Защо няма вече житни кръгове

| от |

Какво се случи с житните кръгове? В края на 90-те и началото на XXI век нямаше начин да погледнем към научнофантастично поле, без да се натъкнете на странните шарки, отпечатани по поляните с жито. От „Досиетата Х“ и „Следите“ на М. Найт Шаямалан до тревожните новини в медиите от селски райони в Северна Америка, Великобритания, Русия, Япония и Индия, житните кръгове бяха мистериозно явление, което според някои е продукт на извънземни дейности. Но сега, през 2023 г., рядко чуваме за тях. Защо така замряха?

Aliens and Crop Circles

Историята на една мистерия

Някои неща са по-сложни за обяснение от други, а за трети има множество конкуриращи се обяснения, които не са съвсем ясни и затова разследванията продължават с години, понякога векове. Житните кръгове обаче не са сред тях. Те са вид ландшафтно изкуство, което е създадено от земни създания – хората.

Тази гледна точка не е популярна сред хората, които все още смятат житните кръгове за доказателство за посещения на извънземни, но не са открити никакви научни доказателства в подкрепа на тези крайни твърдения. Вместо това разполагаме с една специфична история, която е трудна за отричане и доста забавна. Но нека не скачаме към финала преждевременно. Нека да проследим историята така, както се появява.

За да бъдем точни, историята на житните кръгове не се ограничава само до последните години на XX век. През 1678 г. в няколко полета в Хертфордшир, Англия, се появяват подобни знаци в житото, за които е обвинен дяволът. Въпреки че мнозина смятат това за първия регистриран случай на житни кръгове, посочва се, че стъблата на растенията в Хертфордшир са били срязани, а не огънати – важна характеристика на съвременните кръгове.

През 1880 г. редакторът на списание „Nature“ публикува писмо от мъж на име Джон Ранд Капрон, в което се описват няколко „кръгли петна“, появили се в полето, които според него са причинени от циклонични ветрове.

През втората половина на XX век житните кръгове се появяват все по-често и получават все повече внимание. През 1963 г. английският астроном сър Патрик Мур описва кратер, който е видял в поле в Уилтшир, Англия, и който може да е бил причинен от удар на метеорит. Интересно е, че в някои от околните полета се наблюдават спираловидни образувания в посевите, които Мур обяснява като вероятно причинени от „силни въздушни течения, предизвикани от падащото тяло“. Според него за това свидетелства фактът, че всички шарки в пшеницата водят към кратера.

Но докато той предлага по-естествено обяснение, други доклади започват да свързват тези следи с по-необичайни източници. През същото десетилетие подобни кръгове се появяват и в австралийските новинарски репортажи и са описани като доказателство за НЛО. По същото време полетата в Уорминстър, Уилтшър, се превръщат в гореща точка за „небесните наблюдатели“ – наблюдатели на НЛО, които разпространяват идеи за житни кръгове и „гнезда на чинии“. Разбира се, нито един от кръговете им не е бил заснет.

Интересът постепенно нараства, но ентусиазмът към явлението и въобще всичко извънземно достига ново ниво в края на 70-те години, когато Джеси Марсел, пенсиониран офицер от ВВС, дава интервю за предполагаемия инцидент в Розуел през 1947 г. Според него в пустинята на Ню Мексико е имало скрито нещо извънземно.

Така сцената е подготвена за злоупотреба – започват шегите!

Измамата, която се чува по целия свят

През 1976 г., по време на пика на вълненията около извънземни, двама англичани пият бира една вечер и измислят план. Дъг Бауър и Дейв Чорли започват да използват дървени дъски с прикрепени към тях въжета, за да отпечатват кръгове в посевите в полетата край Конхолт, на границата между Хемпшир и Уилтшир. За целта те връзват две въжета в двата края на една дъска, докато стъпват върху нея, прилагат достатъчен натиск върху растенията, за да огънат стъблата, но не и да ги счупят.

По-късно Бауър и Чорли твърдят, че през годините са създали повече от 200 „рисунки“. През 1991 г. те признават за шегите си в материал, озаглавен „Мъжете, които измамиха света“, който е публикуван от британския вестник Today. Вестникът дори проверява твърденията, като разглежда снимки от работата им.

Още преди дните на интернет, шегата им успява да достигне цял свят и скоро е възпроизведена и от други. Въпреки твърденията на почитателите на НЛО, че тези модели не могат да бъдат направени от хора (твърдения, които се срещат и днес), се оказва, че всичко, от което се нуждаете, е дъска и малко въже. Постепенно интересът към явлението намалява и то престава да бъде убедително доказателство за извънземни.

Днес житните кръгове често се създават с невероятни шарки като форма на ландшафтно изкуство. Но въпреки че вече знаем как точно са създадени, много вярващи продължават да пренебрегват доказателствата…

 
 
Коментарите са изключени за Защо няма вече житни кръгове

Повече информация Виж всички