Най-големият банков обир в света

| от |

Историята на Banco Central в Бразилия е повече от пословична. Оказва се, че това е банката, на която доста престъпници са се обучавали. Лесно можем да забележим този пример, когато група бандити влизат в лобито, товарят банкомати с помощта на местни хора, някои от тях дори признават, че са получили пари за помощта си, но не и сума от плячката, а след това изчезват. Подобен абсурд може да се види само в Бразилия, а докато наблюдавате тези кадри, става ясно, че групата е толкова тежко въоръжена, че дори полицаите не смятат да се намесят в цялата операция и пристигат много по-късно.

Банката става известна много пъти, а в един случай успява да влезе в рекордите на банковите обири. Легендата за този обир е отворена и до днес, като никой не може да каже какво се случва с парите. Каква е историята? На 6 август 2005 г. въпросната банка е ударена и бързо успява да се класифицира като един от най-големите удари в този вид престъпления. Бразилците са известни със своите невероятни качества и оригинални идеи. И след като говорим за банков обир, не говорим за въоръжени нападатели, които изпразват касите, а за хора, които влизат в централния сейф на банката. Banco Central е една от банките, която отговаря за обръщението на пари в страната и не е трудно да си представим големината и мащаба на това престъпление.

Проектирането на банков обир е изкуство, което изисква смелост, техничност и много сериозно познание на най-малките детайли. Като бонус ще открием, че избраният период за удар е повече от съвършен – Бразилия има почти никаква до нулева защита на своите банки. За да ни разберете правилно, централният трезор на банката има достатъчно камери, но всички те са свързани към един монитор, който на няколко секунди сменя изображението от следващата камера. По време на самия удар, една от платформите за местене на пари е паркирана точно пред централната камера. Нито един от охранителите не е искал да играе на пъзела „Какво се промени в тази картина“, следователно нападателите имат предостатъчно време за действие.

На 6 август, господата влизат в тунел с начало от къща в квартала, преминават няколкостотин метра и влизат директно в трезора на банката. Това също не е разходка в парка. Не е ясно какво време е било необходимо за изкопаването, повечето експерти смятат, че става въпрос за около 3 месеца, но е възможно да е и малко повече, но количеството изкопан пясък се озовава на централния плаж, част от него заминава и в двора на къщата, като нивото се повдига с метър, а остатъкът се разпределя в различните стаи на дома. Броят на работниците е голям и се действа на смени. Всеки ден се карат свежи сили, като работата е денонощна.

За капак на всичко, извършителите си прекарват електричество и дори телефонна линия, с която да комуникират. Елегантно прескачат канализацията и други пречки по пътя си. Резултатът от цялото това действие е, че напускат трезора на банката със 70 милиона долара или около 120 милиона рейли – бразилската валута. Тъй като самата банка се занимава с оценка на банкноти и реално трябва да премахва износените и повредени банкноти, никой не си е направил труда да види дори серийните номера. Това, което впечатлява най-много е, че бандитите са били повече от доволни от удара си, не са поискали да изнесат повече, за тях тази сума е била напълно достатъчна.

Инспекторите ще признаят, че това е абсолютно чудо, тъй като не е задействан нито един сигнал от охранителните системи. Нито сензорите за движение, нито камерите, нито дори големите стени са успели да спрат господата.

Всеки известен банков обирджия признава, че при един обир, именно парите са цар. Те могат да минат навсякъде, могат да се използват свободно и с малко повече интелект, спокойно могат да се завъртят в най-различни бизнеси и да се изперат като бял чаршаф. Проблемът е друг, как се бяга с около 3.5 тона пари? Това не са джобни пари, които могат да се приберат в джоба или в колата. Легендата разказва, че плячката е натоварена на бус и чак в понеделник сутрин, когато служителите пристигнали, осъзнали каква буря се задава.

Разследването е точно толкова вълнуващо, колкото и самият обир. Полицаите започват издирване на някои от по-сериозните участници, правят профили и се надяват, че най-накрая ще попаднат на правилните хора, но тъй като говорим за Бразилия, където мнозина избират тъмната страна, шансовете са наистина минимални.

Първите пробиви идват на 10 август, когато шофьор на камион, превозващ нови коли, е решил да се предаде, след като забелязал как неговия спътник звъни от всяка бензиностанция. Не било необходимо много време, за да погледне в една от колите и да забележи огромно количество пари. Шофьорът преценил, че не иска да има нищо общо и се предава. Полицията прибира около 2.13 милиона рейли и продължава да следи следващите удари. 5-ма души са арестувани на 28 септември със сумата от 5.22 милиона рейли, признават се за участници, които са копали тунела, но нищо повече.

Въпросната 5-ца се е опитвала да избяга с малък самолет, запазвайки го няколко дни преди обира, но така и не успява да стигне до този момент. На 20 октомври е открит Луис Фернандо Рибейро, който се смята за един от главните заподозрени. Открит е със 7 огнестрелни рани и по-късно семейството признава, че Луис е бил отвлечен и са платили около милион, но обирджията не е освободен. Оказва се, че не винаги е задължително да се търсят нападателите на банката, било достатъчно да се разследват отвличанията, тъй като около 6 други участници са били отвлечени. В хода на цялата операция става ясно, че мнозина предпочитат накрая да бъдат арестувани и да отидат в затвора, отколкото да бъдат преследвани от мафията.

Някои извършители носят кашони с пари, други се крият и живеят почти невидимо, при това в пълна нищета, показвайки колко жестока може да е иронията. Мнозина се опитват да закупят повече имоти и така да скрият средствата, но и това не помага. До януари 2007 г. са арестувани 54 души и са открити около 20 милиона рейли. Останалите участници не са открити, но ако вярваме на легендите, повечето са били отвлечени и убити. Някои дори не са имали пари, но след като легендата за най-големия обир в Бразилия.

Извършителите бързат да закупят имоти или други по-ценни и не толкова забележими придобивки, някои прекаляват, тъй като купуват по-големи къщи, други пазаруват бензиностанции, бързи моторни лодки и много други. При старта на отвличанията става ясно, че повечето участници вече нямат много пари, които да платят.

И за финал ще се окаже, че през следващите месеци, когато започва изучаването на този случай и проверка, много други банки са обрани по същия начин. Въпросният метод работи, но има една много сериозна подробност – подобен удар може да се случи само веднъж. След удара в Banco Central, повечето експерти подсилват стените, подобряват системите си и бързат да се сдобият с по-добро оборудване и още повече хора, които да пазят. Банковите обири не спират, но не влизат чак в такъв мащаб.

Какъв е изводът? Освен успешен удар, човек трябва да знае наистина как да покрие следите си по-късно, 3.5 тона пари не могат да се скрият толкова лесно. Някои от бразилските задържани често се шегуват, че трудностите започнали след задигането на парите, а не преди това.

 
 
Коментарите са изключени за Най-големият банков обир в света

Повече информация Виж всички