Джоузеф ДиАнджело – отровата на щата Калифорния и най-дълго властващият сериен убиец

| от |

Казват, че Темида е сляпа, за да може да бъде справедлива. За съжаление, когато изпрати представителите на закона, които да поддържат мира и справедливостта, няма как да вярва, че са безгрешни. Ако може да съществува рекорд за преследването на серийни убийци, едно име със сигурност ще влезе в челните позиции – Джоузеф Джеймс ДиАнджело. Той стана известен през миналата година, а мнозина още не могат да забравят терорът му.

Семейство Хардуик разказва подробно как през пролетта на 1978 г. е събудено от светлината на фенер в очите им. Малката им къща в Стоктън била посетена именно от така наречения Голдън Стейт килър. В ранните часове Боб и Гай не осъзнават, че срещу тях стои непознат въоръжен мъж. Принудени да се подчиняват, Боб е завързан на леглото в спалнята си, оставени са чинии върху гърба му, ако реши да се изправи, за да алармира нападателя. Гай е заведена в хола, където ще бъде изнасилвана с часове.

След този случай, много американци ще започнат да заключват домовете си, ДиАнджело ще се превърне в причината толкова много охранителни агенции да имат работа. Докато е в дома на семейство Хардуик, мъжът ще закуси, ще изпие някоя друга бира и ще продължи своето забавление. Всеки път, когато минава покрай Боб му напомня, че е готов по всяко едно време да го убие.

Макар и двойката да не го осъзнава, това вече се е случило на дузина други жени, момичета и семейства в цяла Калифорния. Кошмарът се повтаря многократно, разкривайки зловещата тъмна страна на човечеството. Безгрижието се заменя със страх, доверието в квартала е прогонено, за да дойде съмнението. След 42 години ще могат най-накрая да погледнат човека, който е успял да преобърне живота им, да изкара душите им с хастара навън и остави само страх. Всеки може да си представи кошмарите, които следват след това. Не трябва обаче да забравяме, че историята продължава.

Joseph_DeAngelo_mugshot

 

Снимка: By Sacramento Sheriff – https://twitter.com/sacsheriff/status/989228190001328128, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91222481

Защо е необходимо толкова много време? Първоначално полицията мисли, че се занимава с няколко случая, а не с един единствен човек. Пресата също помага за тази специална мисия. Във времето излиза информация за изнасилвача от източните квартали, нощният преследвач и още много други. Необходими са 13 убийства и около 50 изнасилвания, преди да се стигне до заключението, че извършителите не са многобройни, необходим е само един. И през 2018 година става ясно, че истинското име на убиеца е именно Джоузеф Джейсм ДиАнджело.

След 40 години в преследване, след участието на 11 града, полицията най-накрая стига до заключението, че извършителят е полицай. Униформеният използвал всичко научено от полицията, за да го приложи за задоволяване на всички садистични апетити. Цялото западно крайбрежие отдавна се славило като място за отглеждането на серийни убийци. Тук започва да върлува зодиакалния убиец, тук Тед Бънди започва да отвлича хора.

По това време Джоузеф работи като полицай, който разследва случаите за влизане с взлом, патрулира и наблюдава за спазването на реда в Централна Калифорния. Като полицай не може да се смята за особено успешен. Уволнен е през 1979 г. при опит да открадне чук от магазин, както и спрей за отблъскване на кучета. Никой не се замислил  за какво са му тези две вещи и защо просто не ги е закупил. Отговорът е елементарен, в този момент всяко действие може да възбуди подозрителност, но униформените не вадят око на друг.

През 70-те години на миналия век, Джоузеф предпочитал да влиза в домовете на хората, не се интересувал от пари и скъпоценности, неговото внимание било насочено към мръсното бельо на домакините. Не спирал да краде точно това. През 1976 г. се мести на 340 километра северно от своя район – Василия. Изведнъж обирите на юг приключват и намаляват значително, но същевременно колегите от север вече са започнали да получават тревожно много сигнали за нови случаи на атака над домовете, както и сексуални нападения. Атаките в Северна Калифорния продължават да повтарят един и същи сценарий.

Странни позвънявания по телефона, тежко дишане в слушалката, дни, понякога седмици и месеци. До някаква степен Джоузеф се изморява или възбужда достатъчно, за да поеме следващата стъпка. Извергът често избира първо жените, които живеят сами. След известно време насочва вниманието си към двойки, защото много иска да се възползва от забавлението, което доставят именно те.

Visalia_Ransacker

 

Снимка: By Visalia Police Department. – http://www.fresnobee.com/news/local/news-columns-blogs/lewis-griswold/article136364438.html, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=55440122

Все пак някой трябва да наблюдава цялото извращение. Както по-късно самия Боб Хардуик ще заяви, че е лежал с купища чинии по гърба си, така и всички останали ще признаят същото. Самата атака продължава с часове, полицаят ще прави паузи, за да се нахрани и да пие, а след това ще продължи да разглежда и вещите им. Накрая си тръгва тихо, за да накара жертвите да си мислят, че са все още под контрола му и едно грешно движение може да доведе до смъртта им. Понеже няма дълго време резултат, ДиАнджело ще започне да се подиграва и на полицията. Ще им звъни по телефона, ще им казва, че е набелязал следващата си жертва и още много други. До 1978 г. положението ще ескалира до неописуеми величини. Много скоро изнасилванията вече не били достатъчни и дошъл ред на убийствата.

До 1979 г. Сакраменто може да си отдъхне, защото убиецът се насочил обратно към Южна Калифорния и там убийствата започват да се повишват. В началото на следващото десетилетие, получава и нов прякор – нощният преследвач. Необходимо е много време, преди двете полицейски управления да разберат, че работят в преследването на двама души. Единият е ДиАнджело, а другият е Ричард Рамирез. За периода от 1979 до 1981 г. извършителят признава, че е убил около 9 души при нападение в домовете им. В последните 5 години от този период, всичко замръзва. Разследващите започват да се чудят дали извършителят просто не е умрял. През 1986 г. се извършва и последното престъпление.

18-годишната Джанел Круз е намерена удушена в собствения си дом. След това вече няма убийства, поне не толкова известни. Пол Холс – един от разследващите – официално започва да си мисли, че нещо се е случило с извършителя. Истината е, че Джоузеф просто е остарял и няма силите да продължи. Тогава се оказва, че е на 41 години и вече не е толкова силен, за да се изправя срещу по-младите мъже. Защо е необходимо толкова време, за да бъде заловен извършителят? Според жертвите, през 70-те години на миналия век, полицията не приемала изнасилванията за толкова сериозно провинение.

Едва след като започва ДНК тестването в Калифорния, полицията осъзнава, че преследва един и същи човек. Убийствата на източния изнасилвач, нощния преследвач и Василия се оказват с едно и също ДНК. През 2018 г. полицията решава да вземе драстични мерки и започва да събира всички събрани доказателства от активния период на Джоузеф. Събраните данни се изпращат в сайт наречен GEDmatch, където екип от професионалисти може да разгледа семейното дърво и да даде точно описание на рода.

Психопатът не е подозирал, че около 20 от неговите роднини вече са използвали своя сайт и са дали своето ДНК. След като се прави по-сериозен анализ, експертите откриват цялата фамилия и осъзнават, че има един човек, който описва много сериозно данните на убиеца. Изведнъж мнозина започнали да осъзнават, че най-добрият заподозрян може да се окаже именно полицай, който  се мести от град в град. Последното, което остава е да се вземе ДНК от заподозрения. Властите прекарват няколко седмици в наблюдение на дома, докато най-накрая не намират необходимото – използвана носна кърпа от Дианджело.

След като властите заявяват, че са заловили убиеца, мнозина смятат, че това разследване е особено скандално. ДНК пробите са отлежавали с години в архивите, за да има пълна гаранция, че заловеният 72-годишен пенсионер е виновен. Веднъж задържан, Джоузеф е съгласен да се признае за виновен, за да избегне смъртната присъда. По обвинението за 13 убийства, както и за 13 случая на отвличане, Джоузеф заявява, че е виновен.

ONS_composites

Снимка: By California's law enforcement agencies – https://www.coldcase-earons.com/library.php, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63126065

Признава и за дузина изнасилвания, както и влизания с взлом. Делото става особено лесно след това, убиецът е осъден на 11 последователни доживотни присъди, без правото на помилване. Един от най-търсените серийни убийци прекарва времето си в изслушване на всички истории, които жертвите, поне оцелелите такива, споделят пред съда. Когато идва време за последните думи, които той може да сподели, преди да отиде и да гние зад решетките:

„Изслушах всяка една от вашите истории, всяка една, и искрено съжалявам, че съм наранил всеки един от вас.“

Убиецът заявява, че е бил контролиран от друга личност в себе си – Джери:

„Нямах силите да го изгоня. Той ме накара. Той идваше с мен, част от мен е. Опитах се да поема контрол и накрая живеех щастливо. Направих всичко това и унищожих много други животи по пътя. Сега ще трябва да платя цената.“  

Заглавна снимка: By Santa Barbara County Sheriff’s Office – https://www.pedestrian.tv/news/golden-state-killer-murder-squad/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92097190

 
 
Коментарите са изключени за Джоузеф ДиАнджело – отровата на щата Калифорния и най-дълго властващият сериен убиец

Повече информация Виж всички