Мъченията и убийството на 19-годишната Мари Спанхейк

| от |

Някои са чували историята на Колийн Стан – младата жена, отвлечена в Калифорния през 1977 г. и държана в кутия от своите похитители в продължение на 7 години. Но мнозина подозират, че похитителите на Стан преди това са отвлекли и убили друга млада жена – 19-годишната Мари Елизабет Спанхейк (на снимката).

Спанхейк, която изчезва през 1976 г., годината преди отвличането на Стан, остава в неизвестност и до днес. Но има убедителни доказателства, че тя също е била отвлечена от Камерън и Джанис Хукър.

Като за начало Стан си спомня, че е видяла снимка на друга млада жена в дома на семейство Хукър, а самата Джанис по-късно признава пред полицията, че тя и съпругът й наистина са отвлекли още един човек – тя твърди, че в личната карта на този човек пише името Мари Елизабет Спанхейк.

Засега обаче Спанхейк остава изчезнало лице и съдбата й е неизвестна.

Изчезването на Мари през 1976 г.

Родена на 20 юни 1956 г., Мари Елизабет Спанхейк е на 19 години, когато се премества от Кливланд, Охайо, в Чико, Калифорния, за да бъде с годеника си Джон Барут. Около месец тя живее спокойно в новия град – намира си работа като модел в магазин за фотоапарати и се настанява в апартамента, който споделя с Джон.

Но всичко се променя на 31 януари 1976 г. когато двамата се скарват, докато са на пазар. Вбесена, Мари решава да се прибере пеша – въпреки че все още не познава града.

Два дни по-късно, когато тя все още не се е появил в апартамента им, Барут подава сигнал за изчезнал човек. Въпреки че са се скарали, той казва на полицията, че се притеснява, защото годеницата му не е взела нищо от вещите си, включително дрехите, куфарите и дори четката си за зъби.

Полицията за кратко смята Барут за заподозрян в изчезването. Един човек им казва, че Спанхейк е искала да напусне връзката, а майка й казва, че мъжът се е занимавал с наркотици. Но Барут отрича да я е наранявал и е освободен като заподозрян, след като преминава тест с полиграф.

С течение на времето мистерията около съдбата на Мари се задълбочава. Никой не е имал представа какво може да й се е случило – поне до 1984 г., когато жена на име Джанис Хукър отива в полицията с ужасяваща история.

YouTube

Колийн Стан

Джанис Хукър, „Момичето в кутията“

През ноември 1984 г. жена на име Джанис Хукър отива в полицията и казва, че иска да предаде съпруга си Камерън.

Тя се е запознала с Камерън, когато е била на 16 години през 1973 г. и се е омъжила за него две години по-късно. Но той има сексуален афинитет към връзването, което Джанис пък не харесва и затова се съгласява той да „придобие момиче, което не може да каже „не“, за да осъществи фантазиите си“.

Хукър обяснява, че до август 1984 г. са имали пленница на име Колийн Стан, която са отвлекли, докато е пътувала на стоп през 1977 г. В продължение на 7 години Камерън е държал Стан в кутия, подобна на ковчег до 23 часа на ден ден, изкарвайки я понякога, за да я изнасили и да я подложи на изтезания като бичуване, изгаряне и електрошок.

Въпреки че Джанис бе помогнала на Камерън при отвличането на Стан, тя в крайна сметка помага и на тяхната пленница и да избяга. След което отива в полицията, защото се страхува, че съпругът й ще нарани нея и децата.

„Никога не съм се чувствала достатъчно сигурна да изпълня планове си за бягство, докато съпругата му не дойде при мен и не каза: „Трябва да се махаме оттук“, споделя самата Стан по-късно.

Но и Стан, и Джанис казват на полицията и нещо друго – че Колийн не е бил единствената пленница на Джанис и Камерън.

Какво се случва с Мари Елизабет Спанхейк?

Както разказва Джанис Хукър, тя и съпругът й отвличат Мари Елизабет Спанхейк на 31 януари 1976 г., докато се прибира към вкъщи след караницата с приятеля си. Двойката й предлага превоз, но когато Джанис отваря вратата, за да пусне Спанхейк да излезе, Камерън я грабва и я дърпа обратно в колата.

Джанис казва на полицията, че Камерън закрепя специално направена кутия върху главата на Спанхейк, която затруднява движението или виждането. Те се прибират вкъщи, където Джанис твърди, че се опитва да утеши истеричната Спанхейк, като й обещава, че Камерън няма да я нарани.

Но това е лъжа.

Същата нощ Камерън води Спанхейк в мазето я завързва за китките с въже, висящо от тавана. Когато тя не спира да крещи, той прерязва гласните й струни.

Неспособна да говори, Спанхейк успява по някакъв начин да убеди Камерън да й даде химикал и хартия и да я развърже за достатъчно дълго, за да напише бележка, която гласи: „Ще ти дам всичко, което искаш, ако ме пуснеш.“ Но Камерън няма никакво намерение да я пуска. Джанис казва на полицията, че той я прострелва два пъти в корема с пистолет и я удушава до смърт.

След това тя му помага да увие тялото в одеяло. Те слагат трупа й в колата си, излизат от града и я погребват близо до националния парк Ласен. По-късно Джанис казва, че знае името на Спанхейк, защото го е видяла в личната й карта.

Малко над година по-късно, след като Джанис и Хукър отвличат Стан през май 1977 г., новата им жертва забелязва снимка на друга жена.

Снимката е „нещо като снимка за паспорт“, казва Стан. „Всеки път, когато излизах и влизха в кутията, виждах този лик.“

Мари Елизабет Спанхейк ли бе тази жена? Въпреки че следователите никога не успяват да намерят тялото й – и Джанис Хукър никога не е обвинена в престъпления поради сътрудничеството си с полицията – някои са сигурни, че Спанхейк е първата жертва на семейството.

Сериал на Netflix по случая разглежда не само изчезването на Спанхейк, но разказват и за обезпокоителните сънища на жената, която се премества в апартамента на Спанхейк в Чико през 2000 г. Тя твърди, че домът е обитаван от духове и че сънува сънища с финални моменти на 19-годишното момиче.

Официално обаче Мари Елизабет Спанхейк остава изчезнала, а не жертва на убийство. Въпреки показанията на Колийн Стан и Джанис Хукър, нейната съдба остава неизвестна.

 
 
Коментарите са изключени за Мъченията и убийството на 19-годишната Мари Спанхейк

Повече информация Виж всички