shareit

Как Марте Ханау успя да разори Франция с финансова пирамида за милиони франкове

| от |

Чарлз Понзи поставя историята на една от най-големите и успешни измами, като за кратко време успява да прибере доста ресурси за себе си. Години по-късно ще открием, че Бърни Мадов ще създаде една от най-дългите и успешни пирамиди, прикривайки се толкова добре, че ще трябват години, преди да бъде разкрита мистерията. Оказва се, че измамниците могат да се открият във всяка една страна, а за тяхното съществуване има две изисквания – да има достатъчно богати хора и второ – да бъдат достатъчно глупави. Дори години по-късно ще открием, че мнозина виждат създателите на пирамиди като истински герои и дори творци – все пак те не са виновни, че някой няма и минималната финансова култура, за да разбере, че се превръща в жертва на собствената си глупост.

А как най-често завършва тази приказка? Когато през 30-те години на миналия век забележим, че френската полиция най-накрая успява да открие Марте, от нея не е останало нищо, което да говори за лъскавия и охолен живот. Липсват бижутата, морските вили, редицата спортни автомобили и скъпото шампанско. Наричат я една от най-големите финансови акули във Франция, но когато най-накрая я откриват, тя живее в един западнал апартамент в сграда, която сякаш е ударена няколко пъти от апокалипсиса. Сградата няма асансьор, а самата героиня е повече от смазана. Единствената мебел, с която разполага, е наличието на едно старо кожено кресло, пишеща машина и някакво старо легло.

Марте се превръща от съвършен измамник и майстор на финансовите пирамиди, до абсолютната развалина, макар и в историята на Франция да остане дълго време като господар в този бизнес. Според нейните откровения, през далечната 1928 г. е успяла да задлъжнее с няколко стотин милиона франка. Още тогава обещава, че може и най-вероятно ще се разплати на своите кредитори, но годините минават и пари никой не вижда. Нейната приказка е дълга около 10 години, а в своя апогей е по-известна дори от френския президент. Нейната магнетична визия покорява сърцата, но и ума на голяма част от инвеститорите в пирамидата ѝ. Марте е толкова влиятелна, че скоро се намира във всеки по-голям вестник, създава финансова империя с чужди милиони и бързо успява да проправи път до американски конгресмени, президента на САЩ, а в Европа успява да вземе сърцето на топ финансистите, пътува за лична среща с Бенито Мусолини и още много други.

Легендата разказва, че само Хитлер не е имал време да се срещне с нея, за което по-късно е съжалявал, но това не е потвърдената информация. С какво се занимава? Преди да се разкрие измамата, Марте разказва, че има редица компании и има нужда от инвеститори, които да осигурят старините си.  Занимава се с производство на най-различни стоки, както и производство, но истината е, че с новите пари плаща дивиденти на старите инвеститори, а реално няма нито един процес, който да обезпечава приходите. Жената е това, което Чарлз Понзи прави през 20-те години на миналия век в Бостън. Всеки един от френските клиенти на Марте има обещание за годишно изплащане на около 40% от неговата инвестиция, а това означава удвояване на парите в рамките на 3 години.

С подобни обещания е сигурно, че нито един човек не би могъл да се дърпа, а и рекламата на този бизнес не е лоша – освобождаването на парите от поробващата банкова система, която винаги намира как да добави още някоя лихва или стойност. За медиите това е финансовата Жана д’Арк, но за инспекторите е просто една много добра и почти завършена измамница, която няма какво да добави или да потърси. Дори и след залавянето ѝ, тя ще продължи да споделя, че основното желание е било да освободи парите на хората – други нарушения не е извършвала или поне така твърди.

Във времето, когато трябва да се появи още един път в съда, нейното амплоа е сринато. Тя не е финансовият гуру, който всички познават и искат да подкрепят, а жена, която по-скоро е изпаднала в немилост и сега прилича на човек с нулеви социални помощи. Всичко започва в Париж през 1884 г. и появата ѝ на бял свят. Майката на Марте продава бебешки дрехи и се радва на добри финансови постъпления. Детето се справя отлично в училище и изпреварва абсолютно всички в голяма част от предметите, като в математиката поставя нови граници.

Марте има амбиции да стане учителка, но в един момент осъзнава, че това ще е пропиляване на талант. На 24 години се омъжва за Албърт Блоч – син на бизнесмен от Лил и идва време за нови начинания. През 1912 г. дамата отваря своята първа парфюмерия в Париж и малко по-късно ще пусне своя нова козметична линия. По време на Първата Световна война бизнесът ще бъде продаден, за да се предложи нещо ново на войниците – комбинацията от кафе и ром, предлагани в специални малки бутилки за консумация в окопите. Властите са изненадани от идеята, но после налагат санкции, защото в питието няма нищо от посоченото – ром и кафе е последното, което човек ще опита в тази комбинация.

След войната Марте ще се разведе, но ще остави бившия си съпруг като бизнес партньор, а историята тепърва ще стане интересна. За Албърт ще казва, че макар и да е студен, същият просто знае и може да продава, в това отношение е готов да продаде фъстъци и на папата, стига само да го открие. Докато тези похвали се движат, дамата вече търгува на фондовата борса и създава вестник, който през 1925 г. е добре дошъл. Франция помни този период като шеметните години и по това време пари могат да се правят и от въздуха. Самата тя нарича своя проект „един от най-честните бизнеси“ и започва да продава своите акции свободно. В началото онези, които я следват, също успяват да капитализират някои определени финанси, но само толкова. Бизнес дамата осъзнава, че французите имат едно много слабо звено – патриотизмът.

Ако някой се появи с френска компания, която се бори срещу света, всички развързват кесиите. Тя търси преподаватели, дребни търговци, пенсионери, вдовици, собственици на малък бизнес и още много други. Взима техните спестявания и след това обещава да ги инвестира. Най-често инвестицията е ново облекло, някоя друга кола, имоти и бижута, които нямат възвращаемост, но кой изобщо мисли за такава? Вместо да се притесни, че средствата приключват, измамницата започва да обикаля страната и да продължава да продава същите мечти без никакво покритие. Нейният съпруг ще организира вечери, ще прави банкети и ще се опитва да намери отчаяните хора на всеки град, а в това е изключително добър. До 1928 г. Ханау вече има империя от инвеститори, разполага с четири офиса само в Париж, наема персонал от 450 души – 200 от същите са агенти, които трябва да работят и да разширяват компанията в Белгия.

Броят на инвеститорите нараства до 60 000 души, а те носят близо 220 милиона франка или около 135 милиона долара днес. Самата тя се хвали, че работи по 15 часа на ден, но истината е, че в повечето случаи се опитва да задоволи тръпката с казино игри на Френската Ривиера. Според по-късни изследвания става ясно, че е успяла да инвестира близо половин милион франка в бижута. Луксът на нейния живот достига висота, в която ще пътува с две луксозни возила – второто е в случай, че първото се счупи. Успехът има две страни, поради факта, че френските банки губят някои от най-големите си влогове, тяхната първа работа е да започнат свещена война с нея и да следят къде отиват парите.

Скоро повечето вестници, освен нейния, ще започнат да питат и каква е гаранцията, че средствата на инвеститорите ще се върнат, както и с какво точно се занимават посочените компании. Повечето френски политици започват да се дърпат и отказват снимки, както и интервюта с нея в едно издание. Марте се превръща в човек с твърде много въпросителни, а за капак се оказва, че бившият съпруг винаги е намирал добър начин да постави малко повече франкове в кутии за пури, с които да подкупва различни постове. През 1928 г. най-накрая става ясно, че полицията е арестувала създателите на френската пирамида за финансови измами. След разкриването на тайната, двамата веднага заявяват, че са банкрутирали. Тълпите се редят пред офисите и искат парите си обратно, но междувременно казината не връщат нищо. Във всеки град във Франция има хора, които остават на улицата и никога не виждат никакви печалби. Звездата от вчера, днес се превръща в най-мразения и търсен човек, който има защитата на затвора. Необходими са месеци на полицията и прокурорите да стигнат до някаква нишка, след като трябва да разгледат тоновете документи, които са събрани.

Точно като Понзи, дамата е използвала средствата от новите инвеститори, за да плаща на старите. Резултатът от подобни маневри е, че най-накрая достигаме до онзи специален момент, когато пирамидата ще рухне и ще се нареди като първото най-голямо събитие във Франция след падането на Айфеловата кула – ако такова се беше случило. Служителите също вярвали в голямата магия и отказвали да съдействат на полицията – за тях това бил легитимен и успешен бизнес. Дори Блоч ще твърди, че е измамен от своята бивша съпруга. Това не е края на Марте, нейната следваща задача ще е да започне гладна стачка и да стигне до болницата, където принудително ще започне захранването ѝ. Докато е там успява да отвори прозорец и да избяга с помощта на чаршафите в стаята.

След няколко часа в свобода, дамата ще мине само през пощата, за да изпрати писмо до министъра на правосъдието и след това се връща обратно в затвора, за да се предаде. Огромното унижение на правителството ще доведе до по-бързото задвижване на делото с надеждата, че скоро поне ще има някакви пари за множеството клиенти. Единственият начин да се сложи край на всичко това е с връщането на Марте в бизнеса, където трябва да възстановява парите на пострадалите. Към това трябва да добавим и наличието на гаранция от още няколкостотин хиляди франка. Бизнес дамата създава нов финансов вестник, на първа страница дава писмена клетва, че ще върне всичко до последния франк и се захваща за работа. През 1930 г. е призована в съда, но там е готова не само да направи цирк, но и да се бори за правата си.

Чарлз Понзи – първият създател на финансова пирамида

Първо отрича всяко едно обвинение, след това прекъсва свидетелите и заявява, че това правосъдие е гнило и пропито с отрова. Поправя всяка една цифра в документите – нейните собствени – и създава толкова много смут, че накрая дори охраната ще се обърка какво точно да направи. През март 1931 г. Марте и нейният бивш съпруг са обвинени и изпратени в затвор за 2 години. Добавена е глоба от 9 000 долара – ако говорим за днешните пари – и след това изчезва за кратко от лицето на финансовия свят. В затвора, дамата обжалва своята присъда – много рискова маневра, след като по-високият съд може да повиши присъдата. Точно така се случва, новото дело носи още една година затвор, към вече спечелените две, както и няколко месеца, защото е била изключително арогантна към аудиторията си.

По време на второто дело, дамата е свободна, защото нейната присъда се разглежда, но това не ѝ пречи да избяга за известно време и да бъде открита едва през февруари 1935 г. Марте е въоръжена и след като вади своя пистолет срещу униформените, хората нямат никаква милост и я обезоръжават. По нейните думи, тя просто поискала да се самоубие. Дори това право не е позволено и скоро измамницата е в затвора, този път завинаги. Знае се, че през юли същата година е успяла да открие отрова, с която да се самоубие завинаги. Открита е бележка, в която се споделя, че дамата е задушавана от пари и вина и вече иска да живее свободно, сбогува се със света и с това слага край на разследването. Никой не знае колко пари изобщо е имала и колко е успяла да задели някъде другаде.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Как Марте Ханау успя да разори Франция с финансова пирамида за милиони франкове

Повече информация Виж всички