shareit

Скелетът от Атакама продължава да предизвиква скандали

| от |

Скелетът от Атакама продължава да възбужда спорове и объркване и до днес. Открит в пустинята Атакама в Чили през 2003 г., 15-сантиметровата мумия се отличава с необичайно дълъг череп, гигантски очни кухини и само 20 ребра вместо 24.

Какво представлява Скелетът?

Още от откриването си, Скелетът получава прякора „Ата“. Когато негови изображенията се появяват в интернет, много хора бързо решават, съвсем очаквано, че това е тялото на извънземен. Документален филм от 2013 г., наречен „Сириус“, твърди, че тялото принадлежи на същество на 1000 години, което е доказателство за контакт между извънземни и древни цивилизации.

Въпреки това през 2018 г. генетичен анализ на костите на Ата отхвърля тези слухове, като установява, че скелетът всъщност е недоносен човешки зародиш – на момиче от южноамерикански произход. Точната му възраст не може да бъде определена, но изследователите казват, че в проучването си са открили, че мумията е на най-много 500 години.

Освен това е установено, че ДНК-то й съдържа седем гена, свързани с костни и лицеви малформации, преждевременно сливане на ставите и нанизъм. Мутациите, свързани с нанизъм, както и с рядко заболяване, свързано със стареенето на костите, вероятно обясняват необичайния външен вид на скелета.

Това проучване обаче се оказва противоречиво. В опровержение на генетичния анализ друг екип от учени твърди, че генетиката вероятно няма много общо с външния вид на Ата, а вместо това удълженият череп е резултат от усложнение по време на бременност или раждане или в резултат на процеса на мумифициране.

Те също така твърдят, че генетичният анализ е изпълнен с етични проблеми, заявявайки, че няма научна обосновка за оскърбяване на останките.

„За съжаление, нямаше научна обосновка за извършване на геномните анализи на Ата, тъй като скелетът е нормален, идентифицираните генетични мутации вероятно са случайни и не е известно някоя от тях да е силно свързана с патологията, която би засегнала скелета в такава млада възраст“, коментира доцент Сиан Халкроу, биоархеолог в университета в Отаго.

Paisajes cerca de Calama, Chile, 2016-02-01, DD 84 (cropped)

Пейзаж от южноамериканската пустиня

Как е открит скелетът от Атакама?

Историята на откриването му е мъглява и обяснява защо изучаването на мумията е толкова спорен въпрос.

Историята гласи, че е открит от ловец на съкровища на име Оскар Муньос през 2003 г. до изоставена църква в призрачен град, наречен Ла Нория. Той твърди, че е намерен увит в бяла кърпа в кожена торба.

Години по-късно Ата се озовава в частна колекция в Барселона, според The New York Times. Чилийският съвет за национални паметници твърди, че останките са били незаконно ексхумирани през 2003 г. и изнесени нелегално от страната.

В светлината на съмнителната история на Ата, много учени се съмняват дали генетичните изследвания на скелета са етични, не на последно място защото скелетът може да е бил получен незаконно.

ChinchorroMummiesSanMiguelDeAzapa

Мумиите Чинчоро

Има много подобен мумифициран човешки плод, известен като Альошенка, който е открит в Русия през 1996 г. Но за Америка Ата е уникален, въпреки че пустинята Атакама е дом на редица мумифицирани човешки останки.

Тя е болезнено суха, кльощава ивица пясък на западния бряг на Южна Америка, като е и най-сухата неполярна пустиня в света. Условията са толкова тежки в този скалист пейзаж, че учените са използвали района, за да симулират мисии до Марс.

Човешките останки, които са погребани тук, ще бъдат естествено мумифицирани поради силната топлина и липсата на влага. Също така е известно обаче, че древната култура Чинчоро е имала традиция умишлено да мумифицира тела в пустинята, за да почита своите мъртви.

Телата са били мумифицирани чрез различни сложни процеси на балсамиране. Един от тях включва извличане на мозъците и органите, след това напълване на тялото с платнени влакна, а черепа – със слама или пепел, след което тялото се зашива заедно с тръстика. Накрая мумията е запечена с гъста кална паста.

 
 
Коментарите са изключени за Скелетът от Атакама продължава да предизвиква скандали

Повече информация Виж всички