shareit

Афганистан – световната нарко житница на света

| от |

Темата на следващите месеци ще продължи да бъде една и съща – Афганистан. Страната, останала известна като „Гробницата на империите“, непокорната територия е помогнала, за да се промени завинаги света – Александър Македонски напуска тази територия, като дори се вярва, че е смъртно ранен. След него Чингис Хан се отказва изобщо да продължи напред, докато великите сили, подкрепени от технология и така наречените елитни войски, не удрят на камък. Какво толкова има в Афганистан, за да се генерира толкова много интерес? С площ от над половин милион квадратни километра и популация от близо 32 или почти 33 милиона души, това е една не просто необятна територия, а кошмар за всеки завоевател.

Добавяме и наличието на куп анализатори, които ще посочат, че освен всичко останало, тук климатът и теренът са толкова неблагоприятни, че не само туристите отказват да отидат – от една страна говорим за не толкова дружелюбното племенно управление, а от друга ще открием, че голяма част от гостите са най-често алпинисти, които тренират за Хималаите.

Високите планини на Афганистан имат особена конкуренция и някога дори Христо Проданов е изкачвал точно тях. След като няма централизирана власт и очевидно няма никой, който да повлияе толкова много на жителите на тази страна – те дори нямат точно регламентирани граници и не се занимават с построяването им, изниква само един въпрос: какво е толкова ценното в Афганистан? Тук няма петрол, поне не толкова, колкото можеше да се открие в Ирак или Либия, но за да отговорим на този въпрос, нека се замислим за нещо друго: кое е общото между Либия, Йордания и Афганистан?

Наркотиците и по-точно, ресурсът за производството им. Опиумовите полета в Афганистан са били обект на разглеждане от редица държави. Още през 70-те и 80-те години това е страната, която изнася най-много хероин за САЩ, а след това захранва почти целият свят. Не е тайна, че преди години самият Соломон Паси предложи да се засаждат рози, все пак розовото масло не е точно толкова доходоносно, колкото маковите растения, но е добра алтернатива. За жалост, тази идея не само не се реализира, но и днес наблюдаваме развитието на нещо много по-мащабно от традиционната нарко война. Тук се преплитат културата, идеологията и вярването, че Афганистан никога няма да има владетел или господар.

Изгарянето на наркотици в Афганистан от 2019 г. Добра и не толкова ефективна реклама.

И единственият необходим ресурс е опиум. До този момент няма експерт, който да отрече, че именно търговията с наркотици е успяла да докара достатъчно оръжие, с което да се наблюдава бързото и почти безпроблемно неутрализиране на страната. Друг е въпросът, че талибаните тихо чакаха своя момент, за да се активират, точно във време, в което светът е ударен от пандемия и ресурсите са насочени на друго място. Ресурси? Според изчисления на Ройтерс, САЩ са инвестирали повече от 8 милиарда долара, при това в продължение на 15 години. Парите отиваха за пресичането на тази търговия, а може би и за култивирането в нечия полза, но нападенията върху полета и лаборатории нямаха никакъв успех. Една от причините е, че тази страна има съвършения климат.

Достатъчно е просто да хвърлите семената и да бъдете малко търпеливи. Другата интересна изненада е, че когато паричният поток за борба с различните канали се проваля – рано или късно всеки дърпа шалтера, дори местните започнаха да поддържат новата американска демокрация с помощта на този вид търговия. В следващите години именно това ще е ресурсът, който ще гарантира стабилността и развитието на страната, ако изобщо можем да говорим за развитие. Нека не бъдем черногледи, все пак настоящите талибани признават, че щели да изкоренят практиката за отглеждане на опиум. Иронично погледнато, ако това се случи, най-вероятно и Афганистан няма да съществува по начина, който наблюдаваме толкова много години.

Според статистиката, забраната за производство е наложена около 2000 г. в опита на Афганистан да се цивилизова и да получи световното признание, както и място на масата за преговори. Изкушаващото предложение може би е било добра новина за едни, но нарушава изконното право на всички останали племена да имат свое собствено мнение. Няма смисъл дори да се коментира какво точно е било влиянието, все пак точно тази красива проформа никога не се разглежда, а добрите стари фермери позволяват да се изнасят от 80% от запазите на опиум и хероин за цял свят.

През последните 3-4 години, въпреки постоянните опити на „Великите сили“ да влияят на търговията и да спрат порочната практика, съпротивата беше огромна, а поставените рекорди по търговия бяха засегнати единствено и само заради пандемията, като тогава износът е само 37%. Кариерният връх е отчетен през 2017 г. с продажбата на 9900 тона или 1.4 милиарда долара – около 7% от брутния вътрешен продукт на страната. Интересното е, че от началото на годината, до този момент, прогнозите за приходи ще бъдат сведени до 6.6 милиарда долара. Ако САЩ са инвестирали близо 8 милиарда за противодействия, определено е трудно да се изчисли колко точно трябва да е ефективната сума, след като само за една година ще се постигне същата стойност от търговията.

Междувременно се чуват най-различни легенди като премахването на този ресурс и забраната на търговията му, ала все повече източници забелязват една притеснителна тенденция. Новите лаборатории са модифицирани за производството на метамфетамини. При това процесът вече е завършен, а разпространението е широко отворено за всички. Кабул е една особено засегната дестинация, а търговията е повече от свободна, а това продължава да ни връща на основния въпрос: къде точно са отишли парите за инвестиране, след като афганистанците вече имат и полета с ефедра – основната съставка за извличането на ефидрин, който позволява чисто и качествено производство.

Кой би подозирал, че докато химиците на запад са принудени да извличат минимални количества от различни лекарства, сега имат достъп до необятни и особено екологично чисти полета. При това процесът не само няма да е скъп, но и лесен – дори човек с базови познания в химията ще има пълната свобода да извлече и приготви подобен наркотик. Ефедра се отглежда почти в цял свят, но винаги в скрити парници и оранжерии, за да не се привлича необходимото внимание.

Афганистан няма такива ограничения и това е очевидно – освен пандемия, Кабул е ударен жестоко и от повишаващото се количество зависими от редица наркотици. След като контролът е официално изгубен, производството не само продължава да се случва в някои от вече известните области в Западен Афганистан, но и на най-различни други теротирии, включително и в домакинства, където се обучават семейства. Какво е било противодействието на САЩ, като основен миротворец? Въздушни удари, но след като са неефективни и също така винаги се повишават цивилните жертви, дори те са принудени да спрат тази практика, а мераците за сухопътно влияние отдавна са охладени.

Рекламна снимка в битката за контрол на трафика на наркотици. Според информацията, тук са изгорени около 20 тона чиста продукция.

Производството на този наркотик идва с такса от талибаните, които забележете, предоставят обучение и ресурса, та ако хероиновото производство се изчислява в милиарди, то само от търговията на метамфетамини ще открием, че приходите им на година са близо 4 милиона долара, при това само от една дестинация. Не лоша инвестиция, имайки предвид високият процент на безработица. Следователно не трябва да забравяме, че новите владетели на най-голямата лаборатория за наркотици в света, не просто са успели да покорят Афганистан, те са създали и доста добра мрежа. Никой не може да продава без тяхното присъствие, съществуват гранични пунктове, които биха засрамили и най-щателните митничари, а нарушаването на правилата винаги ще се измерва в смърт.

Логистиката работи, особено след като флотата на Шри Ланка вече задържа някои от първите пратки, докато в Арабско море се появиха още много лодки с наркотици. Шансовете тази зараза да се разпростре в Източна Африка, Европа и други близки и далечни територии, никак не са малко, все пак това е една традиционна търговия за милиарди, може би трилиони, а и купувачите не са малко. Следователно не трябва да се изненадваме нито от победата, нито от бъдещите планове на страната. Тя никога няма да спре производството на този вид вещества, купувачите не са малко, а това може би е основата за една много по-свирепа епидемия, този път наркотична такава. Бъдете сигурни, че не само цената на опиатите ще се промени, но и количеството. А на този етап няма никой, който да намери правилното решение за Афганистан, съмняваме се, че някой изобщо го търси.

 
 
Коментарите са изключени за Афганистан – световната нарко житница на света

Повече информация Виж всички