shareit

Камериерът на табуретката – най-личният служител на краля

| от |

Камериерът на табуретката е мъж слуга в домакинството на английския монарх, който е отговорен да помага на краля в нуждите му в тоалетна. Все още е спорно дали задълженията му включват и почистване на царя, но се знае, че камериерът е отговорен за снабдяването на купа, вода и кърпи, както и да наблюдава диетата на краля и работата на перисталтиката му, както и да поддържа връзка с кралския доктор за здравето на краля. Названието „Камериерът на табуретката“ произлиза от предмета, използван като тоалетна.

През епохата на Тюдорите ролята на Камериерът е изпълнявана от някоя важна фигура, като Хю Денис, който е член на дворянството в Глостършир, женен за жена от аристократичен произход и починал, притежавайки поне четири имения. Длъжността се трансформира във функция на нещо като отговорник за кралската хазна, което тогава е важна фигура в управлението на фискалната политика заедно с краля.

В ранните години на управлението на Хенри VIII титлата се присъжда на придворни приятели на краля, които прекарват времето си с него в тайната камера. Това обикновено са синове на благородници или важни членове на дворянството. С течение на времето те започват да действат и като лични секретари на краля, изпълнявайки различни административни и лични негови задачи. Позицията е особено ценена, тъй като позволява безпрепятствен достъп до царя.

Дейвид Старки пише: „Камериерът на табуретката имаше (за нашите очи) най-мъчителните задачи; неговата репутация обаче беше най-високата… Очевидно тогава обслужването на кралското тялото трябва да се възприема като изцяло почтена задача, без следа от унизителност или срам.“ Освен това, „самото слово на джентълмена от тайната камара е достатъчно доказателство смао по себе си за волята на краля“, а Камериерът на табуретката носи „неопределимата харизма на монархията“.

CommodeStoolcirca1650

Службата е изключително за мъжки монарси, така че когато Елизабет I от Англия се възкачва на престола през 1558 г. тя е заменена от Първата дама на спалнята, заемана за първи път от Кат Ашли. Службата на практика приключва, когато е „неутрализирана“ през 1559 година.

В Шотландия служителят на камерата Джон Гиб има същата роля.  При встъпването в длъжност на Джеймс I позицията е възродена като първи джентълмен от спалнята, който винаги е благородник, който има значителна власт поради интимния си достъп до краля. От 1660 г. длъжността на Камериера на табуретката (възродена с възстановяването на монархията) неизменно се съчетава с този на Първия джентълмен (или дама) от спалнята и двете заедно вече се наричат Ръководител на кралската спалня.

Камериера на табуретката е много могъщ индивид, който има право да присъства при монарха по всяко време и да регулира достъпа до личните му стаи. Услугите на Камериера на табуретката изненадващо продължават да се използват и по време на управлението на кралица Ан, когато е позицията е държана от херцогиня, която е комбинирала задълженията си с тези на Първата дама на спалнята.

При хановерците „Ръководителя на кралската спалня“ започва да се обявява в The London Gazette. През 1726 г. Джон Чембърлейн пише, че докато лорд Чембърлейн има поглед над всички офицери, принадлежащи към кралската камара, „участъкът на кралската спалня е изцяло под управлението на Ръководителя на кралската спалня“. Чембърлейн определя Ръководителя като първия от Господата от спалнята и обяснява, че службата има „честта да представя и облича всяка сутрин първата дреха или риза на негово величество и да подрежда „нещата на спалнята”. Към 1740 г. задачата на Ръководителя на кралската спалня е описана като „грижа за гардероба на краля“.

Службата отново се прекратява с встъпването в длъжност на кралица Виктория, въпреки че съпругът й принц Албърт и синът им Едуард, принц на Уелс, наемат подобни придворни. Но когато Едуард се качва на трона като крал Едуард VII през 1901 г., той прекратява позицията окончателно.

 
 
Коментарите са изключени за Камериерът на табуретката – най-личният служител на краля

Повече информация Виж всички