Цели на Руската федерация в република Молдова – стратегическият план, който изтече в интернет

| от |

На 15 март Джон Кърби официално обяви, че има информация от американското разузнаване и е категоричен, че Кремъл се опитва да отвори нов фронт в Европа, използвайки старите практики. В неговото изявление се говори за руски актьори с доста добри отношения с руското разузнаване и ще търсят сцена за изява, използвайки протестите в Молдова като основа за поредния преврат и поклонение пред Москва.

Новата цел ще е свалянето на настоящето Молдовско правителство. Молдова вече беше разтресена от няколко, сякаш по сценарии, протести и включваше стотици протестиращи с молдовски флагове, които официално преминават през Кишинев и настояват за свалянето на Мая Санду – проевропейски президент.

Полицията арестува 54 демонстратора, които нарушават публичния ред и половината от тях са малолетни. По време на протестите са подадени и четири бомбени сигнала в цялата страна, като един от тях, е именно на международно летище. В същото време и сигнал за задържането на съмнителна личност, която по-късно се оказва наемник на Вагнер и се опитва да влезе в страната. Преди това са регистрирани още 181 души, които са направили същия опит.

Преди самата война в Украйна, разследващи журналисти от Молдова и изданието „Rise Moldova“ посочват, че руснаците са правили опит за преврат от 2016 г. в опитите си за „мека сила“. Проблемът на меката сила, както посочват самите разследващи е, че въпреки опитите да се открие обща история, а след това да раздава стипендии и още много други. През 2020 г. започва руско подпомагане на про-руски кандидати в социалистическата партия.

Президент на Молдова

След това идват средства за подпомагане, а малко след това започва и социологическа кампания. В този период пристигат и други почитатели на политическите избори, които знаят как да ръководят цялата формула. Докладът на финала посочва, че ФСБ няма как да постигне своите успехи с мека сила. Изненадата е, че малко след старта на войната, Молдова започва да изпитва така наречената трудна сила.

За зла беда се оказва, че Кремълските планове бързо стигнаха до интернет и вече се разкриват с пълна сила. Документът е част от колаборацията на издания Делфи Естония, шведския в-к Expressen, лондонският Dossier Cennter, Kyiv Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, Suddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk и Norddeutscher Rundfunk.

Изданията показват по-рано и първите опити за анексиране на Беларус, като плановете много бързо бяха отхвърлени и отречени. Плановете за Молдова са били насрочени през 2021 г. RiseMoldova посочват, че са изпратени кадри от ФСБ, СВР и ГРУ. Руската техника е насочена към използването на външни актьори от САЩ и ЕС, Турция и Украйна, които да се намесват във вътрешните работи на страната. Ако планът успее, Молдова трябва да се включи в Евразийския съюз, да търси неутралитет – това продължава да е една от най-съвършените опорки на Кремъл от последната година.

Министър-председател на Молдова

Интересното е, че нито една страна, включително и Молдова, никога не е била във война, която започна Русия с Украйна. Следващата важна функция е, че територията Транснистрия не трябва да се неутрализира, а да продължи да разполага с армия и въоръжени сили. Планът е точно обратният, Кремъл настоява от Молдова да признае точно това. Молдова има около 2.6 милиона жители и вече е приела 430 хиляди бежанци от началото на войната. В този случай никой не говори за неутралитет, а за по-студено отношение към Киев и Вашингтон.

Молдовският министър-председател Дорин Речан е получил същия документ. Неговият коментар е, че работата на Кремъл винаги е била насочена към дестабилизация на суверена и налагане на външна политика. Планът за действие включва няколко основни сектора – политически, военен, хуманитарен, търговски и икономически. Основните планове трябва да се постигнат през 2022 г. и средносрочните са с план за действие до 2025 г. и дългосрочните трябва да се финализират през 2030.

В последната година от този план се говори официално за създаването на стабилни про-руски групи на влияние в Молдова, обхващащи политическия и икономически елит. Всеки път, когато някой се опитва да избяга от руското влияние, както направи Украйна и Грузия през 2008 г. винаги се започва с война. Интересен факт е, че Молдова няма никакво желание да се връща към старите корени и точно по тази причина се срещат невероятни трудности в изпълнението на плана.

Що се отнася до Санду, тя е възпитаник на Харвард и икономист в Световната банка. Печели изборите и изпреварва про-руския кандидат. През 2021 г. на власт идва про-европейска партия и побеждава всички в изборите с мнозинство. Молдова вече кандидатства за влизане в ЕС. Западното разузнаване посочва, че целта на Кремъл е да върне обратно Молдова в руската сфера на влияние.

Арсеналът на Путин ще включи последното оръжие, което очевидно работи. В този случай става въпрос за пропаганда. Активирането на пропагандата става с помощта на външни агенти, които да повишават напрежението и да изкривяват общественото мнение, използвайки идеологическо влияние. Санду не закъснява с реакция и напомня, че знае за плановете още от миналия месец. Всички действия трябва да се случат с помощта на саботажи, наемници или войници без униформа, придружени с нападения, взимане на заложници и други.

През септември миналата година има подобен сценарий и през цялата зима се наблюдаваше засилено напрежение с енергийната криза. След като Русия спря да продава газ за първи път от цялата социалистическа история на страната. В този период започнаха най-различни демонстрации и напрежение. Искане за плащане на сметките за електричество и отопление, особено през зимните месеци. Всички протести идват от про-руската партия, която ги организира и повежда, маскирайки ги като протести за справедливост.

Пръстите сочат към про-руския олигарх Илан Шор, но той самият бърза да отрича всичко. Deutsche Welle съобщава, че протестиращите са получавали сумата от 20 евро на ден и по 80 евро за протести през нощта. Търсят се по-силни и здрави момчета, които да влизат в директни конфликти с полицията, а техните възнаграждения са още по-щедри. Самият Шор също не е цвете за мирисане. Един път е арестуван за пране на пари, а след това има връзки с кражба на близо милиард долара от Молдовски банки през 2014 г.

В момента живее в изгнание в Израел, след като се издирва за измама в собствената си страна. Последва и очаквана санкция на Шор през 2022 г. в обвинение и опит за подкопаване на изборите в Молдова при гласуването за кандидатура за ЕС. Интересен факт е, че руската телевизионна пропаганда се редуцира за сметка на социалните мрежи, където се достига по-сериозно влияние. Точно те остават недосегаеми за една страна. Употребата на НПО-та за разпространение на пропаганда също никнат като гъби и се стремят да открият млади хора. RiseMoldova споделят, че в предишните доклади е било ясно описано, че възрастните вече не могат да играят никаква роля в изпълнението на основните планове.

След разкритието на Rise Moldova, журналистите решават да направят обаждане до офицерът, който е изготвил стратегическия документ с цели на Руската федерация в Молдова. Интересен факт е, че г-н Андрей Вавилов бързо затваря телефона и отказва да говори повече. Очевидно филмът „Навални“ вдъхва сериозни страхове в разговорите. Какви ще са крайните резултати, предстои да видим, но всички планове се повтарят, очевидно и продължават.

 
 
Коментарите са изключени за Цели на Руската федерация в република Молдова – стратегическият план, който изтече в интернет

Повече информация Виж всички