Игор Стрелков се хвали, че е натиснал спусъка на войната, а сега се озова в руски затвор

| от |

Руската федерация арестува Игор Стрелков на 21 юли, този месец. Същият е обвинен във военни престъпления, макар и преди това да е бил един от така наречените борци в провъзгласената Донецка Народна република. Гиркин, както е известен в социалните мрежи, разполага със сериозен опит във ФСБ и от началото на войната в Украйна се е превърнал в един от най-големите критици на Путин, макар и да подкрепя идеята за военни действия.

Повдигнато е обвинение за обществен екстремизъм в интернет. Обвинението идва по искане на бившия депутат Дмитри Петровски, който също е ходил да се сражава на фронта, поне по неговите думи и се смята за цивилен доброволец. Не е трудно да се провери и възхода на Гиркин, той самият започва кариерата си като офицер във ФСБ, а след това и като командир на прокси партизанско про-руско движение. Последното му своеволие е обвързано с тежки критики към Кремъл и е логично, че няма да остане без наказания.

Гиркин става известен с това, че се определя като човекът, който натиска спусъка на войната през 2014 г. Игор има сериозен опит във военните действия и преди всичко ще го забележим като един от по-сериозните ветерани в Югославската война, както и в Чеченските войни. През 2014 г. неговата звезда изгрява, защото е един от командирите, отговорни за превземането на административни сгради в някои от големите градове в Източна Украйна. От май до август 2014 г. той работи като министър на отбраната в Донецк.

Ситуацията става малко по-критична, когато започва да губи територии и накрая предпочита да напусне. След този случай, Гиркин не е търсен за втора мисия или за активност на фронта. Връща се обратно в Русия и се занимава с подпомагане на ветерани от Донбас, а след това създава канали в интернет, където понякога дори говори с опозиционни лидери и продължава да критикува Путин.

По думите на Гиркин, той е изпаднал в немилост, когато го принуждават да напусне Донбас и след това да отстъпи поста си на Владислав Сурков. През 2013 г. същият е назначен за един от експертите в екипа, който съветва Путин по въпросите за Украйна, макар и да се твърди, че Владислав има и други по-специални качества. След като Русия анексира Крим през 2013 г. и провокира война, Сурков започва да наблюдава и подпомога така наречените народни републики.

Кремъл продължава да вярва, че е възможно за двете нови придобивки да се превърнат в център на руско влияние в Украйна и Сурков е натоварен с тази задача. През 2020 г. е уволнен, след като очевидно не води възможно най-добрата си политика. Новият кандидат на поста е поискал няколко пъти да прекрати войната, но на финала се проваля. Гиркин обаче има други проблеми, твърди се, че е бил изведен от ФСБ, защото в Донбас се е превърнал в неконтролируем елемент.

Проблемите започват и в момента, когато вече има открита и агресивна критика. Стига се до там, че прокуденият офицер дори твърди, че е един от участниците, които свалят пътнически самолет над Донбас. Нидерландският съд осъжда Гиркин и още двама с доживотна присъда. Съдът обявява Стрелков за военнопрестъпник. Полетът на въпросния MH17 е бил насочен към Куала Лумпур на 16 юни 2014 г. и всичките 298 души на борда загиват.

В хода на разследването, експертите установявт, че самолета е бил свален от ПВО система, принадлежаща на 53-та руска ракетна бригада, базирана в Курск. Същата система е закарана в Донецк точно в нощта, преди да бъде свален самолета и след това е върната обратно в Русия. Гиркин е причината за този бърз трансфер и следват по-сериозни преговори с Москва, макар и Русия винаги да отрича, че има нещо общо с този полет. Изследователи по случая смятат, че Путин лично е разрешил преместването на системата.

Нито един от обвиняемите, по логични причини, не е бил в съда, а опечелените продължават да вярват, че няма да има нито едно повдигнато престъпление по случая. Русия е известна с това, че не екстрадира своите граждани.

На делото си през 2019 г. Гиркин ще бъде категоричен, че самолетът не е свалян от неговите части. След обявяването на края на делото, тй говори пред радио „Govorit Moskva“ и повтаря, че това дело не е било легално, след като е било насочено към враговете на новия световен ред. По това време, това е ролята, която въпросният е приел, смятайки себе си за истински герой и творец на новия световен ред.

С началото на войната, Игор е един от редовните коментатори в курса на войната и често критикува Путин и останалите военни и политически лидери. Игор не веднъж е казвал, че Украйна няма право да съществува, но на този етап виждаме, че не само се бори за това право, но дори и се наслаждава на сериозни успехи. Критиките продължават, когато Игор прави още един опит да се включи в руската армия през октомври 2022 г. Някои руски блогъри твърдят, че е заминал за фронта, а украинското разузнаване предлага 100 хиляди долара за залавянето му. В началото на декември, Гиркин сам заявява, че ще се върне обратно в Москва, но признава, че е бил в окупиран Донецк.

В Москва изобщо не скучае и създава така наречения клуб на разгневените патриоти, формална асоциация, която се надява да се превърне в политическо движение. Неговата кариера боксува още от 201 г. Директорът на клуба – Павел Губарев е арестуван малко след Гиркин. Въпреки продължителните призови за унищожението на Украйна, всички членове споделят мнението на техния основател – руската армия е унизена и всички грешки са направени именно от Путин. Най-голямата болка и камък, хвърлен по Путин, е изказването, че страната няма да издържи със същия човек още 6 години. Различни информационни източници и разследващи журналисти откриват, че Путин е започнал тежка чистка, след като Пригожин прави изненадващ ход и тръгва към Москва.

Те смятат, че хора като Гиркин са заплаха и много бързо могат да поведат вълната на недоволството, с което да сложат край на позорния режим, който върна Русия повече от 100 години назад.

Кремъл, поне официално, твърди, че Гиркин не е чак толкова известен сред руснаците, но имайки предвид факта, че и Пригожин не беше толкова вълнуващ, изненадите дебнат зад всеки ъгъл. По думите на други близки кадри от Кремъл, Игор е бил логично обвинен, след като всички негови действия ясно посочват какво се случва и какво точно се прави. Мнозина вярват, че същият човек не представлява заплаха, но явно вече няма много място за рискове.

 
 
Коментарите са изключени за Игор Стрелков се хвали, че е натиснал спусъка на войната, а сега се озова в руски затвор

Повече информация Виж всички