shareit

Как да бъдеш мъж – съвети от колонките на списанията от 30-те години

| от |

През 30-те години на миналия век много от писмата на читатели, публикувани на страниците на списанията в колонките за съвети, засягат мъжете. Темите, за които се пише, са всякакви – модни, финансови, кулинарни и семейни. От колумнистите дават съвети за много аспекти от живота и така те не просто помагат на хората, които им пишат, но определят стандарти за цяла Великобритания. Ето какво имат да кажат за това как да бъдеш мъж…

 

Няма нужда да бъдете красиви

„Добрият външен вид е безполезен, ако характерът зад него го няма“, предупреждава Дороти Дикс от Daily Mirror. Докато младите дами може би си мечтаят за филмови звезди като Кларк Гейбъл или Кари Грант, хората, които отговарят на писмата в списанията (предимно жени, наричани „agony aunts“) искат да ги върнат на земята, напомняйки им, че добрият външен вид трябва да е последен в списъка за всяка жена, която търси любов. Нещо повече, те дори предполагат, че на най-добре изглеждащите мъже не трябва да се вярва, защото „най-красивият мъж често е най-големият негодник“.

Kолонките разкриват, че много мъже през 30-те години във Великобритания се чувстват несигурни относно начина, по който изглеждат. Публикувани са множество писма от притеснени от външния им вид господа: от един, който се „страхува от последствията“, когато косата му започва да побелява, до един, който е „ужасно наранен“ от момичета, които отказват да танцуват с него, заради „грозно стърчащите му уши“.

Редакцията утешава мъже като тези като им казва, че външният вид не е важна част от качествата на мъжа: „обикновеният човек винаги може да навакса с характера си“ и „грозният човек с хубава усмивка е пословично популярен“.

 

Не забравяйте да сте спретнати

Докато мъжете може и да не са могли да оправят стърчащите си уши или побеляла коса, те могат да подобрят външния си вид по други начини и се очаква да го направят. Колумнистите определят облеклото, общото поддържане и хигиената за изключително важни. Дрехите се разглеждат като ясна декларация за самоличност – те са начин, с което човек може да предаде своя характер на външния свят. Кройката на костюма му или начинът, по който оформя косата си, са признаци за неговата класа, характер и дори морал.

В едно стандартно писмо от 1938 г. млада жена пише до Mirror, отчаяна от годеника си, който я посещава „небръснат, нуждаещ се от нови обувки и чиста риза и бельо… дори когато излизаме с приятели, които винаги са добре поддържани“. Въпросният мъж е нахокан от Дороти Дикс, която без колебание казва на кореспондентката си да прекрати годежа веднага.

Макар че това може да изглежда прекалено драматична реакция към небрежното обличане, Дикс аргументира съвета си с прагматични разсъждения. Явно приемайки дрехите като ясен показател за личността на господина, тя първо твърди, че „всяка жена скоро ще престане да обича небрежен мъж“. Нейната реакция разкрива, че дрехите са неразделна част от идентичността на един мъж, който се приема сериозно, професионално, както и романтично – и във време, когато се очаква мъжете да изхранват семейството, двете са тясно свързани.

Дороти не одобрява лошо облечения мъж като потенциален съпруг с аргумента, че „човек, който прилича на скитник, е предопределен да се провали в професията си… никой работодател никога не би дал работа на такъв тип мъж“.

 

Бъдете отговорни с парите

Голямата депресия нанася опустошителен финансов удар на Великобритания и нацията потъва в икономическа несигурност и висока безработица през 30-те години. Проблемите с парите са един от най-често срещаните в писмата до списанията и в това бурно време, когато се очаква, че мъжете ще осигуряват прехраната в домакинството, способността на уважаемия да се издържа и да осигурява семейството си е от най-голямо значение.

Младите мъже са обезкуражени да разчитат на финансова подкрепа от други и вместо това са посъветвани да „работят и пестят, докато не успеете да започнете свой бизнес“. Възрастните мъже, за които не се смята, че поемат подходяща финансова отговорност, получават кратък упрек от колумнистите и са определени за „най-дразнещия тип хора“.

В период, когато по-голямата част от омъжените жени са принудени да бъдат финансово зависими от съпруга, момичетата рискуват цялото си финансово бъдеще при избора на мъж и често колумнистите подчертават този факт. Не огромното богатство трябва да прави човека привлекателен или желан, а разумното му използване на парите, с които разполага. Дороти Дикс предлага на всяко момиче, което желае да се омъжи, да помисли за това колко пари печели този човек, какви са шансовете му за успех в бизнеса и дали е прахосник или спестява.

Списанията виждат финансовата стабилност като минимално изискване към подходящия съпруг, без която бракът е глупав. Една жена, която обмисля да се омъжи за мъж без пари, който не е работил от шест години и има склонност да пие, е информирана, че „е загубила всякакъв здрав разум, дори само защото въобще го обмисля“. Класическа мъдрост, често повтаряна от колумнистите, е, че „без значение какъв друг чар може да има мъжът, той е лош за съпругата си, ако не може да й осигури комфортен живот“. На читателите се напомня, че ако една жена се омъжи за стабилност, а не за романтика, въпреки че може да бъде „гладна емоционално“, тя „поне ще бъде сигурна с ежедневното си говеждо и картофи“.

 

Не е срамно да готвиш

Въпреки всеобщите социални очаквания, списанията казват, че ролите на половете не са толкова прости, колкото стереотипът „мъжът на работа, жената в кухнята“. Всъщност колумнистите искат да насърчат участието на мъжете в домашния живот и описват къщните задължения като успокояваща противоотрова за трудовия живот на мъжете.

Може да изглежда изненадващо, но списанията често изобразяват мъжете, които помагат с домашните задачи, като възхитителни, мъжествени и дори рицарски. Те твърдят, че помощта около къщата е „по-мъжествено нещо за правене“, отколкото „бягането от парцала и съдовете“ или това да накарате жена ви да се мъчи вкъщи.

Някои аспекти на домакинството се счетат не просто за приемливи за мъжете, а дори за модерни. Срамът на един господин да бъде видян в кухня с кърпа в ръка е отхвърлен като демоде „в тази модерна епоха, когато готвенето се превръща в хоби за мъжете“.

Въпреки това, някои от писмата разкриват, че помагането при домакинските задължения все още се оказва изключително проблематично за много мъже поради женските конотации на дейността. В писмо до Daily Mirror „Вера“ признава, че е направила злощастната грешка, като е подала на своя „ужасен“ годеник кърпа за съдове пред други мъже. Тя описва как той я моли никога повече да не го прави, защото „това може да накара другите да го мислят за женствен“. Ясно е, че за някои мъже помощта около къщата все още е предизвикателна концепция, с която имат още да се борят.

 
 
Коментарите са изключени за Как да бъдеш мъж – съвети от колонките на списанията от 30-те години

Повече информация Виж всички