Как един град реши да се разправи с местния бияч завинаги

| от |

Кен Рекс Макелрой е човек с особена история. Роден е през далечната 1934 г. в семейство от 16 деца. Тъй като семейството живее в страшна бедност, Кен често се мести между Канзас и Озаркс, преди да се установи в Скидмор. Напуска училище на 15-годишна възраст и бързо започва да се занимава с престъпления.

Прави кражби на дребно, краде добитък от фермите и освен това има подход към жените. Първите две десетилетия от живота му са пълни с подозрения за кражби на зърно, бензин, алкохол, антики, добитък и винаги успява да избяга от съда, макар и да го посещава повече от 21 пъти. В повечето случаи свидетелите отказват да дадат показания, защото са били заплашвани, преследвани и често наблюдавани от Кен. Биячът се превръща в една абсолютна заплаха за малкото градче и мнозина започват да се молят да не са жертва на неговите престъпления. Скоро и околностите ще пропищят от него.

През съзнателния си живот, г-н Макелрой ще има повече от 10 деца от различни жени. Последната съпруга е Трена Маклауд, която е негова партньорка на 12-годишна възраст, докато самият Кен е на 35 години. Причината за тяхната връзка е насилие, Кен я изнасилва многократно и макар родителите да не искат да се сродяват с въпросната тъмна личност, нямат особен избор. Макелрой запалва дома им и след това убива кучето им. Ако му се налага да се връща, нападателят обещава, че ще започне да стреля по хора. Трена забременява на 14-годишна възраст и напуска училище в 9-и клас.

Тъй като семейството ѝ няма много жизнено пространство, малкото момиче трябва да живее в неговия дом при втората му съпруга Алис. Макелрой се развежда с Алис и се жени за Трена, за да може да избегне обвиненията за изнасилване, на които само Трена е свидетел. След около 16 дена от всички тези събития, малолетната майка ражда своето дете, взима вече бившата съпруга и двете бягат обратно при родителите на Трена. Историята показва, че Трена и Алиса са били върнати от техния нов съпруг. Когато семейството на Трена не е у дома, той се връща обратно, убива новото куче и изгаря дома им отново.

Трена разказва, че Макелрой е задържан отново през юни 1973 г. за изнудване, нападение и изнасилване. Арестуван е, изпратен е в ареста и след това пуснат под гаранция от 2500 долара. Трена е малолетна и е изпратена в приемно семейство в Мисури. За кратко време се надява, че най-вероятно е успяла да избяга, но тъй като има дете от своя насилник, законът позволява да отиде на свиждане. Кен пристига пред къщата на приемното семейство и стои там с часове, взирайки се в прозорците. Казва на приемното семейство, че е готов да размени момиче за момиче, за да получи детето си обратно. Оказва се, че Кен прибира тяхното момиче, чийто автобусен маршрут познава и го държи като заложник.

На 27 юли 1976 г. Макелрой стреля по фермер на име Роман Хенри. Хенри го кани в своята ферма и го предизвиква на дуел. Идеята е, че двамата ще стрелят по мишени, но Кен решава да стреля по домакина – два пъти. Обвинен в опит за убийство, Кен отива отново в съда и открива двама свидетели – ловци на еноти, които потвърждават, че техният приятел е бил с тях на лов, много по-далече от фермата на пострадалия. Отново освободен, бандитът продължава да вирее свободно и безнаказано, показвайки, че е над закона.

Следвайки своя сериозен пример, децата на Кен също се наслаждават на завещаната анархия от баща си. Един от наследниците му се опитва да открадне бонбони от магазина на Ърнест Бо Боуенкамп и неговата съпруга Луис. Двамата прогонили детето и му казали повече да не се връща. То изпълнило заръката, но изпратило баща си да се разправя.

В една от следващите вечери, Кен причаква Ърнест в глуха уличка и опира пушка във врата му. При опит да избяга, Ърнест е прострелян, но оцелява и в болницата отново повдига обвинение за нападение. Кен е задържан и изправен на съд, но обжалва присъдата си и е пуснат под гаранция, докато очаква решението. Щастлив от този факт, мъжът се озовава с ново оръжие М1 Garand и нанизан щик на нея. Минава покрай местен бар и започва да се заканва какво ще прави с ранения магазинер, когато излезе от болницата.

Хората в бара не спират да звънят на полицията, не са особено доволни от факта и решават да потърсят полицията.

На 10 юли 1981 г. местни жители се обръщат лично към полицията. Шериф Дан Естес предлага на будните граждани да направят стража, но да не нападат Кен. Тъй като градчето е малко, полицията на съседния по-голям град е готова да се отзове, ако има някаква по-жестока атака. Щом шерифът напуска града, доброволци се събират в бара и го пълнят по шевовете. Кен също е пристигнал в Нодауей, където очаква своята присъда. Тъй като делото отново е забавено, а нападателят демонстрира своята сила и смелост, домакините вече са намерили решение на проблема.

Макелрой, доволно почерпен, купува още 6 бири и тръгва към автомобила си. Докато се опитва да запали, някой от групата открива огън. Два от куршумите попадат в тялото на нападателя, един път от ловна карабина и един път от 22 мм пушка. Твърди се, че на мястото има близо 46 свидетеля, включително жена му Трена Макелрой, тя е в колата, когато започва престрелката, но не е пострадала. Никой не звъни на бърза помощ, Кен Макелрой издъхва пред погледа на онези, които е тормозил с години.

Този път те печелят една дълга игра на тормоз. Трена твърди, че може да разпознае убиеца, но всички останали свидетели посочват, че не са могли да видят кой е стрелял, както и не са били сигурни за фаталните изстрели. Полицията не завежда дело, тъй като 45 души не могат да посочат нищо, а Трена няма никакви шансове. Местният журналист Стив Бухър е изненадан от мнението на жителите на малкото градче – Кен е трябвало да умре, при това много по-скоро.

След смъртта на Кен Макелрой, Трена се опитва да изкара пари от случилото се. Тя съди всички общини, включително и шерифа. Иска 5 милиона долара, но вместо това получава едва 17 600 долара от всички, тъй като никой не признава вина и тя не може да докаже. Вдовицата се мести в Мисури и умира през 2012 г.

Историята на Кен Макелрой се разказва в много вечерни програми, списания и дори документални филми. Въпреки сериозните си обвинения, този човек успява да плаши градове и да показва своята лудост, но има един особен проблем при цялото блъфиране. Рано или късно всички получават необходимите козове и се наговарят за една зловеща игра.

 
 
Коментарите са изключени за Как един град реши да се разправи с местния бияч завинаги

Повече информация Виж всички