shareit

Митовете и истините за Распутин

| от chronicle.bg |

Днес се навършват 101 години от едно от знаковите убийства в Руската империя – това на Григорий Распутин. Личност, чийто живот остава забулен в мистерии, които едва ли някога ще бъдат разгадани. Животът и смъртта на Распутин са толкова дискутирани, че днес вече се намират в полето на митологията, което нарежда мъжа сред изключителните личности на царска Русия – империята, която престава да съществува в началото на ХХ век.

Кои обаче са митовете, които тегнат над този образ? Наистина ли не му е подействала отровата и е трябвало да го застрелят, а после удавят? Възкръснал ли е? Имал ли е свръхестествени способности? Вижте някои от най-тиражираните слухове (защото едва ли някога ще знаем истината).

распутин

Той е имал свръхестествени сили

Григорий Распутин е роден в руско село в Западен Сибир. Родителите му били селяни. В момчешките си години се започва да изучава религията. Тогава сред селяните тръгва мълвата, че има мистични способности. По-късно се жени и става баща на няколко деца, но изоставя семейството си в търсене на религиозен мир и просвещение. Попада в Санкт Петербург, който тогава е средище на най-висшата руска класа. Чрез връзките си се запознава с Цар Николай и съпругата му, царица Александра, които го молят да помогне на болния им от хемофилия син и бъдещ наследник на трона, Алексей. Распутин прави това, което мнозина лекари преди него са се провалили да направят. Историците смятат, че просто е спрял приема на аспирин, вследствие на което хемофилията е овладяна. Но по онова време действието е сметнато за нещо по-голямо и царица Александра го взима под крилото си и той става един от най-доверените й хора и близък член на цялото семейство.

Бил е перверзник и любовник на царицата

Истории за бурния сексуален живот на Распутин се пренасят от уста на уста още докато е жив. Често се говори за бурния му полов живот, посещения на публични домове и странни предпочитания. Историческите данни обаче не доказват никаква интимна близост между него и царицата. Някои биографи смятат, че е бил член (или поне силно повлиян) на сектата на Клист, според чиито вярвания такова „грешно“ поведение доближава душата до бога. Въпреки че мъжът наистина е бил чест посетител на редица публични домове, голяма част от слуховете са създадени след Октомврийската революция, с цел да бъде очернен образът му.

Той е бил задкулисният владетел на Русия

Само дотолкова доколкото един съветник на царя и царицата може да бъде. Всъщност действията му в повечето случаи се оказват неблагоприятни за царското семейство. Но след утвърждаването на ролята му в царския двор и доверието, което царицата му гласува, слуховете, че той е кукловод на империята се засилват. По негов съвет например Цар Николай поема контрол над армията, което го превръща в мишена за мнозина и той е принуден да започне война, оставяйки управлението в ръцете на съпругата си. Тогава действително Распутин играе голяма роля, почти колкото самата царица.

Било е невъзможно да бъде убит

Влиянието на Распутин му спечелва много врагове и над него са организирани редица похищения. Две години преди смъртта му жена, маскирана като просякиня, го наръгва в корема. Той губи много кръв и едва оцелява.

На 30 декември 1916 г. група висши държавници, начело с граф Феликс Юсупов канят Распутин в дома на графа на вечеря. След обилно ядене и пиене, полято с отрова, мъжът не дава никакви признаци на отравяне. Това налага да бъде обсипан с дъжд от куршуми. Легендата гласи, че мъжът оцелял и затова се наложило да бъде удавен в ледена река. Според резултатите от аутопсията обаче в тялото му не са открити следи от отрова и в действителност той е бил прострелян само веднъж, в главата.

Распутин възкръсва

Дори след смъртта на Распутин, слуховете продължават. Според легендата, след като е отровен, застрелян и удавен в река, тялото му е извадено от водите от група минувачи и той бил още жив. Реалността всъщност е далеч по-различна. След като е хвърлен в реката, тялото му е намерено дни по-късно.

На 15 март 1917 година цар Николай абдикира от трона заради събитията от Февруарската революция. Следващата година болшевиките екзекутират него, съпругата му, четирите им дъщери и един син. Историческите данни са неоспорими – Распутин наистина оказва влияние върху кралския двор. Но голяма част от фактите са преувеличени по една или друга причина. Въпреки това, дори днес, измисленият образ на този мъж е по-силен от фактологията.

 
 
Коментарите са изключени за Митовете и истините за Распутин

Повече информация Виж всички