shareit

Мъж, който уби съпругата си, спечели първичните избори от затвора

| от |

Андрю Уилхойт от Ливан, Индиана, прекарва дните си в отглеждане на добитък, но има много по-големи амбиции – затова добавя името си към бюлетината за едно от трите свободни места в общинския съвет на Клинтън през януари. И в крайна сметка печели първичните избори за републиканците – докато е зад решетките за предполагаемото убийство на съпругата си през март.

40-годишният мъж става заподозрян за престъплението, когато 41-годишната му съпруга Елизабет „Ники“ Уилхойт не се появява на работа на 25 март 2022 г. Полицията претърсва дома им и открива капки кръв; той твърди, че предната нощ са се скарали, но и че е спал на дивана и не я е виждал, преди да тръгне за работа на следващата сутрин.

Когато полицията започва да разглежда територията на семейната им ферма и да разпитва роднините му, Андрю Уилхойт променя твърденията си. Според The ​​Washington Post, той признава, че е ударил жена си по главата с бетонна саксия с размерите на бутилка, напъхал е тялото й в багажника на колата си и я е изхвърлил от мост над близката рекичка.

Докато малкият град в Индиана е в шок, когато полицията откриват тялото на Ники Уилхоит под един метър вода на 26 март, убийството й изглежда оказва малко влияние върху местните избори. Според The ​​Guardian, на 3 май Андрю Уилхойт получава 60 от общо 276 гласа.

Андрю е отгледан от окръжна съветничка и помага за управлението на семейни ферми на семейството. Съпругата му, с която имат три деца, работи в клиника по орална хирургия. Отвън двамата изглеждат като щастливо семейство – но приятелите на Ники казват, че бракът им е бил турболентен от години.

През есента на 2021 г. Ники научава, че има рак на гърдата. Тя започва химиотерапия и завършва последния си кръг през март. Този повод за празнуване обаче е помрачен, когато Ники научава, че съпругът й има връзка.

Тя подава молба за развод с него си в окръжния съд на окръг Буун на 17 март.

Когато не се явява на работа на 25 март, загрижени колеги се свързват с полицията. Офисът на шерифа на окръг Буун е подозрителен към кръвта в спалнята, те искат щатската полиция да оглави разследването, за да избегне конфликт на интереси с майката на Андрю Уилхоит.

„Изчерпателното претърсване на района с К-9 хрътки и полиция продължи няколко часа и не успяхме да намерим Ники“, казват от офиса на шерифа. „Разследването в крайна сметка се превръща във възможно убийство.“

Тогава Андрю Уилхойт признава, че той и съпругата му са се карали заради изневярата му. Той твърди, че Ники го е нападнала първа и му изкрещява да напусне къщата. Навън обаче нещата ескалират.

Според Андрю, Ники го нападна около 22:00 часа на 24 март. Той грабва близката бетонова саксия и я ударя с нея в лицето. Несигурен какво да прави по-нататък, той казва, че е поставя тялото на жена си в багажника на колата и отива до Рос Дич, за да я хвърли в рекичката. По-късно той изхвърля и саксията през прозореца на автомобила, докато кара по магистралата.

„Андрю е попитан дали Елизабет все още е дишала, но казва, че не знае, защото не е проверил“, съобщават от полицията. „Андрю разказва, че е карал до мост над реката и я е хвърлил във водата.“

Оттогава е държан в затвора на окръг Буун без гаранция и е изправен пред едно обвинение за убийство от първа степен. Въпреки че го грози присъда от 45 до 60 години затвор, той е информиран на 3 май, че продължава по-нататък на местните избори, след като получава 21% от гласовете.

Според The ​​Indianapolis Star, местната политическа надпревара за общинския съвет е изтеглила само трима кандидати – всички от които са републиканци. Той получава 60 гласа в сравнение със 106 и 110 гласа, спечелени от неговите конкуренти, но тъй като има само трима кандидати за три места, той остава в надпреварата. Според властите в момента проблем изглежда няма.

„Няма правна причина той да не може да бъде кандидат“, казва Брад Кинг, съдиректор на двупартийната избирателна дирекция в Индиана. „Според нашата система вие сте невинни, докато не бъде доказано, че сте виновен. Ако дадено лице е осъдено за престъпление, то вече няма право да бъде кандидат и не отговаря на условията за заемане на длъжност.“

В крайна сметка общностите в Индиана, загрижени за потенциалната победа на Андрю Уилхойт, изглежда не оказват влияние върху въпроса. Следващото му съдебно заседание е насрочено за 27 май, а съдебният процес е насрочен за 29 август. Ще бъде отстранен от бюлетината, само ако стане осъден престъпник преди общите избори на 8 ноември.

 
 
Коментарите са изключени за Мъж, който уби съпругата си, спечели първичните избори от затвора

Повече информация Виж всички