Любопитните истории зад имената на 15 знаменитости

| от |

Трудно е да се надцени значението на запомнящия се псевдоним, ако искате да направите успешна кариера в областта на изкуството и развлечениятa. Затова не е изненадващо, че толкова много знаменитости не използват рождените си имена.

Тук сме събрали един списък с вдъхновенията зад 15 сценични имена – от Снуп Дог до Бри Ларсън.

Снуп Дог

Snoop Dogg 2019 by Glenn Francis

Снуп Дог родом се казва Кордозар Калвин Бродус младши, но родителите му го наричат Снупи, защото смятали, че прилича на известния анимационен герой.

Албърт Брукс

Albert Brooks at 'Drive' premiere TIFF 9.10.11

Албърт Брукс е гениално забавен човек, но дори той може би не би стигнал твърде далеч в шоубизнеса с рожденото си име: Алберт Айнщайн. Първоначално Брукс се опитва да се казва с първото и второто си име – Алберт Лорънс, но решава, че така „звучи като певец от Лас Вегас“. Името Брукс вече било в семейството му, така че той се спрял на него. Брат му, покойният Боб Айнщайн, всъщност запазва фамилията си, когато влиза в шоубизнеса, но е по-известен с псевдонима си: Супер Дейв Осбърн.

Упи Голдбърг

Whoopee cushion

Упи Голдбърг получава сценичното си име от пръцкащите възглавници (Whoopee Cushion). Актрисата на име Карин Джонсън казва, че именно навика ѝ да пръцка, накарал редица приятели и колеги да я оприличат на шеговития артикул. Голдбърг пък е по идеята на майка ѝ.

Джеки Чан

Jackie Chan Cannes 2012 (cropped)

Джеки Чан работи на строителен обект в Австралия, когато получава известния си прякор: един от колегите му, на име Джак, не можел да произнесе първото име на Чан – Конг-сан, затова вместо това го наричал „Малкия Джак“. Името скоро се превръща в Джаки и в крайна сметка си остава.

Хари Худини

Хари Худини се казва всъщност Ерих Вайс, но приема сценичното си име в знак на почит към известния френски фокусник Жан-Евген Роберт Худин. Хари вероятно е американизираната версия на детския му прякор Ери, макар че се предполага, че Худини е почитал и магьосника Хари Келар.

ЕмСи Хамър

ЕмСи Хамър – Стенли Кърк Бъръл – получава прякора си, докато работи за отбора по бейзбол на Оукланд Атлетикс. Дългогодишният собственик на Атлетикс Чък Финли обожавал Бъръл – талантливо дете, което редовно танцувало на паркинга пред стадиона – и в крайна сметка го наел да носи бухалките. Бъръл получава прякора „Чукът“ (от английски език – hammer) заради приликата си с един от играчите Ханк Аарон „Чука“.

Алис Купър

Според легендата, Алис Купър, роден под името Винсент Фурние, си играел с уиджа дъска (за спиритически сеанси и разговори с духове), която му казала, че в миналия си живот се е казвал Алис Купър, и той приел името за своята група (и за себе си). Но рокаджията признава, че името се е появило от нищото. „Имаше нещо в него. Измислих си образа на малко момиче с близалка в едната ръка и месарски нож в другата. Алис Купър“, пише той в „Алис Купър: Голф чудовището“.

Шугар Рей Робинсън

Шугър Рей Робинсън се казва Уокър Смит младши, но „когато започва да се боксира, той заема боксовата карта на приятел на име Рей Робинсън“ от Аматьорския атлетически съюз, според ESPN.com, и името му се остава. „Шугар“ пък идва от мениджъра му Джордж Гейнфорд, който описва бойния стил на Робинсън като „сладък като захар (от английски език – sugar)“.

Майкъл Кийтън

Michael Keaton (NYCC 2014) (cropped)

Майкъл Кийтън всъщност се казва Майкъл Дъглас. Трябва обаче да смени името си, за да се присъедини към актьорския съюз, защото в него вече е имало Майкъл Дъглас (да, този, за когото си мисите.) Кийтън намигване ктм Бъстър Кийтън; Майкъл казва, че името му хрумнало случайно, докато преглеждал буквите от азбуката.

LL Cool J

LL.COOL J. 1999

LL Cool J е съкращение от Ladies Love Cool James (Дамите Харесват Готиния Джеймс), както може би вече знаете. Това, което може би не знаете, е, че името не е било непременно вярно от самото начало. Джеймс Тод Смит и един негов приятел били на 16 години, когато започнали да се наричат LL Cool J и Playboy Mikey D с надеждата, че това ще повдигне акциите им сред момичетата, които се опитвали да ухажват. През 2008 г. в интервю за „Early Show“ на CBS LL признава, че „беше просто желание, просто се надявах на най-доброто“.

Пий-Уи Хърман

Pee-Wee Herman (1988)

Героят на Пол Рубенс Пий-Уи Херман получава името си от два различни източника: Рубенс има хармоника на марката „Pee-wee“, и си е спомнил за един особено избухлив съученик от гимназията на име Хърман. По-късно Рубенс казва пред Vanity Fair, че се е спрял на тази комбинация, защото „ми хареса, че не звучи като измислено име, а е някак грубо“.

Сид Вишъс

Sid Vicious 1978 (cropped)

Сид Вишъс – който е роден като Джон Саймън Ричи, а по-късно се казва Джон Бевърли – получава известния си сценичен псевдоним от стария домашен хамстер на фронтмена на „Секс пистълс“ Джон „Джони Ротън“ Лайдън, Сид. Един ден басистът си играе с животинчето, чийто съименник е Сид Барет от Pink Floyd, когато то го ухапва. Той възкликнал: „Твоят Сид е злобен!“ (намек за „Vicious“ на Лу Рийд) и Лидън сметнал, че в думите има нещо забавно и започнал да нарича приятеля си „Сид Вишъс“.

Джон льо Каре

John le Carre

Когато започва да пише романи, Джон льо Каре работи като дипломат, но британското външно министерство не позволява на служителите си да публикуват под истинските си имена. Писателят, който е роден като Дейвид Джон Мур Корнуел, веднъж твърди, че е взел псевдонима си от магазин за обувки в Лондон, но след това веднага го отхвърля с това твърдение: „Тази история е лъжа.“ Той така и не изяснява каква е истината.

Пост Малоун

Когато Остин Пост е на около 14 години, той се нуждае от име за своя микстейп. Затова включил истинското си име в онлайн генератор на случайни рап имена, който изплюва Post Malone, и изпълнителят се съглаява.

Бри Ларсън

Brie Larson cropped

Бри Ларсън е родена като Бриан Десаулниърс. Бри очевидно е съкратено от Бриан, но вдъхновението за новата ѝ фамилия идва от едно очарователно място: любимата й кукла от серията „Американско момиче“ Кирстен Ларсън.

 
 
Коментарите са изключени за Любопитните истории зад имената на 15 знаменитости

Повече информация Виж всички