shareit

Хорст Весел – един от най-всеотдайните нацисти, за които не знаете

| от |

Хорст Весел може да не е първото име, което изниква в съзнанието ни, когато чуем за нацистката партия, но той без съмнение е един от най-влиятелните й членове.

Bundesarchiv Bild 147-0503, Nürnberg, Horst Wessel mit SA-Sturm

Весел в Щурмфюрер униформа, водещ СА части по време на големите митинги в Нюрнберг през 1929 г. 

Хорст Лудвиг Георг Ерих Весел е роден на 9 септември 1907 г. в Билефелд, Вестфалия. Баща му, Вилхелм Весел, е лутеранския пастор – като родителите на майка му, Берта Весел. Освен родители момчето има сестра си, Ингеборг Маргарет, и брат, Вернер Лудвиг.

Когато семейството се премества да живее в Берлин, домът им е на Judenstraße (Еверейската улица).

малкият ходи на училище в Кьолн от 1914 до 1922 г., след това в гимназия Кюнигщетешъс и накрая се записва право в Университета Фридрих Вилхелм. Роднините на Весел поддържат монархическата Германска народна партия, заради бащата.

Член на младежката група на Германската национална народна партия (ГННП) още от 15-годишна възраст, той с радост бие редовно из улиците членове на Социалдемократическа партия и Комунистическа партия. Става член и на „Викингска лига“, което е паравоенна група, основана от Херман Ерхард с цел да осъществи „възраждането на Германия на национална и етническа основа чрез духовното обучение на своите членове“. Там остава до края на 1923 г. като самият той описва групата като, че има крайната цел да „установи национална диктатура.

За известно време е член и в тайната политическа организация със зловеща репутация „Черният райхсвер“, както и в не по-малко агресивната Германската асоциация за физическо обучение на Олимпия – мощна паравоенна група, която наследява на разформирования Рейнхардски полк. Заради екстремистките си нагласи го гонят от ГННП през 1926 г., така че той се отклонява още повече от политическата десница и се присъединява към нацистите, където ще добие изключителна популярност сред своите съпартийци.

Nazi tin soldiers

Рядка пълна серия от СА войници от 1940-те години

Член на Щурмабтайлунг (SA) от самото начало, Весел обожава мозъка зад нацистката пропаганда и реторика Йозеф Гьобелс. И скоро Гьобелс ще бъде впечатлен от фанатичния млад нацист. До юли 1928 г. Весел е вербовчик в Берлин и успешно е преорганизира структурата на партията, за да я направи по-ефективна, моделирайки я по вече успешната система от клетъчни структури на Германската комунистическа партия. Той е възнаграден за усилията си като е назначен за ръководител на една от секциите (Alexanderplatz storm) на Щурмабтайлунг.

До октомври 1929 г. Весел напуска университета, за да се концентрира изцяло върху екстремистката политика и партията, в която той вече е водеща фигура.

Издигането на Весел през редиците не остава незабелязано и той се превръща в основна цел за Комунистическата партия. В 22:00 вечерта на 14 януари 1930 г. към него се приближават двама въоръжени мъже на улицата пред дома му, където той живее с проститутката Ерна Янике. Весел е прострелян в лицето от упор и докато лежи умиращ точно пред входната си врата, двамата мъже бягат. Нацистът успява да оцелее повече от месец, но в крайна сметка се поддава на раните си на 23 февруари, след като куршумът отравя кръвта му.

Най-фанатичният от нацистите е мъртъв едва на 22-годишна възраст.

Bundesarchiv Bild 102-09303, Berlin, Beisetzung von Horst Wessel

Погребението на Хорст Весел

Организира се разследване и като главен заподозрян е определен, с помощта на Янике, членът на Комунистическата партия Албрехт Хьолер. Убиецът получава 6 години затвор, но това не е краят и когато Хитлер идва на власт, той гарантира, че Хьолер ще бъде наказан по-строго за убийството на такъв пламенен нацист. В резултат Хьолер е зверски убит от Щурмабтайлунг.

Смъртта на Весел не е краят на неговото дело с крайната десница на Германия. Погребението му е организирано от Гьобелс и се превръща в масово шествие, което е заснето с пропагандна цел. Мъченичеството на Хорст Весел звучи години наред след смъртта му и той остава следа в културната памет на Третия райх, когато излиза песен на негово име, която се превръща в сънационален нацистки химн, както и във филма „Ханс Уестмар“, който е написан по живота му.

Мъченик за каузата, Хорст Весел е толкова фанатичен нацист, колкото един човек може да бъде, и Хитлер, и Гьобелс го знаеха.

 
 
Коментарите са изключени за Хорст Весел – един от най-всеотдайните нацисти, за които не знаете

Повече информация Виж всички