Мерилин Вос Савант е последната най-умна жена според рекордите на Гинес

| от |

Мерилин Вос Савант е най-умната жена в света и книгата с рекорди на Гинес го доказва. Ще бъде много трудно да бъде свалена от челните позиции, тъй като успява да отбележе резултат от 228 IQ на тестовете в Менса. Мерилин води един вълнуващ и впечатляващ живот, след като има дарбата да решава някои от най-сложните проблеми в света. Работи в инвестиционния бизнес, пише пиеси, успява да се омъжи за един от най-известните инвеститори в света, както и хирург, но зад красивата маска има и някои негативи. Това е жената, която винаги ще намери достатъчно врагове, които по някакъв начин се страхуват от нейното присъствие и е логично, че не изглеждат като най-бляскавите хора в света.

Мерилин се опитва да изглежда като нормален човек и по никакъв начин да не привлича внимание, но това не се случва. Тя продължава да е един от най-умните хора в света и определя благословията на интелекта като едно от най-жестоките проклятия.

В началото на нейния живот, както и през по-голямата част от детството, нейните родители са имигранти от Германия и Италия, идващи от семейства на миньори. Никой не е подозирал какви заложби ще има малката Мерилин, но тя скоро се заявява на научната сцена.

На 10-годишна възраст минава два теста за интелигентност и с това стартира кампанията за най-умния човек на света Първият е тест на Станфорд Бинет и изчислява IQ на база лекота на логиката, знания, визуално възприемане и работа на паметта. Вторият тест е на Менса, който е оригинално разработен, за да определя коефициента на възрастни хора. И в двата случая става ясно, че 10-годишното момиче има интелигентност на 23-годишен човек. В училище няма никакви проблеми и нейните родители не се съмняват, че може да се справи с всичко, което образователната система може да предостави. Семейството запазва в тайна успехите ѝ, поради простата причина, че иска да и даде нормално детство. Истината е, че като дете, тя никога не е подозирала, че има подобна дарба, дори не се е смятала за уникална, както светът я познава.

Жените, които живеят между 50-те и 60-те години, са били насочвани към професии, които могат да развият интелигентността им. След като Мерилин поставя възможно най-високия резултат, веднага е поставена в една интересна ситуация – не знае какво наистина иска да прави, особено когато всички врати са отворени. След гимназия е записана в университета във Вашингтон, но след това го напуска, за да работи в бизнеса на родителите си, фокусиран върху инвестиции. Това поставя нейната база за финансови познания и сигурност, че може да работи като писател – това, което винаги е искала.

Какво прави един от най-умните хора, за да оцелява? Мерилин решава да се подложи още веднъж на теста и да влезе в рекордите на Гинес. Тя успява да задмине хора като Стивън Хокинг и Албърт Айнщайн. Въпреки очакванията от света, тя предпочита да пише и да не се отдава толкова на науката. В един момент успява да събере финансите и литературата, когато получава своя колонка в известно списание – Parade.

Изданието иска от нея да отговаря на серия от исторически въпроси, но тя предлага нещо по-различно – да отговаря на въпросите на читателите. Всяка седмица получава въпроси за математика, логика, наука и философия. През следващите 30 години ще е нещо по-добро и от Гугъл. В един момент ще има усещането, че всички са срещу нея. След като дава отговор на един читател относно играта „Сделка или не“.

SAN DIEGO, CA – JUNE 9: Marilyn Vos Savant photographed eating a Macnolds burger and fries in San Diego , she is an American who is known for previously having the highest recorded IQ according to the Guinness Book of Records. Vos Savant is a magazine columnist, author, lecturer, and playwright.’Since 1986 she has written ‘Ask Marilyn,’ a Parade magazine Sunday column where she solves puzzles and answers questions on various subjects, photographed June 9, 1986 in San Diego , California .(Photo by Paul Harris/Getty Images)

Въпросът е следният:

„Да си представим, че сме в телевизионна игра, където имаме право да изберем между три врати. Зад едната има кола, зад другата има кози. Избира се врата номер 1 и водещият, който знае какво има зад другите врати, отваря врата 3 и там има коза. Предлага на играча да избере врата 2. Изборът на врата 2 дали е предимство, спрямо врата 1 и трябва ли да се направи смяната?“

Отговорът на Мерилин е, че размяната е правилният избор, защото първата врата дава 1/3 шанс за успех, докато 2-рата врата дава 2/3 шанс.

Казусът скоро ще има дори име „Monty Hall Problem“, кръстен на хоста на самото предаване. Оказва се, че Мерилин е права, но това не може да се разбере от всички останали. През следващите месеци ще получи около 10 хиляди гневни писма, където хората ще са категорични, че са далеч по-умни от най-умния човек на планетата. Подобни аномалии се случиха и през последните години, когато псевдо-интернет интелигенцията реши да се изправи директно срещу медицинската индустрия. Много от участниците са дори академици, които не са съгласни и трябва да си кажат, но това отново не ги превръща в логически адекватни. Проблемът е, че зад отговорът стои жена, а към това се води и най-умната жена в света.

През 1990 г. Гинес премахват рекорда за най-умен човек, което превръща нашата героиня в последния човек, който е бил във въпросната класация. Организациите смята, че има твърде много фактори за измерването на интелигентност, освен наличния IQ тест. Мерилин е на същото мнение и ще твърди, че е много по-лесно за човек да не знае своя резултат. Тя го описва като здравето, възможно е да бъде добро, но е невъзможно да се определи с число. Въпреки негативната страна, тя продължава да отговаря на читателите си, а това и дава възможност дори да отговори на милиони по цял свят. И тя остава на мнение, че IQ-то може да е проклятие, но ще има и допълнение, че един човек не се определя само от едно число и има много повече.

 
 
Коментарите са изключени за Мерилин Вос Савант е последната най-умна жена според рекордите на Гинес

Повече информация Виж всички