просто интерсексуални.

По-широкото послание на материала е, че подходът към синдрома и представителите му може би е по-добре да се преразгледа. Повечето от тях са видимо мъже и се идентифицират като такива, но малък процент са жени. Така стандартното лечение, което включва инжекции с тестостерон в началото на пубертета, всъщност може да навреди психологически като прави човек по-мъжки на външен вид, докато той всъщност е жена. Заради ранната възраст, детето все още може да не е способно да отсъди в коя посока иска да се развива.

Друго изследване описва рядък случай за XXY жена (родена с вагина), която още от дете се приема за мъж и проявява стереотипно мъжко поведение.

Barry_Cossey

Бари Кенет Косей на 16 години

Косей е родена с пенис, но в младежките си години тя е изключително женствена по характер, вънпен вид и предпочитания. Което, разбира се, довежда до системен тормоз в училище. Също така повечето хора я смятат за жена. Така че съвсем спокойно можем да отсъдим, че Каролин е от онези XXY хора, на които тестостерона би навредил.

Когато е на 17, тя напуска училище и работи на няколко места. Тогава започва и хормоновата си терапия. След операция на гърдите, Каролин започва работа и като еротична танцьорка. Постепенно събира пари за различни манипулации и процедури като последната й такава е през 1974.

Момичето става модел още преди операцията си за смяна на пола и продължава и след нея под псевдонима Тула. Моданат й кариера всъщност е доста успешна – снима се в няколко списания включително и гола. През 1981 нейни снимки публикува Playboy. Тя също така си намира работа като модел в телевизионна игра през 1978, но напуска, когато медиите разбират за миналото й.

6a6facc1574f315d6118a9a3ba48e82b

За нещастие кариерата й е силно негативно повлияна от това разкритие, което досега тя се старае да пази в тайна. Тайната й обаче става национално достояние през 1981, когато участва в „For Your Eyes Only“ – филма за Бонд. Първоначално Косей е ужасена и сигурна, че с кариерата й на модел е приключено. Но това е грешка – тя продължава да позира и дори пише две автобиографии. Втората, „My Story“, е публикувана през 1992. Днес тя е омъжена за канадския автор на комикси Дейвид Финч, с когото скоро отпразнуваха 20-тата си годишнина.

 
 
Коментарите са изключени за Момичето на Бонд, което беше мъж

Повече информация Виж всички