Има ли закодирано съобщение в последното видео на Опенхаймер

| от |

Едва ли има човек, който вече да не се е запознал с Опенхаймер и неговата история. Холивуд се постара да представи делото на учения, който получава задачата да се превърне във войн. Едно десетилетие след неговия труд, Опенхаймер най-накрая признава, че най-жестокото оръжие в човечеството е можело и най-вероятно щяло да бъде факт и без неговото участие. Това е едната страна на историята, но зад сериозните познания във физиката, ученият често е имал и още една особена слабост – хиндуизма.

Той е човек, който често обръщал внимание на философските класове в Харвард и понякога признавал, че те са били много по-интересни от физиката. Изучавал е санскрит всяка седмица с професора в университета и когато се запознава с това движение, всички божества и легенди му се струват уникални. Творбата „Гита“ е една от най-важните и винаги е намирала място в бюрото му, а някои от най-близките в проекта Манхатън дори ще получат копие.

Поканата за участие в един от най-мащабните военни проекти в историята на човечеството, идва с някои философски сблъсъци. Има легенди, че един от псалмите, които изникнали в главата на Опенхаймер, е:

„Обмисляйки своята дарма, не трябва да се колебаеш. За един воин няма нищо по-възвишено от войната със злото.“

Колегите му винаги са го смятали за странен и дори малко луд. Един от офицерите, които изследват риска в сигурността, често си спомняли как са били отбягвани, сякаш са кръвожадни хрътки, преследващи своите цели. Физикът разбирал всичко това и признал, че неговата работа е да защитава своите хора, а не да се опитва да открива предателите в цялата верига.

Следвайки древната философия, някои историци смятат, че ученият отделя своята дарма от идеята за създаването на бомбата, както и от правителството, което ще прецени кога, как и защо да използва това оръжие. Ако променим това възприятие, използвайки хиндуизма като идеология в конкретната ситуация, Опенхаймер най-вероятно е смятал следното:

„Дълг е на учения да построи бомбата, но е дълг на страната да избере как точно да я използва.“

Ученият няма да признае, че е имал съмнения относно решението, което е взел, когато се е съгласил да бъде част от този проект. Единствените притеснения били обвързани с идеята, че генерално този проект може и да не успее. И така няколко месеца след провеждането на успешни експерименти, Опенхаймер излиза в кадър. Мнозина са виждали видеото, в което камерата улавя само лицето на учения, кадрите потрепват, докато гласът му, дълбок и откровен до болка, изрича словата:

„Ние знаехме, че светът никога повече нямаше да е същият.“

Точно това клипче има милиони гледания в социалните мрежи, но се оказва, че след записването му, въпросният клип остава секретен за близо две десетилетия. Никой не знае, че Опенхаймер страда от рак на гърлото и ще изгуби тази битка, но този факт не е известен на зрителя.

„Някои хора се смяха, някои плачеха, повечето бяха тихи,“ продължава един от най-известните физици в историята.“

И точно тогава се появява любимият цитат:

„Сега ставам Смъртта, унищожителят на световете.“

Ако гледате внимателно краткото видео, забелязвате нещо повече в паузата – препускащите мисли на Опенхаймер:

„Предполагам, че всички мислехме за това, по един или друг начин.“

След няколко седмици светът ще види жестокият крематориум, създаден от Малкото момче и Дебелакът – имената на първите и единствени атомни бомби, използвани срещу човека. И тук идва онзи момент, в който някои литературни критици започват да разглеждат творбата, която Опенхаймер толкова много е обичал. Ученията на Кришна достигат своята висота някъде в 11-та част на Гита. В предишните стихове става ясно, че Кришна кара един от героите – Аржуна, да открие своето призвание в живота, както и да разкрие своята святост.

Аржуна иска да види Кришна в истинската му форма. Сублимният език на Гита достига още по-висока фаза и създава някои от най-красивите пасажи, писани някога на санскрит. Аржуна търси онзи върховен дух на Кришна, за който се твърди, че носи божествена светлина – „сякаш хиляди слънца са се издигнали в рая по едно и също време“, а тогава, когато тялото на Кришна се разкрива, то изглежда така, сякаш съдържа в себе си всички форми на вселената, обединени като едно цяло.

След края на войната има много промени в Опенхаймер, той вече не е войн, а гражданин на света. Неговата дарма, както по-късно споделя, също се е променила. Красивата част на любимата книга на Опенхаймер продължава с по-тъмната си страна. Моментите след като Аржуна вижда красотата на Кришна, след нея идва и трансформацията на терора:

„Виждам нашите войни и всички крале… те минават през твоите челюсти, всички същества тичат към своето унищожение като молци в пламък… Изпълнени с твоето ужасяващо излъчване. О Вишну, цялото творение избухва в пламъци.“.

Следва молба за милост от тази ужасяваща форма. Аржуна ще иска да разбере кой е този злодей и точно тогава Кришна ще отговори отново:

„Аз станах смъртта.“

И какво точно ни подсказва всичко това? Сякаш Опенхаймер не се е сетил за светлината и хилядите слънца в рая, а по-скоро вижда втората част, оставяйки зрителите да помислят какво точно се крие зад божествената смърт, описана в Гита. Някои от най-големите философи отказват да разглеждат идеята за деструктивния аспект на природата и на Бог, но в този странен дуализъм е необходимо да се признае, че създаването и унищожението са неразделна част от Бог.

Индийският философ Шри Ауробиндо описва точно това в своите „Есета върху Гита“. Не случайно вижда природата като онова същество, което консумира своите деца, а времето – елементът, който изсмуква живота от всички създания, смъртта е универсален инструмент и дори част от космическите фигури. Някои изследователи посочват, че преводът „Унищожителят на всички светове“, реално трябва да се разглежда с малко по-различна идея:

„Унищожителят на всички светове, дори без твоето участие/всички войни, които са събрани тук ще умрат…

Аз вече съм сразил всички тези войни; ти си само моят инструмент.“

Историята на цитатите от Гита ни показва нещо друго или поне ни позволява да допуснем, че ученият е търсил някаква утеха в своето творение. Явно не е искал да разкрива всичко, а и може би е търсил покой в идеята, че най-вероятно всичко случващо се е било част от по-свещен план и неговото участие не е от толкова голямо значение.

В официалните интервюта, включително и пред списание „Times“, Опенхаймер често споделя, че е изпълнил своята задача, но самият Хари Трюман знае, че физикът никога не спирал да напомня за ръцете си, изцапни с кръв. Трюман го наричал „ревльото“, но това не е рефлектирало върху един от най-умните хора на планетата.

Ако вярваме на хиндуизма и всички източни философии, в които Опенхаймер е вярвал, както и оставените послания, имаме само един извод. Създателят на атомната бомба е осъзнал една много важна истина – нито един човек не трябва да носи теглото и отговорността на целия свят. Трагедията се крие в това, че през следващите години ще търси начин да държи създадената Смърт под контрол, изправя се пред онези, които са го потърсили за създаването на ултимативното оръжие.

 
 
Коментарите са изключени за Има ли закодирано съобщение в последното видео на Опенхаймер

Повече информация Виж всички