shareit

Австралийските модни затворнически снимки

| от |

Създаването на криминално досие не е едно от най-приятните възможни преживявания. След задържането всеки човек застава пред камерата, поставя се популярната табела с основна информация като възраст и височина, датата също не е пропусната и тази снимка остава завинаги в един архив с останалите нарушители на закона. Традицията не винаги е била такава. Един интересен поглед към 20-те и 30-те години на миналия век ни показват една много интересна практика от Австралия.

Там вместо раирани костюми ще попаднем на по-скоро бални снимки. Странно е, че повечето престъпници сякаш позират за много скъпи портрети и се опитват да уловят един по-специален момент, а малко след снимката ще се разделят със своите костюми и ще се настанят удобно зад решетките. Странната приумица на властите продължава около десетина години, а такива кадри имат някои от най-големите престъпници на острова, включително и убийци. Австралийският правосъден музей пубикува около 2500 снимки от 20-те години на миналия век. Виждаме лицата на убийци, измамници, трафиканти на алкохол, проститутки и още много други, с които човек може да добие представа за живота преди повече от век. Не трябва да забравяме, че първите заселници в Австралия са именно престъпниците.

Някога колонизаторите са вярвали, че този континент може да бъде перфектен затвор, а и площта е достатъчно голяма. С наличието на цял океан до цивилизацията ще спре и задържи абсолютно всеки. Идеята на Австралия е да се превърне в континент-филиал на Алкатраз. В последствие затворниците са докарани, но покрай тях идват и редица други хора, които се надяват, че на тази територия ще могат да намерят щастието си, освен достатъчно вредители и хищници, които желаят смъртта на абсолютно всяко същество, което може да мърда. Ако се чудите с какво е известна Австралия, отговорът е пасищата. Обратно на специалните фотографии, според полицията, повечето престъпници са заснемани в своите килии. Авторът е Питър Дойл, който заявява, че можел да улови техните драматични погледи, когато новите „гости“ се озоват зад решетките. Последната свобода на затворниците е да изберат своята собствена визия за специалните кадри.

Човекът зад камерата се надява да запечата тяхната сила, чар и други човешки качества, които може да се пропуснат със стандартната. Целта обаче не е била обвързана с представянето на затворниците по един по-приятен и красив начин. Тя просто е вярвала, че така ще успее да ги заснеме в малко по-естествено настроение и вместо замръзналото лице, което така или иначе изобщо не работи, господата успяват да запомнят много добре престъпника, както и околните.

FP07_0031_005

Снимка: New South Wales. Police Dept.

Сред фотографиите можем да попаднем на един много интересен случай за времето си. Юджина Фалени става известна в медийното пространство като човекът, който през целия си живот се представя за мъж.

През 1913 г. успява да се омъжи за вдовица на име Ани Биркет. По-късно истината се установява и Ани предизвиква сериозни скандали, които за съжаление водят до убийство. След залавянето ѝ, дамата трябва да позира първо като жена, но на следващата снимка, когато може да избере собствения си стил, решава за пореден път да се облече като мъж, което пък ни доказва, че познатите трудности с възприемането на пола не са от вчера, а датират от много по-рано. На снимката е на приблизително 35 години.

austrialia_mugshots_5

Снимка: New South Wales. Police Dept.

На следващата снимка виждаме Джоузеф Месенджър. Той е арестуван през 1921 г. за влизане с взлом в армейски склад.

Джоузеф откраднал кубинки и няколко якета, които се оценявали на сумата от 29 паунда и 3 шилинга. Следващата година е фотографиран, след като за втори път е задържан за влизане с взлом. След година обвиненията падат, но практиката продължава. Името му бързо намира място в престъпния свят на Сидни. Не се дава без бой на властите и до последно се бори за свободата си, макар и според законодателството вече да не се гарантира от закона.

austrialia_mugshots_1

Снимка: New South Wales. Police Dept.

Друг интересен господин е Уилям Стенли Мур. Той е заловен и обвинен в разпространението на опиум и хероин. Впрочем се оказва, че оперира с огромни количества – имитация на въпросния наркотик. Оказва се, че никога не е разпространявал наркотика, но има и други обвинения като прикритие на престъпници.

austrialia_mugshots_12

Джордж Уайтхол е дърводелец, който се предава само един ден след извършването на убийство – неговата жертва е съпругата му, която станала жертва на най-популярния инструмент в дърводелската практика. Снимката му е направена на следващата сутрин, когато се предава в полицията. Обърнете внимание на оковите, които са поставени под дрехите му. Очевидно тогава никой вече не е имал доверие на убиеца, макар и той самостоятелно да се предава.

FP07_0218_014A

Снимка: New South Wales. Police Dept.

Един интересен случай е този на 19-годишната Ани Гюндерсън. Тя е заловена, след като краде кожено палто от луксозен магазин в Сидни. Както забелязваме на снимката, най-вероятно носи същото, но полицията така и не пише в доклада дали снимката е направена с предмета на престъплението. Очите на на 19-годишната Ани могат да разкажат много истории и сякаш към точно това са се стремяли властите, когато са оформяли нейната визия.

 
 
Коментарите са изключени за Австралийските модни затворнически снимки

Повече информация Виж всички