shareit

Как един аматьор извърши най-големият банков обир в историята на Маями

| от |

Какво е необходимо, за да станете милионер? Брилянтна идея, с която да покорите пазара, малко повече иноваторски дух, постоянното спестяване на средства, а защо не и изграждането на някои пасивни потоци от постъпващи финанси. Точно по тази причина няма как да не открием наличието на доста интересни предложения, които носят доста сериозни стъпки в това отношение. И ако нямате абсолютно никаква представа за финансовия свят, просто може да направите това, което прави Карлс Монзон.

Не сте чували за него, защото все пак е един от съвременните банкови обири – случва се през далечната 2005 г. и макар да получава медийно внимание, по-късно бързо изчезва от полезрението на аудиторията. Въпреки това самата история е достойна за филм, особено след като самият Карлс предоставя майсторство и дълго време играе по нервите на властите. Те го преследват заради скромната сума от 7.4 милиона долара, а самото приключение започва с въоръжени нападения, наркотици, отвличане и много пари.

Изненадата на това престъпление е, че авторът дори няма криминално досие – той е от онези невидими граждани, с които ще се разминете без никакви проблеми, особено след като откриете, че аудиторията е подготвена за много сериозни изненади и се опитва да открие още много възможности за успех. 32-годишният кубински мигрант живее в Маями и е един от най-праволинейните хора на квартала. Всичко върви прекрасно, докато един ден не получава телефонно обаждане.

Месецът е април 2005. Неговият приятел Онелио Диаз работи като охранител на международното летище в Маями и признава, че има достъп до сериозни суми, като през ръцете му преминава сумата от близо 100 милиона долара. Парите пристигали винаги с немската педантика на Луфтханза и идвали от Франкфурт. Наредителят им е немската банка Commerzbank до Федералния резерв на Маями. Като по часовник Диаз и неговите хора оставят парите на асфалта пред самите складове, изчистват всички митнически подробности и след това парите напускат летището – това се случва всеки ден.

Businessman putting money in suit jacket pocket

Охранителят е забелязал редица проблеми в работата и често смятал, че един много жесток удар може да попари немската банка, която дори не подозира на какъв принцип работи Федералния резерв и колко точно внимание обръща на защитата. Понякога вратите на самия склад се отваряли широко отворени, защото жегата не можела да се пребори, а още по-лошото е, че служителите вътре нямали никакви климатици.

По това време Диаз вече бил готов да изтегли своята пенсия и да изчезне бързо, но имал нужда от партньор и в това отношение виждал Монзон като правилният човек. Правилното позвъняване е факт, особено след като открием, че кубенецът бил вманиачен от телевизионни предавания за престъпления, които няма как да бъдат пропуснати. На 6 ноември заедно с още няколко човека, господата влизат в склада, задигат парите за около минута и дори не им се налага да произведат изстрел. Всичко можело да мине по план, докато един от участниците в обира не започнал да се хвали, че нещо не е наред. Какво кара един шофьор на такси да направи този обир?

Карлс очаквал дете и се опитвал да свърже двата края, като трябва да се грижи за съпругата си, както и за бъдещия си наследник. Парите не стигали, докато не се обадил Диаз. Разговорът между двамата е безумен, разказите на охранителя се стрували твърде фантастични на Карлс, който продължавал да не вярва, че толкова лесно може да извърши един сериозен банков обир. Интересното тук е, че кубинецът не повярвал веднага на историята. Това го накарало да се регистрира няколко пъти в един от близките хотели и да наблюдава работния процес на охраната. Всичко било точно така, както се описва от колегите. Очевидно е, че за изпълнението на обира има цели два часа прозорец. Заедно със своя приятел, Карлс краде два пикапа  Ford 450 от Джаксънвил, Флорида и заминава директно към склада в Маями. Взима своя вуйчо Конрад Перера, девера си Джефри Бутрайт и колега от компанията – Роберто Перез. Няколко месеца преди обира, съпругата на Карлс ражда наследника, но за жалост при усложнения, детето умира.

Това го мотивира още повече, особено след като сега трябва да има средства, за да осинови дете. Това бил много скъп процес в САЩ, следователно няма как да не се случи. В деня на обира, Перез трябва да играе наблюдател и да следи за появата на полиция. Бутрайт кара един от пикапите към хангара, а Монзон и Перера ще са хората, които ще натоварят парите и ще започнат цялата мисия. С прикрити лица, двамата влизат и вадят своето оръжие. Карат всички охранители да легнат по лице. Часът е 3 следобед и никой няма никакво намерение да се съпротивлява. Двамата имат достъп до 42 торби,  като всяка една съдържа 2.1 милиона долара. Успяват да измъкнат около 6 торби, но в последствие едната пада в движение. Събират сумата от 7.4 милиона долара.

Отиват до следващия автомобил, прехвърлят всичко в найлонови пликове и карат до личния автомобил на Карлс. Двата откраднати автомобила се изгарят, защото прекомерното гледане на криминални филми и изследването на ДНК. Междувременно самите охранители нямат нищо, което да предложат на ФБР, не са забелязали никакви отличителни белези, просто са дошли изненадващо и са събрали всички средства. ФБР предлага награда от 150 000 долара за всяка информация, която може да им помогне. Започва много сериозно подслушване на телефоните, като сред тях присъства и Монзон. Той не е от глупавите хора, изобщо не се опитва да демонстрира новите приходи. Просто чака своя момент да започне работа и да се покрие. По примера на обира на Луфтханза в Ню Йорк, той продължава да стои под радара, но неговите приятели започват едно много сериозно пазаруване.

Airport at the colorful sunset

Наркотици, алкохол, бижута, стриптийзьорки и още много други се въртят около всички участници. Бутрайт привлича толкова внимание, че най-накрая една банда организира неговото отвличане и иска сумата от 1 милион долара от Монзон, за да го освободи. Малко след като парите са платени, Бутрайт продължава със същите си пороци. При втората такава случка ФБР вече подслушва неговия телефон. Този път властите разглеждат и няколко сигнала пуснати към мозъкът зад цялата операция. Агентите очаквали да чуят история за пари, но вместо това попаднали на отвличане.

За пореден път Бутрайт е отвлечен от стрип клуба и двама души заплашват с убийство, ако не се плати откупа. Докато чака за пореден път обаждането от полицията, мъжът е посетен от властите. Задържан е по време на посещение при лекар и тогава му споделят, че трябва да приеме условията, в противен случай неговият девер може да пострада. ФБР помага, но това е всичко, което прави за тях, следват присъди. Диаз получава 16 години затвор, Бутрайт има присъда за 13 години, Перера получава 11, Перез има около 6, а съпругата на Монзон има само 3 години.

Геният зад престъплението се съгласява на 17 години, но свалят 6 години за съдействието. Освободен е през 2016 г. Тук остава и голямата легенда, какво наистина се случва с парите? Карлс води полицията до своя дял, но останалите 6 милиона липсват. Съучастниците споделят, че са изхарчени, но дали това е наистина така, никога няма да разберем.

 
 
Коментарите са изключени за Как един аматьор извърши най-големият банков обир в историята на Маями

Повече информация Виж всички