shareit

Шокиращата история зад смъртта на Чадуик Боузман на върха на славата му

| от |

Чадуик Арън Боузман е роден на 29 ноември 1976 г. в Андерсън, Южна Каролина. Баща му, Лерой, е текстилен работник, а майка му, Каролин Матрас, работи като медицинска сестра. И въпреки че ще минат години, преди младежа да се обърне към актьорската кариера, той проявява качества още в началото, които му помагат да се открои: очарователен е, красив и се зарежда от любовта на другите.

Бойните изкуства са популярна нова част от киното през 70-те години на миналия век и Боузман се зарибява. Но се интересува най-вече от баскетбола като студент в T.L. Hanna High School – докато негов съотборник не е застрелян и убит. За да превъзмогне мъката си, Боузман пише пиеса, наречена „Crossroads“.

„Просто имах чувството, че това е нещо, което ме зове“, каза Боузман пред Rolling Stone. „Изведнъж баскетболът не беше толкова важен.“

Get on Up (15285760432)

С други от филма „Get on Up“

В университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, решен да разказва истории, той попада под крилото на актрисата Филиша Рашад, която неуморно търси финансиране за студентите си. Даренията на Дензъл Уошингтън отвеждат Боузман до лятната програма на Оксфорд на Британско-американската драматична академия през 1998 г.

Той завършва през 2000 г. бакалавърска степен по режисура и прекарва следващите няколко години, като пише и режисира пиеси в Ню Йорк, преди няколко малки роли в телевизионни предавания като „CSI: NY“ и „Third Watch“ да го издигнат като екранен актьор, според The ​​Hollywood Reporter. Истинският пробив на Боузман обаче несъмнено е през 2008 г.

Неговото въплъщение в играча на американски футбол Ърни Дейвис в „The Express“ през 2008 г. кара холивудските кастинг агенти да му обърнат внимание. Боузман е избран да играе бейзболната икона Джаки Робинсън през 2013 г., а след това изобразява и една друга легенда в биографичния филм за Джеймс Браун от 2014 г. „Get on Up“ – а през 2015 г. подписва договор за пет филма с Marvel Studios.

Шок от внезапната смърт на Чадуик Боузман

Чадуик е горд да играе чернокож супергерой в „Captain America: Civil War“. Той научава езика кхоса и развива свой собствен уакандски акцент за ролята. Въпреки това, когато филмът излиза по кината през 2016 г., Боузман вече води своя собствена битка в реалния живот – и казва за нея само на няколко близки приятели и роднини.

Смъртта на Чадуик е причинена от рак на дебелото черво, който е диагностициран за първи път чак в III фаза, през 2016 г. Това е още по-трагично от факта, че той бе започнал да се среща с певицата Тейлър Симон Ледуард едва година по-рано. Те се сгодяват тайно през 2019 г., след което се и женят с надеждата, че техният брак ще бъде дълъг и плодотворен.

Боузман продължава да работи по време на битката си с болестта, която включва няколко операции и редовна химиотерапия. От образа му на Норман Ърл Холоуей в „Da 5 Bloods“ на Спайк Лий до Ливи Грийн в „Black Bottom“ на Ма Рейни, Боузман никога не позволява болестта да попречи на работата му.

Той дори се връща в своята алма матер след две години боледуване, за да вдъхнови студентите с трогателна реч при завършването на випуск 2018 г. В нея споделя как е бил уволнен от една конкретна продукция, след като пита защо ролята му е стереотипна, и призовава младите си фенове никога да не забравят принципите си.

Може би най-показателното от всичко е твърдението му, че „борбите по пътя имат за цел само да ви подготвят за вашата цел“. Скоро целият свят ще разбере колко вярно е това за него – когато акаунтите му в социалните медии пускат изявление, в което се казва, че Чадуик Боузман е починал, заобиколен от семейството си.

„Каква нежна и талантлива ДУША“, пише Опра Уинфри в Twitter. „Показвайки ни цялото това величие между операциите и химиотерапията. Смелостта и силата, необходими за това. Ето как изглежда Достойнството.“

Това достойнство шокира онези, които познават Боузман само от работата му, но позволяват на близките му да се подготвят за смъртта му необезпокоявани. В крайна сметка актьорът бе решил да остави работата си да говори сама за себе си.

Chadwick Boseman & Lupita Nyong'o (35852213610)

Как умира Чадуик Боузман?

Чадуик Боузман почива на 28 август 2020 г. Само за един ден туитът, който обявява смъртта му, получава повече от 6 милиона реакции, според Variety. Това е рекорд за един туит, който същевременно предизвиква реакции на почит от хора като Мартин Лутър Кинг III, друг актьор от филмите на Marvel Марк Ръфало и президентът на университета Хауърд Уейн А. И. Фредерик.

„С дълбока тъга скърбим за загубата на нашия възпитаник Чадуик Боузман, който почина тази вечер“, пише Фредерик за CNN. „Неговият невероятен талант завинаги ще бъде увековечен чрез неговите герои и чрез личното му пътуване от ученик до супергерой! Почивай в сила, Чадуик!“

Междувременно много от неговите сътрудници ценят по-сдържаните му проекти като „Black Bottom“ на Ма Рейни. За Дензъл Уошингтън, който продуцира филма, устойчивостта на Боузман при снимките, докато се бори с рака, го впечатлява най-много.

„Той направи филма и никой не знаеше за състоянието му“, каза Дензъл пред Page Six. „Не знаех. Той никога не е казвал нищо. Просто си свърши работата. Чудех се дали нещо не е наред, защото понякога изглеждаше слаб или уморен. Нямахме представа.“

Боузман прекарва последните си години, подкрепяйки благотворителни организации за борба с рака в болницата „Св. Джуд“ и дарява пари на фондацията на Джаки Робинсън и Клуба за момчета и момичета в Харлем – подтиквайки и Дисни да дари 1 милион долара на последния.

И само месеци преди смъртта си, той урежда даряването на лични предпазни средства на стойност 4,2 милиона долара за болници, които се борят с пандемията от COVID-19 в квартали с предимно чернокожо и испанско население в цялата страна. Сумата е в чест на Деня на Джаки Робинсън и символизира номера на фланелката му, 42.

В крайна сметка семейството на Боузман провежда публична възпоменателна служба в Андерсън, Южна Каролина, на 4 септември 2020 г.

„Той беше нежна душа и брилянтен актьор, който ще остане с нас завинаги чрез своите емблематични изпълнения през кратката си, но забележителна кариера“, спомня си Дензъл Уошингтън. „Бог да благослови Чадуик Боузман.“

 
 
Коментарите са изключени за Шокиращата история зад смъртта на Чадуик Боузман на върха на славата му

Повече информация Виж всички