Цяла Европа знаеше за предстоящата вълна в Украйна, но мълчеше

| от |

В последните дни преди войната в Украйна да започне, ФСБ започва усилено криптиране на инструкции към всички информатори в Киев. Съобщението гласи „Съберете багажа си и напуснете столицата, оставете ключовете за домовете си.“. Съобщението е изпратено от високите постове на ФСБ с прозаичното име „Департамент за Оперативна информация“. Заданието на останалите агенти е да гарантират свалянето на украинското правителство и поставянето на про-руско такова.

По-интересното е, че същият е прихванат от западното и украинско разузнаване. В последните дни преди войната, руските агенти търсят защита за своите информатори, както и място, където да скрият своите хора, докато дойде мирът. Повечето офицери от ФСБ са сигурни, че ще се справят със задачата и всичко е въпрос на време. Единствената изненада е, че повечето никога не виждат руските танкове в Киев, тъй като ходът на войната се обръща грандиозно.

След обръщането на войната става ясно, че повечето обвинения идват директно към руския военен план, както и към ФСБ. В изтеклите документи става ясно, че ФСБ са прекарали десетилетие в шпионаж, опити за влияние в различните институции, плащане на подкупи и работа върху най-различни структури, за да се измести погледа от запада. Нито един аспект от разузнаването не е бил толкова висок, колкото е бил този към украинското общество. Това е била основната задача, но както виждаме, организацията продължава да се проваля.

Анализите най-вероятно са пропуснали частта, в която ще се срещне една жестока съпротива. Унижението на руската армия, защото може да се говори за такова и всеки следващ ден се наблюдават нови и нови проблеми, а това насочва погледите към ФСБ. Американските разузнавачи продължават да твърдят, че грешката е била видима от километри.

Основният проблем е, че погледът е бил насочен към взимането на стратегически обекти, които реално са много отвъд възможностите им. Основната грешка е стратегическа и фундаментна за хода на една война. ФСБ продължават да говорят за огромен брой агенти, които са концентрирани в украинския охранителен апарат. Някои се надяват на саботажи, докато други просто прибират парите на ФСБ и отказват да действат, когато войната избухва.

Има и още един особен елемент, който се игнорира. Всяко едно проучване на ФСБ подсказва, че обществото ще се съпротивлява яростно на всякаква руска инициатива и вярването, че руските сили ще бъдат посрещнати като освободители, най-вероятно ще остане в сферата на дълбоките фантазии, както се случва. Въпреки тези резултати, руските агенти не спират да твърдят точно обратното.

И отново – 3-те дни за Киев са изчислявани отново от ФСБ, които са били сигурни, че светкавичната атака в Киев ще позволи бързото сваляне на Зеленски. Друга идеологична идея е, че с подобен успех, Зеленски може да бъде убит, свален или изпратен в изгнание.

ФСБ агентите в Киев, които успяват да видят руските сили близо до Киев, бързат да се срещнат с руските сили. Единственият проблем е, че изненадата идва с още един проблем – сега трябва да се оправдаят крупните инвестирани суми, които са били заплащани. След толкова време продължава да става ясно, че анализът е бил доста грешен.

И в опита си да се създаде още по-сериозно главоболие, руските разузнавачи започват да пускат данните на платените агенти, техните паспорти и снимки. Логично е, че украинското разузнаване също се стреми да изчисти всички вредители в редиците си. Стига се до там, че дори Иван Баканов – приятел от детството на Зеленски – подава оставка.

Въпреки създадените главоболия, Путин не е премахнал нито един служител от ФСБ. Странното е, че когато разузнаването наистина не инвестира дори в опит да опознае Украйна, изготвянето на военен план директно от фантазията на разузнаването ще доведе до точно този резултат. Липсата на всякаква връзка между разузнаването и армията води до трагедии с точно такъв мащаб.

Игор Коваленко е един от големите ФСБ офицери, който още с пристигането си носи данни за различните информатори, ключови думи за комуникация и още много други. Проблемът е, че същият човек дори не подозира колко лесен е за следене. Комуникацията между него и началниците му води до бързото локализиране на още агенти. Някои от задържаните кадри на ФСБ в Киев признават, че са получили нареждане да изчезнат по най-бързия начин. Обещанието е, че когато се върнат, Украйна ще е съвсем различна.

Коваленко, както и много други кадри на 9-то управление, се занимават от години с подчинението на Украйна и прекланянето им към Москва, очевидно е, че точно тази операция не върви особено добре и по план. Сред тях е и Сергей Беседа, който започва своята кариера през 70-те години и според украинското разузнаване, е изпратен първо в Куба, а след това в Украйна и Грузия, както и други бивши съветски републики.

След протестите през 2013 г. в Киев, Беседа иска от Янукович да започне да използва смъртоносна сила срещу протестиращите по време на Майданската революция. След като протестиращите не се отказват от идеята си и не искат повече да бъдат руска колония, Янукович и неговите любимци заминават за Русия, а след това мнозина започват работа с Беседа, изследвайки възможностите за възстановяването на про-руското правителство.

В последните две години преди старта на войната, този проект отнема възможно най-много време. През 2019 г. ФСБ прави по-сериозна експанзия на бойни групи и изпраща между 30 и 160 офицера, които трябва да започнат своята подривна дейност. Всеки рекрутиран агент има дори възможност да получава бонуси, безплатен апартамент и обучение в Мичуренски проект в Москва. Пристигайки на територията на Украйна, агентите трябва да намерят колаборатори и да помогнат за неутрализирането на властта.

Украинското разузнаване вижда всичко това и определя идеята като поредният опит на Русия да изгради още една институция за влияние. В ретроспекция може да се смята, че още тогава има сигнали за инвазия. С активната военна мобилизация, Украйна вече започва да събира допълнителна информация и да изисква помощ от западното разузнаване. На 12 януари, миналата година в Киев пристига Уилям Джей Бърнс в Киев.

Той официално представя един много детайлен план относно действията на Русия и го представя на Зеленски и вътрешния кръг от хора. По негово мнение е сигурно, че войната в Украйна е неизбежна. Малко след това има и официален брифинг на украинското разузнаване, те са на същото мнение и дори не са изненадани, но официалната версия продължава да бъде малко по-далечна от основната. В последните седмици няма разузнаване, което да не знае за предстоящите събития.

Десет дена след посещението на Бърнс в Киев, Ми-6 официално предупреждава парламента, че Руското правителство иска да постави свой лидер в Киев и дори обмисля да окупира Украйна.

Потенциалният кандидат, поне по думите на британците, е Йевхен Мурайев, който обаче се смята за изключително смешен и глупав, за да заеме тази позиция. Това поне е мнението на големите кадри. Британският парламент дори разглежда бивши кадри от парламента на Янукович. По това време ФСБ вече работи с десантните дивизии на Русия. Подобни маневри са изключително необичайни.

Същите ще изиграят много сериозна роля в превземането на летище Хостомел. Украйна изпраща свои агенти в село Потемкин, където информацията ясно посочва, че има твърде много наредени танкове и друга военна техника. Липсват екипите и поддръжката, но машините са там.

В други зони се наблюдава засилено военно присъствие, натрупване на хранителни запаси и алкохол. Украинците споделят, че повечето войници са твърде пияни.

Никой и до днес не може да повярва, че Русия е тръгнала на война в толкова окаяно състояние, но заслугите продължават да бъдат на ФСБ. На 8 февруари в Киев пристига информация, че Макрон има лично уверение от Путин, че война няма да има. Немският директор на разузнаването Бруно Кал ще допълни, че няма още направено решение за нападение в Украйна. И след това историята започва да се пише, както продължава и до днес.  

 
 
Коментарите са изключени за Цяла Европа знаеше за предстоящата вълна в Украйна, но мълчеше

Повече информация Виж всички