Американският китайски герой – Робърт Шорт е първата жертва на САЩ в Китай

| от |

Човек може да бъде герой по всяко едно време и често да демонстрира своята смелост в някои от най-критичните моменти. Историята на Робърт Макоули Шорт е точно такава. Американецът има сериозна следа в авиацията, но освен това е и един от националните герои на Китай, герой на Шанхай и запомнен и до днес. Точно това го прави още по-любопитен кадър за историята. Робърт е роден през 1904 г. във Вашингтон и веднага след появата на първите самолети е решил, че иска да стане пилот. Преди това е бил зачислен в националната гвардия, но напуска веднага, за да заеме мястото си в пилотската кабина.

В началото не е бил боен пилот, просто е искал да лети и да разнася пощата. И го прави за доста дълго време, докато в един момент не решава, че трябва да извърши и първата бомбардировка. Историята е забавна, защото Шорт товари няколко дини в самолета и се спуска над камион, който да обстрелва. Историята разказва, че пострадалият е имал сериозна вражда с куриера, но след като претърпял този стрес, побързал да се оплаче и да помогне за уволняването на Робърт. Бомбардировката на американската поща се помни и до днес, но това не е най-големият успех на Шорт.

Тъй като все още е сравнително млад, решава да замине за Китай, където може да работи като куриер. Това е професия, която не се смята за много разумна, особено в Китай, но тъй като няма друга налична работна позиция, пилотът се насочва към Азия.

Пристига през 1931 г. и осъзнава, че това ще е самоубийствена мисия. Самолетите, с които разполага Китай, са под всякаква критика и се смятат за опасни, при това за всеки пилот. Осъзнавайки наличните проблеми, Шорт започва да комуникира с китайските власти и им предлага да закупуват самолети от САЩ.

С помощта на по-добри финанси и време, за да обучава пилоти, американецът успява да изгради една изключителна и добре работеща куриерска система.

С времето успява да превърне Шанхай в дом на авиацията, докато през 1932 г. не започват бомбардировките на града. Шорт не предприема действия, поне до февруари. Втората Сину-Японска война става доста свирепа и в този период, като американец, Шорт няма право да участва.

Поне това е официалното становище на страната, но Шорт не може да търпи дълго подобни изпълнения. След като забелязва японски изтребители над небето, насочващи се към Нанджинг, американецът бързо разбрал, че летището ще пострада. Същото, върху което е работил толкова много.

Американецът се качва в своя Боинг 218 и зарежда две картечници, специално приспособени за атака. Лети смело към японците и успява да повреди един от трите самолета, които настига. Повечето китайци наблюдават битката и очакват своя герой на летище Хонгкайо, където дори е посрещнат от китайски журналисти, заснемащи цялата технология по самолета, както и разглеждащи всички елементи.

На 22 февруари, Шорт отива до близкия град Сужоу, за да се запознае с националните китайски сили, които се опитват да свалят един японски самолет по същото време. По пътя, американецът забелязва тройка японски изтребители, готвещи се за бомбардировка над мирното население. Шорт променя маршрута си и се спуска след тях. Успява да свали един самолет и след това да се преследва с други японски изтребители, преди да бъде свален.

Разпределението на силите 3:1 е твърде много дори и за по-опитен летец. Самолетът се разбива в река Вусонг. В историята на Китай, това е първият чуждестранен пилот, който е убит от японските сили по време на втората Сино-Японска война и първата американска жертва в конфликта с Япония. Всичко това се случва около 9 години преди атаката над Пърл Харбър.

По-късно имперският пилот Нокиджи Икута е зашеметен от куража на американеца, който успява да оцелее цели три минути в битка срещи подготвени професионални пилоти. Икута се кълне, че ще помни своя опонент завинаги, тъй като не бил виждал подобни бойни маневри и умения, а да не говорим за нивото на смелост.

Китайските рибари вадят тялото на загиналия от реката и са изключително тъжни от факта, че единственият им закрилник във въздуха е загинал. Китайската армия ще повиши Шорт в чин полковник  посмъртно, докато американецът получава официално почетно погребение. Китай изпраща официална покана на майката, която може да присъства на събитието, докато вестниците разказват дългата и красива история на единственият защитник на небето над Китай.

Тялото на Шорт е изпратено от половин милион души до летището в Хангкайо, където е погребан като войн и национално богатство.

Един китайски генерал изпраща телеграма на майката, в която пише следните редове:

„Казват, че се е борил сам за Китай и това е особена галантност и доблест за човечеството и за справедливостта. Името Робърт Шорт ще живее завинаги в нашите страници на честта и великите мъже, а неговото дело ще бъде завинаги пример за всички китайци.“

Времето и факта, че комунистите превземат Китай, автоматично слага край на оставеното наследство от Шорт.

Изисква се малко време, за да може Китай да си спомни, че американец е дал живота си за Китай и се е опитвал да спаси жителите, жертвайки себе си и самолета си.

Повечето хора помнят къде точно се е разбил и къде е започнал да преподава уроци на китайците. Нещо повече, през 2015 г. се издига негов паметник, позициониран в парк „Китайският американски герой“.

Неговото място е в индустриалната зона на Сужоу, а тялото е преместено в китайско-японското гробище на авиаторите. И до днес има хора, които все още уважават и помнят делото на американеца, като една от първите жертви, той поставя и началото на сериозно количество въздушни асове, всички знаят историята на Шорт и го признават за национален герой.

 
 
Коментарите са изключени за Американският китайски герой – Робърт Шорт е първата жертва на САЩ в Китай

Повече информация Виж всички