shareit

Изкуството на хибридната война – BBC срещу Russia Inside и има ли човек зад този профил?

| от |

Интернет е голям и всеки има свободата да бъде точно това, което иска, стига това да не нарушава закони и да не наранява никого. В толкова вълнуваща среда, не трябва да забравяме, че интернет има и още едно положително качество, позволява анонимност. В епохата на прокси войните и дезинформацията, няма как да избягаме от един особено интересен и вълнуващ факт – туитър. Компанията, която някога трябваше да бъде придобита от Илон Мъск срещу сумата за милиарди долари, сега се превърна в бойно поле, сякаш винаги е била, на идеали и разпространението на пропаганда.

Интересен факт е, че след всяко по-интересно и глобално събитие, един и същи туит започва да се разпространява от различни акаунти, но винаги с едно и също съдържание. Достоверността в много отношения ни доказва, че колкото повече последователи има един потребител, толкова по-висок е шансът да стои малко по-високо в социалната йерархия.

След като самата мрежа е свободна и позволява на всеки да се регистрира и споделя всичко, което прецени, като по този начин може да намери съмишленици, приятели и нови почитатели, ограниченията са несъществуващи. От една страна това е положително, особено след като откриваме някаква свобода на словото, но от друга има една система, която генерално може да спечели вниманието на всички почитатели на пропаганда, фалшиви новини и още много други специални факти.

И след като не е трудно да се разпознаят или открият подобни фигури, особено в туитър, нека обърнем внимание на един от най-големите, както и на историята между изтока и запада, чийто произход се разглежда от две уважавани медии, ако поне можем да вярваме на основното описание – BBC и Russian Insider. Избираме точно този профил по една много важна причина – интересът му беше насочен към Сирия и бойните действия, които Русия подкрепяше, опирайки се на режима на Башар ал Асад.

Стигна се до няколко по-сериозни и тежки удара, включително и използването на химическо оръжие срещу мирни жители, интернет се активира, използвайки най-различни социални мрежи. И точно тук трябва да ви запознаем със Сара Абдулах. Същата има туитър профил с повече от 300 хиляди последователя, фейсбук страница, профил в руската социална мрежа Vkontakte, Instagram профил, Pinterest профил и други. Името ѝ много прилича на друг профил в Linkedin, който обаче се дистанцира значително от изказванията на тази дама. Защо ѝ обръщаме толкова внимание?

Войната в Сирия започна да губи своя блясък, а влиянието ѝ е наистина впечатляващо, Сара Абдулах се ориентира към европейския театър на действия и до днес се смята за един от най-активните почитатели на про-руски теми, проблеми и други. Сара се описва като независим ливански геополитически коментатор, професор с много титли и научни трудове. До тук добре, но най-малкото, което един човек с подобна аудитория в интернет може да направи, е да верифицира своя профил, за да не бъде изгубен или да не бъде атакуван.

Обикновено е необходимо много малко време, преди нейните постове да се споделят или разпространят от цялата мрежа последователи, да се преведат активно и да залеят интернет. Има само една малка подробност, според британското издание BBC, човек с такова име просто не съществува. Това би било смело изказване, особено след като все пак говорим за такова влияние, но се оказва, че още по време на конфликта в Сирия, именно тази дама е един от най-големите активисти.

BBC обръща внимание на персоната в момента, в който започва активирана и масирана програма, с която да се твърди, че не е използвано химическо оръжие срещу населението на Сирия. Би било изключително смело да се твърди, че един човек е просто плод на нечия фантазия, но нека обърнем внимание на основните факти. Британците откриват, че фалшивите новини идват от профили, представляващи се за независими журналисти, които имат зад гърба си цяла армия от последователи. Има само един проблем, никой не знае как точно съществуват.

Сара Абдулах е направила своя туитър профил през далечната 2015 г. и в рамките на 7 години се превръща в нещо като звезда в тази социална мрежа. Повечето се крият зад флага на мира, но масово са заели една и съща позиция. При опит да се свържат с една подобна звезда на име Ванеса Бейли, за да коментират и поне да я верифицират, нейният отговор е, че това е опит на английската медия да заглуши независимите журналисти, които се борят за истината. Бейли реално съществува, след като основната ѝ цел е да се появява пред руски информационни канали и различни медии, за нея се твърди, че е виждана в ефир като реален човек.

При разглеждането на Сара, тя може да се похвали като човек от ранга на Джереми Боуен – журналист за Близкия изток със 167 хиляди последователи, както и други кадри. Интересното е, че освен снимки на себе си, тя продължава да споделя различни про-руски съобщения, про-Асадски опорки, включвайки и атаки към Обама, американските демократи и Саудитска Арабия.

Няма нищо лошо в това един човек да има своя гледна точка или да подкрепя някого. Проблемът е, че от броя налични снимки, човек може да забележи доста съмнителни факти. Например повечето кадри от дома ѝ могат да се свържат със западна обстановка, която няма нищо общо със Сирия, впрочем в някои отражения се забелязват и къщи в американски стил, които със сигурност не са налични в Сирия. Бихте казали, че това е дама, която просто живее в чужбина, но милее за дома си?

Приемлив факт, но с още едно условие, какво точно може да се сподели за нейните интернет изяви, публикации, новини, статии, публични изяви, видео разговори, коментари в телевизия и много други? Нищо. Абсолютно нищо и в архивите на Google News, където са направени няколко търсения, които биха могли да покажат публикации или информация на английски или поне на арабски език. При опита да се коментира нейното мнение, както и да бъде поканена за гост в едно от всички предавания, Сара отказва и не желае да бъде замесвана.

През 2017 г. нейният акаунт се смята за един от най-влиятелните, като с изследването са натоварени Graphika – компания за онлайн импакт и проверка на влияние в социалните мрежи. Тя е първа в търсенето по противоречиви теми за Сирия и други. Проверката на BBC показва, че тази дама никога не е написала нещо вярно или достоверно, а само удобното. Интересното е, че нейният профил никога не е по-различен от масата, стремяща се да дезинформира.

Нещо още по-важно е, че Graphika откриват и други подобни профили, стремящи се да спечелят внимание или да пренапишат истината с по-удобна. В много отношения е трудно дори да коментираме какви точно са интересите. Изследването показва, че основните почитатели са про-палестинци, про-руски и руски съюзници, бели националисти с крайности, включително и екстремистки. Почитатели на Тръмп и други крайно десни или конспиративни групи.

Хаштагове като #SyriaHoax за разпространяване на фалшиви новини се раждат именно от този профил. И точно тук идва въпросът, ако това е човек, който стои зад истината, защо не може да бъде открит, защо не може да бъде поканен или използван по-силно за дадена идея, била тя и пропаганда? Питайки другият профил „Бейли“ относно разпространението на фалшиви новини, нека обърнем внимание на отговора:

„Защо BBC не разследва произхода на Белите каски?“

Това е опозицията на Асад, която се опитваше да спечели демократични избори и да даде ново начало на страната си, познато още като рестарт на системата. Единственият проблем е, че това е типичният уатабаутизъм, в който вместо отговор, събеседникът получава въпрос, за да може бързо и лесно да се избяга от темата.

Вместо да се задават въпроси, по-важният поглед е именно към фактите, в противен случай разпространяването на фалшиви новини ще продължава завинаги. Нещо още по-интересно е, че светът все повече търси независимите източници, които обаче силно се превръщат в зависими. Личният сайт на дамата или профила, практически съществува с анонимна регистрация и е в частна компания в Аризона. Единствената следа е, че тя е обикновено ливанско момиче, което обича да коментира геополитиката и настоящите събития.

Докато повечето се опитват да потърсят отговор на тази тема, изненадващо се оказва, че изтокът вече е успял да намери този истински независим журналист, описан като едно скромно момиче от Ливан, което се опитва да дискутира гео политиката.

Всичко започва с дълбоки оправдания, налични в сайта Russia Insider, които посочват, че когато един човек не е съгласен с основната вълна, то задължително ще бъде разпространител на конспиративни теории. Според журналистите от другата страна, Сара е реален човек, който никога не е имал дори възможност да се изправи пред BBC, защото можела да каже истината. Коя истина, след като официални източници посочват точно обратното на нейните теории, това не можем да знаем.

Въпросната руска медия е успяла да се свърже със Сара и да получи информация за нея през мейла ѝ. На въпроса дали дамата има някаква връзка с Хизбула, тя отговорила, че е напълно независима и няма общо с нито една политическа организация, нито с правителството. Виждате ли, ливанката е била обидена от факта, че никой не се е опитал да докажи обратното на нейните думи, а вместо това следва съмнения в нейната идентичност. Към времето, в което руският отговор е написан, всички опорки са разбити.

Забавно е, че дори е обърнала внимание на Джамбазки.

Имайки предвид огромните страхове на Русия към хомофобията, нека обърнем внимание и на един забавен факт. Автор на разследването в BBC е Браян Уитикер. Според обидената Сара, същият журналист е бил почитател на друг акаунт с името „Gay Girl in Damascus“, който бил ръководен от американец на име Том МакМастър, позиращ като сирийска лесбийка на име Амина Абдулах Арраф ал-Омари. Сара твърди, че Том харесвал неговото мнение повече и затова го промотирал.

Единственият проблем е, че ако обърнем внимание на повечето руски теми, всички се притесняват особено много от гейовете. Хората, гледащи филми като „Навални“, могат да открият една голяма прилика в обвиненията. Навални беше представян като наркоман и гей, участвал в редица оргии, консумирал наркотици и прочие. Дамата продължава да твърди, че предпочита да има личен живот и да не се разкрива. Не се смята за журналист и никога не е била. Дори ще открием снимка с табела „BBC, аз съм истинска!“, но това, следвайки всички останали кадри, стои под въпрос.

Във въпросното интервю ще открием, че Сара споделя своето мнение за опасното НАТО, въоръжаването на терористи, оркестрирането на цялата революция и разбира се, подпомагането на Израел и Саудитска Арабия.

Ако един профил е фалшив и разпространява фалшива информация, насочена в полза на Ал-Асад и про-руски идеологии, защо още не се е превърнал в национален герой, при това за две държави? Защо практически не е спечелил или инкасирал внимание. Защо продължава да стои в Аризона? Не трябва ли да бъде национален герой, особено след като има толкова точен и добър поглед в полза на настоящото правителство?

Не можем да знаем, но дори днес Сара Абдулах продължава да се смята за един от водещите фактори и един от първите, който изкривява истината и показва легенди, които може би никога не са се случили. Не е трудно за един човек да запази личния си живот и да излезе в ефир, представяйки се геният зад един профил и аудитория, следваща толкова силно политическите коментари, особено след като са независими. Мистерията остава, но отговорите сякаш са необходими.

 
 
Коментарите са изключени за Изкуството на хибридната война – BBC срещу Russia Inside и има ли човек зад този профил?

Повече информация Виж всички