shareit

Божието писмо на Албърт Айнщайн

| от |

Албърт Айнщайн е име, което и до днес продължава да генерира внимание към себе си и постиженията в науката. Прословутият немски учен е оставил ярка следа във физиката и неговите теории продължават да се използват и до днес. Изненадващо или не, Айнщайн е имал интересен поглед към света и най-вече към религията. Точно по тази причина едно легендарно писмо, което в научния свят носи името „Божието писмо“ е с много сериозна стойност за колекционерите .

То обаче не е адресирано до Бог, а до приятел и след повече от 50 години и е на стойност от един милион долара. Едва ли някой би повярвал, че личната гледна точка на учения ще струва толкова много, но след като говорим за име, което променя определението за вселената, най-вероятно е мотивирало новият му собственик да наддава и да се сдобие с него. С дължина от страница и половина, това е писмото, в което се търси смисъл на човечеството и „Бог“ присъства само един път в цитата:

„Думата „Бог“ за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост, Библията е колекция от почитани, но примитивни легенди. Нито една интерпретация, без значение колко удобно е тя, може (поне за мен) да промени мнението ми.“

Ръчно написаното писмо е изпратено до немския философ Ерик Гуткинд – автор на книгата „Избери живот: Библейският вик на бунта“. Книгата е била закупена от Албърт и очевидно не му е харесала, което пък го мотивирало да отговори на автора с писмо. Гуткинд най-вероятно е бил поласкан от факта, че един от най-великите учени на света е решил да се запознае с творчеството му, но същевременно идва с критика, която може и да не се е понравила особено.

И има причина за всичко това, Ерик е фокусиран върху чистота и извисяването на евреите. Той ги описва като нетлеещ народ, но Айнщайн очевидно има друга гледна точка, която се различава значително от авторската. Той напомня, че макар и да е неделима част от своя народ и емоционално е обвързан с него, не може да препише към себе си някаква друга по-висша форма на съществуване, колкото и добре да се представя обстановката. За евреите Айнщайн казва, че не са по-добри от никоя друга група хора, както и не са по-лоши, дори и да са пазени или подтискани от определени сили.

Айнщайн очевидно може да се разглежда като атеист, но пък предпочита да инвестира вниманието и качествата си в науката, без да изпада в анализите на религията. Айнщайн рядко говори за религия и убеждения, но очевидно автора на книгата е успял да активира една по-различна гледна точка, с което да спечели и гнева на своя сънародник. Днешният собственик на писмото е все още неизвестен, но цялото съдържание може да бъде открито в интернет, както и в туитър акаунта на Албърт Айнщайн.

Коментарът на CBS по темата също е интересен:

„Съществува положителното вярване, че геният, който може да улови законите на вселената, би могъл да предостави и отговори на вечните въпроси като съществуването на Бог. Мнозина се опитват да намерят златната среда между науката и религията. Мнозина са се надявали да чуят „Да, има Бог. Време е да спрете да се притеснявате.“. Неговите вярвания обаче не са толкова прости.“

Това е и единственият официален документ от учения, в който се говори за вярата.

Заглавна снимка: By Ferdinand Schmutzer (1870-1928) – Edited version of Image:Einstein1921 by F Schmutzer 2.jpg., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5216482

 
 
Коментарите са изключени за Божието писмо на Албърт Айнщайн

Повече информация Виж всички