Жена от Израел е първият човек, получил синдрома на „разбитото сърце“ от храна – след като е обърква голямо парче уасаби с нормална по размер порция авокадо.
Жената в края на шейсетте си години се появила в спешното отделение с болки в гърдите, след като била на сватба, съобщават лекарите в BMJ Case Reports 2019. По време на партито тя вижда на масата нещо, което решава, че е дип от авокадо, и си взима малко. За съжаление, както потвърдили вкусовите ѝ рецептори, а по-късно и болките в гърдите, това всъщност било „голямо количество“ – с размер на чаена лъжичка – паста уасаби („лют“ японски кореноплоден зеленчук от същото семейство като горчицата и репичките).
Пет минути по-късно тя започнала да усеща внезапен натиск в гърдите си, който се разпространил и в ръцете ѝ. Това продължава няколко часа, но жената решава да остане на сватбата и в крайна сметка болката започнала да отшумява. На следващия ден обаче тя чувства дискомфорт и слабост, заради което търси медицинска помощ.
Лекарите изключват сърдечна недостатъчност, но ЕКГ показва дисфункция на лявата й камера. Така се установява, че дамата има „синдром на разбитото сърце“.
„Такоцубо кардиомиопатията, известна още като „синдром на разбитото сърце“, е дисфункция на лявата камера, която обикновено се появява при по-възрастни жени след внезапен силен емоционален или физически стрес“, обясняват авторите в доклада за случая.
Синдромът на разбитото сърце временно засяга способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта в системата ви, като предизвиква симптоми, подобни на тези при сърдечен удар. Той е документиран за първи път преди повече от 20 години от японски изследователи. Обикновено се предизвиква от силен психологически или физически стрес и за пръв път е разпознат при жени, преживели емоционално травмиращо събитие, например смъртта на съпруг, въпреки че е документиран и при хора, които преживяват всякакви емоционални травми. Една 61-годишна жена от Тексас, например, е диагностицирана с това състояние след смъртта на кучето ѝ през 2017 г.
Официалното му наименование също има необичайно значение. „Лявата камера показва глобално разширение с базално свиване, като образува формата на буркан с тясно гърло, използван в Япония за улавяне на октоподи (такотсубо).“
Изследователите предполагат, че това е първият случай, в който състоянието е предизвикано само от консумацията на храна. Предишни доклади описват свързаното с храна такотсубо като причинено от анафилаксия (сериозна алергична реакция), а не от самата храна.
„Доколкото ни е известно, това е първият доклад за кардиомиопатия такоцубо, предизвикана от консумацията на уасаби“, казват авторите в проучването.
Състоянието се счита за сравнително доброкачествено – въпреки че могат да възникнат усложнения като белодробен оток и аритмии – и жената се е възстановила добре след лечение с АСЕ инхибитори и бета-блокери. Тя е изписана и се възстановява напълно в рамките на един месец.