shareit

Императорът на нигерийските измами завлича бразилска банка с четвърт милиард

| от |

Сигурни сме, че в един момент всеки човек се е замислял дали е възможно да бъде част от кралската фамилия на Нигерия. Сценарият винаги е почти еднакъв – с вас се свързва човек, който се представя за адвокат и заявява, че сте много далечен братовчед, който наследява сумата от поне 10-20 милиона долара. На пръв поглед това звучи повече от прекрасно, достатъчно е просто да откриете достатъчно хора, които с голямо удоволствие ще намери приложение на сумите, но след това се оказва, че адвокатът иска около 10 000 долара, които трябва да преминат покрай Western Union и никога повече не виждате милионите.

Това е една от класическите измами и на този етап оставаме само с едно заключение – кралската фамилия е изключително необятна. Въпреки това трябва да признаем, че никой от нас не е успял да се сблъска с краля на измамите – Емануил Нвуде! Това е човекът, който не просто извършва най-голямата измама на света. Какво се случва? Между 1995 и 1998 г. нигериецът успява да продаде фалшиво летище на една бразилска банка. Не се опитвайте да повтаряте неговия опит, живеем в ерата на интернет и Google с лекота ще посочи всяка една точка на света. Днес това няма да се случи, но когато всички технологични компании прохождат, а интернета идва още през телефонния кабел, всяка сделка се случва до голяма степен на доверие.

Нвуде започва да работи по своята измама, след като вече е натрупал доста опит като директор на банка Юниън в Нигерия. Неговият опит и познание на повечето операции в тази среда, позволява не само да намира повече информация относно инвестиционния пазар. Визитката му позволява и отварянето на много врати, но докато повечето ще го приемат за миналото му, малцина обръщат внимание на бъдещите му планове. Работата му позволявала да разпознае всеки потенциален клиент и да открие неговите положителни и отрицателни страни, както и да ги използва в своя полза. Как обаче се продава несъществуващо летище?

Планът не е чак толкова сложен, но не е и толкова лесен. На първо място ще открием, че винаги имате нужда от нова самоличност. Емануил се прекръства на Пол Огвума – директор на Централната банка в Нигерия. Неговите съучастници са Емануил Офолуе, Обум Осакве, Нзерибе Околи и Икечукву. Тези хора, както и фалшивият паспорт ще позволяват на Нвуде да се срещне с Нелсън Сакагучи – тогавашният директор на бразилската банка Банко Нороетсе. При срещата между двамата, Нвуде предлага на директора да се включи в развитието на нигерийската икономика, като инвестира в построяването на ново летище в столицата – Абуджа.

При успешна сделка ще има и бърза комисионна от 10 милиона долара специално за Нелсън. Ако някога искате да измамите когото и да било, предлагайте високи възнаграждения, те замъгляват толкова много съзнанието, че най-накрая се спомня само цифрата, но не и изискването. Други изисквания няма, но в рамките на 3 години Нвуде ще получи 191 милиона долара, като останалите пари ще се платят под формата на невероятна лихва от самата банка. Вярвате или не, Нвуде е бил на косъм да вземе всичките пари и да избяга. За жалост през 1997 г. испанската банка Banco Santander решава да закупи бразилската през 1997 г.

Продажбата става с една дълга и щателна проверка на финансовото състояние и извършените инвестиции през последните години. Испанците веднага задават един много важен въпрос: защо повече от половината приходи са изпратени на сметка на Каймановите острови? На този етап нямало как да се докаже, че в момента се подготвя строителството на ново летище, впрочем става ясно, че Нигерия никога не е имала планове за подобна инвестиция.

Бъдещите собственици започват разследване, а след тях се намесва и полицията, която се опитва да разбере целият казус. Картинката става още по-розова, когато се оказва, че Бразилия, Нигерия, Швейцария и Англия трябва да съдействат по различни канали, за да се проследи целият път на парите. За да се защитят средствата на клиентите, банката автоматично възстановява 242 милиона от своя собствен резерв и въпреки всичко това, медиите започват да разказват за случая и най-накрая всичко пропада, при това с впечатляваща скорост. Събитията, които приключват през 1998 г. не завършват добре и за Емануил и компания.

Те се крият в продължение на 6 години и едва през 2004 г. се явяват в съда. Едва през 2002 г. група от разследващите започват да хващат следите и да разплитат цялата нишка. Времето е необходимо, за да може новият президент на страната – Олесгун Обасанджо да заяви, че ще се бори с всички измами, които се случват на територията на Нигерия. Въпреки опитите му, до днес държавата продължава да е източник на някои от най-цветните измами. С влизането на заподозрените в съда, защитата има повече от 100 обвинения за измама, подкупи и други извършени престъпления. Всички участници заявяват, че са невинни, но в хода на делото са готови да обърнат това твърдение.

Емануил решава да се бори за свободата си, като в този момент е повече от категоричен, че трябва да намери нов метод за оцеляване, като в този случай се опитва да подкупи директора на Икономическа полиция със сумата от 75 000 долара. Решението му влошава още повече ситуацията и добавя още една присъда.

Съдът успява да призове Нелсън Секагучи, за да може да разкаже цялата история на несъществуващата сделка. Най-накрая царят на измамите се признава за виновен и получава присъда от 5 години, както и глоба от 10 милиона долара. Това обаче не е краят на историята, през 2006 г. е освободен и завежда дело за освобождаване на някои от неговите приходи, като заявява, че те са натрупани много преди сделката да се случи. Успява да прибере около 52 милиона долара.

След това отново се забърка някоя друга каша, като води около 200 души в квартал в град Укпо, където има спорове за земя. При демонстрацията се стига до размяна на сили и четирима полицаи са ранени тежко от огнестрелни рани, докато пазачът на един строителен обект умира от раните си. На 25 февруари Нвуде е извикан в съда, като този път го грозят 25 години затвор за организиране на терористична група, убийства и други. До този момент Емануил не говори за капитала, който успява да натрупа от измамата и продължава да твърди, че няма нищо общо с нея.  

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Императорът на нигерийските измами завлича бразилска банка с четвърт милиард

Повече информация Виж всички