shareit

Елизабет Холмс успя да измами Байдън, Мърдок и други милиардери, обещавайки чудо в медицината

| от |

В последните няколко месеца ще открием, че всяка една медия се опитва да открие големите измами и онези майстори с няколко милиона долара. При всички изпълнители на тази измама ще открием един и същи мотив – обещанието за изплащане на инвестицията в многократен размер. Дали това ще е технология, нов вид валута, петрол или каквото и да е друго, всеки измамник ще се постарае да намери слабостите на своите клиенти.

В това отношение винаги има едно нещо, което изкушава всеки човек – парите. За добро или лошо, всеки е готов да инвестира в парцели на Марс, злато на Конго, нова криптовалута, медицина и всичко друго, което може да си изберете. Замислете се, някога Бърни Мадоф се представя за един от най-големите инвеститори в света, който може да направи луди пари от всичко в света. По-късно се оказа, че е човек, който ръководи най-голямата пирамида в света, плащайки капитал на старите си клиенти с помощта на новите си клиенти – това е пирамидата.

Ако се замислим, Стийв Джобс също може да влезе в тази класация. За него знаем, че никога не е написал и един ред код, когато е работил в Apple, много добре знаем, че първото представяне на iPhone е висяло на косъм, защото технологията не е завършена, но в последствие всички проблеми са изчистени, но не от Джобс, а от неговите колеги. От време на време се появява по един фалшив гуру, който може да победи корпорациите за милиарди долари, при това с лекота. От една страна за успеха е необходима и малко конспирация. Например вярването, че в момента се подготвя световен заговор и големите фармацевтични компании се стремят да продават лекарства, вместо да се борят с едно заболяване. Вярването, че болести като ХИВ и СПИН са пуснати от американското ЦРУ или ФБР, както и още много други.

Дори и в този момент откриваме хора, които така или иначе не са съгласни да се ваксинират, поради простата причина, че някой излиза, за да сподели как във ваксината има графен или друг метал, който бавно и сигурно ще унищожи човешкото тяло. И точно тук, с помощта на високото ниво на дезинформация ще открием наличието на гурута като Елизабет Холмс. Може и никога да не сте я чували, защото тя добива популярност в САЩ. Описвана е като бивш биотехнолог, който има уникалната идея да създаде машина за тестване на абсолютно всичко, при това само с един кръвен тест.

Звучи прекрасно, а и как няма, здравето и търговията с него, може да накара всеки един човек да инвестира. Здравето е скъпо удоволствие, а когато някой предложи евтина и разумна цена за откриването на заболявания във възможно най-доброто и качествено време, то не е трудно да видим и инвеститорите да тичат в тази посока. Елизабет се ражда в заможно семейство, нейният баща Кристиан Холмс IV е изпълнителен директор на компания за производство на ел. енергия, но преди Елизабет да успее да наследи своята империя, нейният баща успява да стигне до банкрут и след това да бъде обвинен в измама. Дъщерята започва да се занимава с програмиране и продава C++ компилатори на различни китайски университети.

Елизабет дори ще работи в Сингапур и ще създава програма за тестването на SARS-CoV-1, като събира кръвни проби. Решава, че никога повече няма да се занимава с университета и след това се насочва към създаването на собствена технологична компания за производство на медицинска апаратура. Още през 2003 г. ще обяснява, че се стреми да спре престъпността в медицината, където финансирането винаги е около 7-8 цифри. Елизабет заявява, че ще създаде машина, с която ще премахне употребата на игли, защото тя самата се страхува от тях и често много други пациенти не искат да се тестват.

Тук започва и голямата метаморфоза. Всички помнят Холмс от университета, когато е привлекателна и дори срамежлива млада дама, но в последствие, когато през 2003 г. се появява нейната компания „Theranos“, Силиконовата долина вече има Стийв Джобс в женски вариант. Защо точно той? Холмс започва да се облича като него, носи своето черно поло и панталон, живее в изключетелен стелт режим и никой не може да я види. Освен това пред камера говори с дълбок баритонов глас – какъвто не е демонстрирала никога. Поведението е различно и с това става ясно, че някой е помогнал за шлифоването на диаманта. Защо диамант? В края на 2004 г. Theranos успява да повиши своя капитал до 6 милиона долара, през 2010 г. успява да вземе още 92 милиона долара. Канена е на всяко едно събитие, реди се до Джак Ма и Джордж Буш, описват я като геният, който ще промени света. Освен това идват и други инвеститори. Мнозина описват този ефект като бърз опит за забогатяване, като следващия Илон Мъск и като всеки друг истински гений.

Elizabeth Holmes, the chief executive officer and founder of Theranos, a health care technology company, listens as Deputy Secretary of Defense Ash Carter speaks at Stanford University in Palo Alto, Calif., April 17, 2013. (DoD photo by Glenn Fawcett/Released)

Описвана е от всяко едно издание, от Fortune, Forbes и още много други за една от новите милиардерки в безмилостния свят на бизнеса. До края на 2014 г. е в класацията на Forbes с приходи от 9 милиарда долара и още 400 милиона чист капитал. Присъства в повече от 18 американски патента, както и още 66 други. В един момент дори Рупърт Мърдок е един от най-големите и инвеститори. Много други брокери ще представят Theranos като следващия Apple. Каква е основната идея? С помощта на кръвни тестове и възможност за тестване на месечна база, всеки един клиент може да открие и да използва технологията, за да бъде повече от лесно да се засече някоя по-страшна болест. Елизабет обещава, че нейната машина може да открива ранни изследвания на диабет, рак и още много други.

На хартия това звучи повече от прекрасно, Елизабет променя изцяло технологията на изследванията и смята да добави една такава машина във всяка една аптека, за да позволи на всеки да се тества. Докато собственичката продължава да търси подкрепата на медията и да обяснява как ще се промени света завинаги, много други започват да откриват проблемите. Машината не е завършена и освен това не може да даде точните отговори. И до днес някои от нейните партньори и лаборанти виждат една огромна пропаст в тестването по стандартния метод и при нейния продукт. Мнозина решават да проверят това и скоро се оказва, че има пациенти, които започват да се лекуват от диабет, макар и да нямат такъв. Много други ще забавят своето лечение и ще влошат здравето си, докато смятат, че всичко в тяхното тяло е наред. Истината е, че докато Елизабет разказва как ще спасява хора, реално помага за точно обратното. Скоро е поставена забрана за работа и правенето на тестове.

Холмс веднага заявява, че в този срок ще се постарае да премахне всички проблеми и дори вече разполага с необходимите експерти, които ще помогнат. Освен това нека не забравяме, че една цяла страна, най-богатите и най-известните, започват да инвестират в нея, следователно как човек може да се разочарова? Елизабет мами, докато не успява да спечели доверието на всеки един човек от най-богатия, до най-бедния. Продава карти за тестване на кръв и докато средствата текат като побеснял водопад, клиентите и започват да търсят втори източник на информация. Достатъчно е да се замислим, че един тест се разработва с години. През 2017 г. се оказва, че Theranos вече са продали около 1.5 милиона долара за тестове само в Аризона. Същата година компанията трябва да заплати около 4.65 милиона долара като разходи за съдебни дела.

Приказката продължава до 2018 г. с официалното затваряне на компанията и връщането на останалите средства при кредиторите. Освен това се оказва, че в последните няколко години, компанията е използвала стандартни машини за правенето на редица тестове. Това обаче не е проблем, защото Джо Байдън е поканен да разгледа лабораторията и да заяви, че това е нещо от бъдещето, което ще реши всички налични проблеми на медицината.

Истината обаче е, че не са малко делата, които идват за предоставянето на фалшиви тестове, както и за заблуда на редица пациенти. В съда са призовани служители на компанията, пациенти и още много други пострадали в цялата измама. Журито ще излезе със смесени чусвтва и ще заяви, че я намира за виновна във финансова измама и заблуда на кредитори, както и за измама на медицински персонал.

Очаква се присъда, която може да бъде с максимална дължина от 20 години и евентуална глоба от 250 000 долара. Така завършва нейната прогноза, машината никога не сработва и никога не е създадена, за да работи правилно. Всичко е една измама, в която мнозина са инвестирали милиони, включително и някои от най-известните хора в света.

 
 
Коментарите са изключени за Елизабет Холмс успя да измами Байдън, Мърдок и други милиардери, обещавайки чудо в медицината

Повече информация Виж всички